Judecătoarea Livia Stanciu este singura care vrea fotoliul de preşedinte al Curţii Supreme. Patru magistraţi se bat însă să-i fie adjuncţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Livia Stanciu este singurul candidat pentru preşedenţia ICCJ FOTO Arhivă
Judecătoarea Livia Stanciu este singurul candidat pentru preşedenţia ICCJ FOTO Arhivă

Judecătoarea Livia Stanciu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Curţii Supreme, iar magistraţii Aida Popa, Iulian Dragomir, Cristina Tarcea şi Nela Petrişor s-au înscris pentru ocuparea celor două funcţii de vicepreşedinte.

Potrivit unor surse din cadru Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citate de Mediafax, pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-au înscris şase candidaţi.

Astfel, pentru funcţia de preşedinte al ICCJ şi-a depus candidatura la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) doar Livia Doina Stanciu, care ocupă şi în prezent această funcţie.

Pentru ocuparea celor două funcţii de vicepreşedinte s-au înscris patru candidaţi, respectiv Aida Rodica Popa, care ocupă şi în prezent această funcţie, Nela Petrişor, magistrat la Secţia a II-a Civilă, Iulian Ilie Dragomir, judecător la Secţia Penală, şi Cristina Iulia Tarcea, judecător la Secţia a II-a Civilă.

Pentru şefia Secţiei I Civile şi-a depus candidatura doar actualul preşedinte, Lavinia Curelea.

Candidaturile pentru funcţiile de conducere vacante de la Curtea Supremă au putut fi depuse la Consiliul Superior al Magistraturii de pe 17 iulie până pe 19 august.

Proiectele candidaţilor vor fi publicate,joi 22 august, pe site-ul CSM, iar până pe 4 septembrie, Direcţia resurse umane şi organizare va verifica dosarele de candidatură şi va solicita completarea acestora, în cazul în care va fi necesar.

De asemenea, până pe 4 septembrie, judecătorii care şi-au depus candidaturile vor fi verificaţi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care va comunica apoi rezultatele.

În perioada 4 - 6 septembrie va fi elaborată nota de prezentare a candidaturilor şi a documentelor ataşate în susţinerea acestora de către Direcţia resurse umane şi organizare.

Analizarea candidaturilor de către Secţia pentru judecători a CSM şi formularea propunerilor de numire în funcţiile de conducere vacante de la ICCJ va avea loc în perioada 9-10 septembrie.

Mandatul Liviei Stanciu, preşedintele ICCJ, şi al Aidei Popa, vicepreşedintele Instanţei Supreme, expiră în luna septembrie.

Potrivit prevederilor legale, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, dintre judecătorii ICCJ care au avut activitate la această instanţă cel puţin doi ani.

Livia Stanciu şi Aida Popa au fost numite în funcţiile de preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al ICCJ pe 17 septembrie 2010, pentru un mandat de trei ani.

Tot atunci a fost numită şi judecătoarea Lavinia Curelea, în funcţia de preşedinte al Secţiei I Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cine este Livia Stanciu, judecătoarea care îşi doreşte încă un mandat la conducerea Înaltei Curţi?

Livia Stanciu este judecătorul care a dat câteva dintre cele mai sonore condamnări din ultimii ani. Ea este cea care a condus completul de 5 judecători care l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare.

Tot Livia Stanciu a condus completul ce l-a condamnat pe fostul senator social-democrat Cătălin Voicu la 7 ani de închisoare cu executare. De asemenea, preşedintele Curţii Supreme a decis şi condamnarea patronului Stelei la închisoare cu executare.

   

CV Livia Doina Stanciu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite