Liviu Dragnea cere strămutarea cererii de liberare condiţionată la altă instanţă. De ce nu vrea fostul lider PSD să fie judecat la Tribunalul Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Liviu Dragnea cere strămutarea procesului prin care a atacat decizia de respingere a cererii de eliberare condiţionată de la Tribunalul Bucureşti la o instanţă egală în grad. Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a acordat termen pentru judecarea cererii de strămutare pentru marţi ora 16.00, însă avocata Flavia Teodosiu, cea care îl reprezintă pe Liviu Dragnea, nu s-a putut prezenta din motive medicale.

UPDATE, ora 16:40. Curtea de Apel Bucureşti a amânat procesul în care Liviu Dragnea cere strămutarea cererii de liberare condiţionată de la tribunalul Bucureşti la o altă instanţă egală în grad.

Strămutarea se va judeca pe data de 25 mai, după ce avocata lui Liviu Dragnea nu s-a putut prezenta la termenul de astăzi, din motive medicale.

Cererea de liberare condiţionată a lui Liviu Dragnea urmează să fie strigată miecuri, la prima oră, la Tribunalul Bucureşti. cauza ar putea fi amânată fie din cauza problemelor medicale ale avocatei, fie din pricina faptului că pe rolul CAB cererea de strămutare a primit termen la 25 mai.

Pe data de 17 mai, apărătorii lui Liviu Dragnea au depus pe rolul Curţii de Apel Bucureşti o cerere de strămutare procesului privind liberarea condiţionată. Iniţial, dosarul a primit termen pe data de 3 iunie, însă data a fost modificată, iar procesul se va judeca astăzi, ora 16.00.

„Preschimbă termenul de judecată la 18.05.2021, ora 16:00. În baza art.72 alin.6 Cpp se solicită informaţii de la Tribunalul Bucureşti. Se asigură prezenţa prin videoconferinţă a petentului. Se încunoştinţează apărătorul ales”, se arată în minuta deciziei CAB.

Liviu Dragnea ar fi solicitat strămutarea de la Tribunalul Bucureşti pe motiv că judecătorii de acolo au protestat împotriva legilor Justiţiei promovate pe vremea lui, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Una „caldă” şi una „rece” pentru fostul lider PSD

Fostul lider PSD a primit, luni, o lovitură de la DNA şi a reputat o victorie împotriva Penitenciarului Rahova, cu 48 de ore înainte ca Tribunalul Bucureşti să dezbată contestaţia formulată de către apărătorii lui împotriva deciziei prin care i s-a respins cererea de liberare condiţionată.

Procurorii anticorupţie au decis să-l trimită în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul în care este acuzat de trafic de infuenţă în legătură cu întâlnirea pe bani cu fostul preşedinte al SUA, Donald Trump. În aceeaşi zi, Judecătoria Sectorului 5 i-a dat câştig de cauză în procesul împotriva Penitenciarului Rahova.

Liviu Dragnea a pierdut, pe 27 aprilie, procesul pe fond în care solicita liberarea condiţionată după executarea a 2/3 din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni la care a fost condamnat în Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Instanţa a stabilit că fostul şef a PSD trebuie să stea încă 2 luni în puşcărie până la posibilitatea reiterării cerereii, însă decizia nu este definitivă.

Procuror: „Să îşi asume condamnarea!”

„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021”, se arată în minuta Judecătoriei Sectorului 5.

Procurorul a cerut ca fostul şef al PSD să mai stea 6 luni după gratii, arătând că, până în prezent, scopul pedepsei nu a fost atins.

„Petentul Liviu Dragnea nu a dat dovezi de îndreptare. Ar trebui ca instanţa să se raporteze la persoana condamnatului, nu la nişte criterii abstracte. Se cunoaşte că persoana condamnată are o educaţie - spunem noi înaltă -, deci conduita lui in penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educaţie precară. Faptul ca acesta consideră că pedeapsa e injustă, politică, denotă ca nu şi-a schimbat atitudinea. Atâta timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării si se invocă imixtiuni politice este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedeapsa nu şi-a atins scopul”, a declarat procurorul de şedinţă.

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a arătat că fostul lider PSD întruneşte toate condiţiile prevăzute de lege şi că „Parchetul i-a pus în gură lucruri pe care nu le-a spus”.

„A participat la programe educaţionale, iar Comisia reţine că, în general, a avut un comportament pozitiv şi o singură sancţiune, ulterior anulată. A achitat prejudiciul (…) Ce altceva ar fi trebuit să facă?”, a întrebat retoric avocata lui Liviu Dragnea.

„Să îşi asume condamnarea”, a răspuns, scurt, procurorul.

Cum a reacţionat Liviu Dragnea

În ultimul cuvânt, Liviu Dragnea s-a făcut că nu aude acestă ultimă parte a dezbaterii.

„Îmi pare rău că nu am auzit ce a spus Parchetul. Am stat destul în penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate, din contră, pot să fac bine în societate. Dumneavoastră apreciaţi asupra oportunităţii eliberării”, i-a spus Dragnea judecătoarei.

Pedeapsa la care a fost condamnat Liviu Dragnea însumează 1.277 de zile de detenţie, iar abia în toamna acestui an ar executa 2/3 din pedeapsă, adică 851 de zile. 

Cu toate acestea, fostul lider PSD a obţinut zile-câştig prin muncă (3 zile executate la 1 zi de muncă), astfel încât Comisia de liberări conditionate a Penitenciarului Rahova i-a dat aviz pozitiv pentru a ieşi mai devreme din închisoare. Acum, lui Liviu Dragnea nu-i mai rămâne de făcut decât să-i convingă şi pe judecători: două instanţe de judecată trebuie să confirme cererea de liberare formulate de fostul lider PSD.

Pe data de 21 aprilie, Liviu Dragnea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de liberare condiţionată a Penitenciarului Rahova, ceea ce echivalează cu o „undă verde” din partea unităţii de detenţie pentru ca fostul şef al PSD să iasă din puşcărie înainte de termen. Dragnea va trebui, însă, să convingă două instanţe de judecată.

Decizia Comisiei de liberare condiţionată înseamnă că zilele  de muncă şi conduita pe care fostul lider PSD a avut-o în puşcărie au contribuit la diminuarea pedepsei, iar Liviu Dragnea a ispăşit fracţa de 2/3 din condamnare, astfel că poate fi pus în libertate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite