Liviu Dragnea, prezent la DNA în Dosarul Tel Drum. Scandal între susţinătorii şi contestatarii fostului lider PSD FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat la sediul DNA, luni, unde a fost chemat la o săptămână după ce a fost liberat din penitenciar, după ce a executat 2/3 din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive la Protecţia Copilului Teleorman. Dragnea a fost chemat pentru prelungirea sechestrului în dosarul Tel Drum.

UPDATE: Liviu Dragnea a stat puţin în sediul DNA. 

La ieşire a precizat doar că iniţial trebuia să fie reprezentat doar de către avocat, ulterior aflând că trebuie să se prezinte personal. 

Contestatarii i-au strigat în continuare că ar trebui să se afle la puşcărie, în timp ce susţinătorii i-au transmis mesaje de încurajare. 

Mai multe persoane au fost legitimate de către forţele de ordine. 

Ştirea iniţială:

Liviu Dragnea nu a făcut comentarii la intrare în sediul DNA, spunând că va da detalii după audiere. La sediul DNA s-au strâns atât susţinători ai lui Liviu Dragnea, cât şi contestatari ai acestuia, care s-au îmbrâncit în momentul în care fostul lider PSD a venit la audieri. Pe trotuar s-a aruncat cu ouă şi iaurt.

GALERIE FOTO

Liviu Dragnea la DNA 26 iulie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Codrin Ştefănescu a anunţat că Liviu Dragnea a fost convocat luni la DNA, exact la ora când medicii i-au programat să îi facă un RMN. El a mai spus că este vorba doar de o chestiune de procedură la care, puteau participa, în mod legal, doar avocaţii şi la care nu era necesară prezenţa fostului lider al PSD.

Liviu Dragnea este cercetat în două dosare de anvergură aflate pe rolul DNA: Dosarul vizitei în SUA şi Dosarul Tel Drum. Chriar dacă fostul şef al PSD a fost liberat condiţionat, joi, după ispăşirea a 2/3 de pedeapsa de 3 ani  şi 6 luni la care a fost condamnat în Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, asta nu înseamnă că problemele lui cu legea s-au terminat.

Dragnea, inculpat în Dosarul Tel Drum 

Procurorul-şef al DNA Crin Bologa a anunţat, la finalul lunii februarie, că se lucrează în continuare la Dosarul Tel Drum - în care este anchetat şi fostul şef al PSD, Liviu Dragnea -  dar părţile au cerut recent să asculte toate interceptările, ceea ce este de durată, având în vedere că sunt sute de ore de înregistrări. Totuşi, Dosarul Tel Drum este atât de vechi, încât Liviu Dragnea este aproape de prescrierea faptelor.

În iunie 2020, DNA anunţa că fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost inculpat oficial în dosarul Tel Drum, fiind acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, prejudiciul produs statului, în favoarea firmei Tel Drum, depăşind 31 de milioane de lei.   Rechizitoriul în Dosarul Tel Drum cu privire la Liviu Dragnea nu este finalizat, astfel că nu se poate şti cu exactitate ce perioadă infracţională reţin procurorii cu privire la fostul lider PSD.   

Din comunicatul DNA cu privire la punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea rezultă că anchetatorii reţin o activitate infracţională a grupului care ar fi durat 16 ani.   

„Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală şi persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arată DNA în comunicat.   Rămâne de văzut ce probe vor strânge procurorii pentru a dovedi că Liviu Dragnea s-a implicat în grupul infracţional organizat în jurul firmei Tel Drum şi după 2012, de când nu a mai deţinut funcţia de preşedinte al CJ Teleorman

.

Ce acuzaţii îi aduc procurorii DNA lui Dragnea pentru vizita în SUA  

„În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în: asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, se arată într-un comunicat al DNA.   

Procurorii anticorupţie arată că Liviu Dragnea a mai acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.   

În acest context, Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite