UPDATE Dosarul „Referendumul“. Vicepremierul Liviu Dragnea, la DNA. Procurorii i-au prezentat materialul de urmărire penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este urmărit penal în cazul privind fraudarea referendumului din 2012 FOTO Adevărul
Liviu Dragnea este urmărit penal în cazul privind fraudarea referendumului din 2012 FOTO Adevărul

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost chemat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală în cazul privind fraudarea referendumului din 2012.

UPDATE Liviu Dragnea a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după aproximativ 20 de minute. Acesta a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii în dosarul referendumului, în care este cercetat.

„Am apucat să văd ceva (...) Nu ştiu dacă e vorba de probe, dar sunt foarte multe declaraţii, foarte multe dosare de declaraţii, pentru că au fost audiaţi foarte mulţi oameni”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai precizat că data prezentării sale la DNA a fost stabilită de comun acord cu procurorii de caz şi că este o coincidenţă că aceasta a fost exact la un an după referendum.

Liviu Dragnea le-a mai spus jurnaliştilor că este nevinovat.

 „Eu am spus tot timpul că-s nevinovat. Eu am organizat o campanie electorală pentru referendum şi-atât”, a mai spus vicepremierul.


În octombrie 2012, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul de pe 29 iulie 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

Alte 18 persoane au fost, la referendum, observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale, având însă şi calitatea de membri ai unui partid, aceştia fiind acuzaţi de fals în declaraţii.

Potrivit DNA, în actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că, pe 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, ar fi înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate.

Liviu Dragnea, pus şi el sub acuzare în dosarul privind referendumul

Pe 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea a fost pus  şi el sub acuzare în dosarul privind referendumul, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Dragnea a fost audiat pe 19 septembrie 2012 de procurori. El declara atunci că nu are de unde să ştie „ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze” la referendum, precizând că el a stat atunci de dimineaţă până a doua zi dimineaţă în sediul de campanie şi a ieşit doar când a votat.

Întrebat în legătură cu sistemul informatic de raportare la partid a numărului de votanţi la referendum, Dragnea a spus că „este un sistem informatic prin care se comunică rezultatul alegerilor după ce se termină votarea“.

După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Senator PPDD, denunţa la adresa lui Dragnea

În 16 iulie 2013, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunţ la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, un document conţinând acuzaţiile fiind dat publicităţii anterior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite