Înalta Curte i-a respins lui Liviu Dragnea cererea de revizuire a condamnării. Decizia, luată cu majoritate - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / George Călin
Imagine: Inquam Photos / George Călin

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie, marţi, primul termen în procesul în care Liviu Dragnea cere revizuirea cauzei în care a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Fostul şef al PSD a cerut, astăzi, suspendarea executării pedepsei.

UPDATE 17.15: ICCJ a respins cererea de revizuire formulată de Liviu Dragnea, însă decizia nu este definitivă,putând fi atacată cu apel. Unul dintre cei trei judecători care au luat în discuţie, astăzi, cererea fosului şef al PSD a hotărât că sentinţa acestuia ar putea fi suspendată.

Cu majoritate, respinge ca inadmisilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ - Secţia Penală pronunţată în ds nr.2628/1/2016. Obligă la cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Cu opinie separată in sensul admiterii în principiu a cererii de revizuire”,se arată în minuta ICCJ.

UPDATE 12.15  Înalta Curte a rămas în pronunţare cu privire la cererea de suspendare a executării pedepsei de3 ani şi 6 luni la care a fost condamnat Liviu Dragnea. Avocata fostului şef al PSD a declarat, la sfârşitul şedinţei de judecată, că instanţa se va pronunţa pe cererea de suspendare a executării odată cu soluţionarea cererii de admisibilitate în principiu.

„La termenul de astăzi ne-am judecat într-o revizuire pe care a formulat-o domnul Dragnea, în speranţa - sigur - că se va admite în principiu. Suntem în prima etapă, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală este etapa admisibilităţii în principiu. Am susţinut toate aspectele legale care susţin această cerere de revizuire şi aşteptăm acum să se pronunţe instanţa. Am solicitat să fie suspendată executarea în măsura în care instanţa va decide admisibilitatea în principiu. Domnul Dragnea a spus foarte clar că, din punctul dânsului de vedere, (…) este în arest în baza unei decizii penale (aceea de la fond) pronunţată de un complet care aşa cum am văzut nu a fost legal constituit şi apreciază că i se încalcă în continuare drepturile. Este singurul justruţiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infracţiuni de corupţie căruia nu i s-a aplicat decizia CCR. Sigur, dânsul suferă foarte mult pe idee asta şi este afectat de acest aspect”, a declarat avocata Flavia Teodosiu. 

UPDATE 11.00: Procesul de revizuire al lui Liviu Dragnea se judecă în cameră de consiliu, după ce avocata fostului şef al PSD, Flavia Teodosiu, a solicitat secretizarea şedinţei de judecată. Liviu Dragnea participă la proces prin videoconferinţă. Fostul şef al PSD poartă mască de protecţie, având în vedere că a fost infectat cu noul coronavirus.

Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman – condamnata la 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare in dosarul „Angajărilor fictive la DGASP Teleorman” – a fost eliberată condiţionat din Penitenciarul de Femei Ploieşti-Târgşorul Nou pe data de 7 ianuarie, potrivit Ziare.com. 

Ea a fost cea care care le-a angajat şi le-a menţinut în funcţii pe cele două secretare PSD, chiar daca acestea nu veneau la serviciu. Floarea Alesu a fost găsită vinovată pentru abuz în serviciu, iar Liviu Dragnea – la acea vreme şef al CJ Teleorman – a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu.

Când ar putea ieşi din puşcărie fostul şef al PSD

Liviu Dragnea a executat peste 500 de zile de puşcărie, dar mai are de ispăşit încă 283 de zile până când va intra automat în Comisia de liberare condiţionată, lucru care se va întâmpla peste nouă luni. Abia în toamna anului 2021 va executa Liviu Dragnea fracţia de 2/3 prevăzută de lege (851 de zile) pentru a putea fi propus pentru liberare.

Fostul şef al PSD ar putea ieşi însă mai repede, deoarece el a muncit după gratii vreme de aproape un an, până când dat un interviu din puşcărie fără ştirea conducerii. În vara anului 2020, conducerea penitenciarului Rahova i-a retras dreptul de a munci, iar dezbaterile în instanţă au durat până recent, când un judecător i-a anulat această sancţiune. Dragnea a câştigat o zi de libertate la fiecare 3 zile de muncă, astfel că din termenul de liberare din toamna lui 2021 va veni mai devreme cu câteva luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite