Trei inculpaţi din dosarul lui Liviu Dragnea au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi. Liderul PSD le-a spus judecătorilor că este nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a spus judecătorilor de la instnaţa supremă că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat, precizând că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat. Alţi trei inculpaţi au spus că recunosc faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor.

UPDATE „Eu sunt nevinovat, acest dosar se bazează pe câteva declaraţii, eu o să aduc martori.. Dacă aţi adus în discuţie decizia instanţei de la Alba Iulia, eu am spus că vreau să merg în acest proces în speranţa că vom merge la adevăr. Decizia de la Alba Iulia a arătat că Guvernul a avut dreptate. Ce explicaţie dă acum domnul preşedinte Iohannis când a apărut această sentinţă? Dacă Ordonanţa 13 era abrogată nu se ajungea la astfel de decizii”, a explicat Liviu Dragnea la ieşirea de la Curtea Supremă.

Instanţa a stabilit următorul termen de judecată,  în dosarul acestuia, pentru 28 martie.

„În Parlament există un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei 14 care abrogă Ordonanţa13. Decizia a fost deja anunţată ca această lege să fie adoptată în regim de urgenţă, din ce ştiu chiar azi va fi aprobată la plen, în Cameră vom proceda la fel. Cum ajunge la noi, va fi aprobată, aşa cum a cerut toată lumea”, a spus Dragnea cu privire la Ordonanţa 13.

„Cred că Ministerul Justiţiei împreună cu comisiile şi cu Parlamentul vor trebui să facă o dezbatere serioasă în privinţa legilor justiţiei. Îmi doresc foarte mult să fie implicate UNJR, Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia”, a completat el. „PSD a avut întotdeauna în istoria lui Chirici, partidul se va exprima în următoarele zile”, a mai spus Dragnea, adăugând că Victor Ponta ar putea ocupa orice funcţie în Guvern.

„Este treaba lor”

Liviu Dragnea s-a declarat nevinovat, cu toate că cele două dintre persoanele coinculpate - membre PSD, care ar fi fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman - şi-au recunoscut vinovăţia. În cazul lor se va aplica o procedură simplificată. „Este problema dumnealor”, a declarat Liviu Dragnea întrebat despre faptul că cele două angajate ale DGASPC şi-au recunoscut, practic, vinovăţia.

„Este problema dumnealor, nu schimbă cu nimic nici atitudinea mea, nici adevărul. Eu sunt nevinovat, acest dosar se bazează doar pe două — trei declaraţii, pentru care eu o să aduc martori care nu au fost audiaţi la Parchet, declaraţii care sunt neadevărate. Ceea ce hotărăşte fiecare om acuzat este problema dumnealui, nu schimbă cu absolut nimic adevărul, şi pe mine asta mă interesează", a declarat Dragnea.

Rechizitoriul a fost citit în şedinţă publică

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei au citit rechizitoriul din dosarul de abuz în serviciu în care Liviu Dragnea este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Ulterior, instanţa i-a întrebat pe inculpaţi dacă recunosc integral faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi în procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor pe care le-ar putea primi.

Întrebat de instanţă dacă vrea să fie judecat prin procedura simplificată, Liviu Dragnea a spus că vrea să fie judecat prin procedura normală, pentru că se consideră nevinovat şi nu poate astfel să recunoască acuzaţiile pe care i le aduc procurorii DNA. Dragnea a spus că nu se va prevala de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat. Cinci inculpaţi au ales judecata prin procedură normală, susţinând că acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt nefondate.

Liviu Dragnea: „Mă consider nevinovat"

Curtea Supremă le-a cerut fiecărui inculpat să-şi precizeze poziţia, dacă pledează vinovat sau nevinovat. Primul chemat la bară este liderul PSD, căruia instanţă i-a spus "Dragnea Nicolae": "Am înţeles învinuirile care mi se aduc şi nu este necesar să mi se aducă explicaţii suplimentare. Înţeleg să nu mă prevalez de dreptul la tăcere şi să fiu audiat ulterior. De asemenea, nu solicit aplicarea procedurii sinplificate de judecată, deoarece mă consider nevinovat." 

A urmat fostă şefa a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu: „Cunosc învinuirile şi nu am nevoie de explicaţii suplimentare.  Înţeleg să nu mă prevalez de dreptul la tăcere şi să fiu audiata ulterior. De asemenea, nu solicit aplicarea procedurii sinplificate de judecată, deoarece mă consider nevinovată."

 O poziţie similară a avut şi Rodica Milos, Olguţa Şefu şi Constantin Balaban. Bombonica Prodana, fostă soţie a lui Liviu Dragnea, a depus o cerere că nu vrea să fie prezenţa la acest proces. Ea urmează să-şi precizeze poziţia, vinovăţia-nevinovăţia, la următorul termen. Ceilalţi inculpaţi care nu au fost prezenţi la proces, urmează că până mă viitorul termen să-şi precizeze poziţia. 

Cine a recunoscut acuzaţiile

Gheorghe Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, în faţă Curţii Supreme:  "După ce m-am consultat cu avocatul meu, care mi-a explicat toate consecinţele juridice, am hotărât să fiu judecat în procedura simplificată, care presupune reducerea pedepsei. Preşedintele completului mi-a explicat încă o data consecinţele acestei proceduri, şi insist în aplicarea acestei proceduri". Această procedura implică reducerea pedepsei cu o treime.  

Anisa-Niculina Stoica, fostă secretară a PSD, una dintre femeile care ar fi fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman: "Am înţeles care sunt consecinţele procedurii de judecată simplificată, aşa cum a explicat preşedintele completului de judecată. Doresc să fiu judecată în această procedura, cu reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. Cunosc învinuirile, nu am nevoie de explicaţii suplimentare. Îmi menţin opţiunea pentru apărătorul din oficiu". 

  

Avocatul Adrianei Botorogeanu, cealaltă secretară PSD, care ar fi fost angajată fictiv la DGASPC, a explicat că clientă să recunoaşte tot, iar la următorul termen se va prezenţa la Curtea Supremă. "Mi-a spus că va merge pe procedura simplificată. Este internată la spital, grav bolnavă", a spus avocatul. 

UPDATE Liviu Dragnea s-a dus direct in sala de judecată. Acolo s-a salutat cu Dan Şova. Cei doi politicieni au urmărit procesul în care Sebastian Ghiţă este acuzat ca i-ar fi dat şpagă fostului primar al orasului Ploieşti, Iulian Bădescu.

UPDATE La venirea sa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Liviu Dragnea nu a vrut să facă declaraţii: „Pot să ajung la instanţă. Vorbim la ieşire“, a afirmat Dragnea. Întrebat de reporteri dacă ştie ce s-a întâmplat luni seară la şedinţa Comisiei juridice d ela Senat, când senatorul PSD Şerban Nicolae a dat afară reprezentantul Ministerului Public, liderul social-democrat a precizat că nu ştie despre acest caz. „Cine pe cine a atacat?“, a întrebat Dragnea.


La ultimul termen, din 31 ianuarie, procesul a fost amânat deoarece trei dintre inculpaţi nu şi-au angajat avocat. De la proces a lipsit fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care a transmis prin avocat că doreşte să fie judecată în lipsă.

Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA pe data de 15 iulie 2016, Dragnea fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Cine mai sunt aşteptaţi azi la ÎCCJ

Astăzi la Curtea Supremă mai au termen fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, fostul senator Dan Şova, fistul deputat Sebastian Ghiţa şi fostul primar al oraşului Ploiesti, Iulian Bădescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite