Milionarul Liviu Jitea, liderul grupării de contrabandă cu alcool, şi alţi 17 suspecţi, reţinuţi de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
18 persoane, printre care şi omul de afaceri Liviu Jitea, au fost reţinute de DIICOT Galaţi FOTO: Adevărul
18 persoane, printre care şi omul de afaceri Liviu Jitea, au fost reţinute de DIICOT Galaţi FOTO: Adevărul

Omul de afaceri Liviu Jitea, liderul grupării de contrabandă cu alcool acuzată de un prejudiciu de opt milioane de euro, şi alţi 17 suspecţi au fost reţinuţi, sâmbătă, de procurorii DIICOT Galaţi, în urma percheziţiilor de vineri din judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE 13.40: Poliţiştii şi procurorii au identificat în urma percheziţiilor aproximativ 1 miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalaţii artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, peturi, evidenţe contabile duble, documente. De asemenea au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, 1 kg. de bijuterii din aur, ceasuri de lux, 2 camioane şi 6 autoturisme de lux.

În urma audierilor care au avut loc vineri în cele trei judeţe, procurorii DIICOT Galaţi au emis ordonanţe de reţinere pe numele a 18 persoane suspectate de contrabandă cu alcool. Printre persoanele reţinute în acest caz se află şi milionarul Mircea Liviu Jitea, considerat liderul grupării, au declarat pentru adevarul.ro surse judiciare.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, vineri, 59 de percheziţii în Vrancea, Galaţi şi Brăila, la persoane suspectate că prin contrabandă cu alcool au produs un prejudiciu estimat la opt milioane de euro.

Percheziţiile au avut loc la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională organizată constituită în iulie 2011, care se ocupa cu activităţi ilicite în domeniul producţiei, transportului şi comercializării alcoolului cu concentraţie de 95-96 de grade, potrivit Poliţiei Române.

Potrivit anchetatorilor, liderul acestei grupări era omul de afaceri Mircea Liviu Jitea, prezent în Top 300 al celor mai bogaţi români.

Poliţiştii au depistat în flagrant o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale. În urma percheziţiilor, au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool.

75 de persoane audiate

"75 de persoane au fost conduse pentru audieri, cercetările în cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată.La finalizarea activităţilor, urmează a fi instituit sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului", se arată într-un comunicat al IGPR.

În urma investigaţiilor a mai rezultat că, în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

"În perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte. Sprijinul către ceilalţi membrii ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu", mai spun oamenii legii.

Jitea ar fi scos din contabilitate 800.000 de litri de alcool

Omul de afaceri vrâncean Liviu Jitea, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi, a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate.

Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor şi impozitelor ar depăşi 8 milioane de euro.

Liviu Jitea este proprietarul fabricii de lapte Vranlanct, dar deţine şi o fabrică de alcool, precum şi o firmă de vinificaţie. Acesta are o avere estimată la aproximativ 60 de milioane de euro, fiind printre cei mai bogaţi 300 de români.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite