Parada de 1 Decembrie. Cioloş şi Iohannis, huiduiţi. Diplomaţii maghiari, interdicţie la recepţiile de Ziua Naţională. Reacţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala va fi centrul atenţiei pentru parada de 1 Decembrie. FOTO Inquam
Capitala va fi centrul atenţiei pentru parada de 1 Decembrie. FOTO Inquam

Parada militară de anul acesta a fost spectaculoasă atât prin tehnica militară prezentată în premieră, cât şi prin controversele iscate în jurul invitaţiilor din partea Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele României şi premierul au fost huiduiţi la sosire de un grup în care se aflau liderii PSD şi ALDE.

Urmăriţi înregistrarea de la Parada din Bucureşti 

UPDATE 17.00 Traficul rutier din Capitală a revenit la normal, după ce Brigada Rutieră a ridicat toate restricţiile de circulaţie prilejuite de parada militară, potrivit Agerpres.

UPDATE 12.15 Parada de la Arcul de Triumf s-a încheiat după o oră şi 15 minute. Înainte de a pleca, Iohannis a dat mâna cu foştii preşedinţi ai României. 

Parada a fost urmărită de la tribuna oficială de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, foştii şefi ai statului Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, miniştri, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului, liderul PNL Alina Gorghiu şi veterani de război. Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au aflat în apropierea zonei oficiale, dar în spaţiul destinat publicului.

Ziua Naţională a României FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Parada s-a desfăşurat fără incidente, cu excepţia faptului că premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis au fost huiduiţi la sosire, de un grup restrâns de oameni aflaţi în apropierea zonei oficiale, unde se aflau şi liderii PSD şi ALDE.

La sosire, preşedintele Klaus Iohannis a trecut în revistă garda de onoare. Iar la final a dat mâna cu cei prezenţi la tribuna oficială, după care s-a urcat în maşină şi a plecat.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis anul acesta să nu invite la parada de 1 Decembrie, şi nici la recepţia oficială găzduită la Palatul Cotroceni, politicieni cu probleme în justiţie, cum ar fi liderul PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Decizia a provocat dispute, PSD criticându-l pe Iohannis, iar alte controverse au plecat de la absenţa primarului general, Gabriela Firea, din zona oficială.

Singurul lider social-democrat invitat la paradă a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, însă acesta s-a aflat la ceremoniile de la Alba Iulia.

Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au venit la paradă şi au asistat la ceremonii din public, unde s-a aflat şi primarul general Gabriela Firea.

Ziua Naţională a României FOTO Inquam Photos Octav Ganea

UPDATE 12.00 Ministrul maghiar de Externe le-a interzis diplomatilor ungari să fie prezenţi la recepţie

 

Diplomaţii maghiari au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale. Potrivit unui săptămânal ungar, dispoziţia a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto, relatează digi24.

 

Ambasada României la Budapesta a organizat, săptămâna aceasta, recepţia de Ziua Naţională, iar în discursul său, ambasadorul Marius Lazurca a amintit că, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de bază româno-ungar. La recepţie nu a participat niciun reprezentat al guvernului maghiar.

„Întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României.”, a explicat ministerul de Externe de la Budapesta pentru digi24.

Ministerul Afacerilor Externe român, surprins 

Ministerul Afacerilor Externe român s-a arătat surprins şi nedumerit de decizia ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, de a interzice participarea diplomaţilor ungari la recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Am luat notă cu surprindere şi nedumerire decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Digi 24. 

UPDATE 11.25 Parada este în plină desfăşurare. Acum defilează forţele speciale ale Armatei Române cu noua uniformă.

defilare foto mircea barbu

UPDATE 11.05 Soprana Carla Muşat intonează imnul naţional acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.

video

UPDATE 11.02 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a sosit la Arcul de Triumf. În acelaşi timp, şi premierul Dacian Cioloş a ajuns în tribune. Premierul şi preşedintele au fost huiduiţi la sosire de un grup restrâns de oameni aflaţi în apropierea zonei oficiale, unde se află şi liderii PSD şi ALDE.

UPDATE 10.55 Corespondentul Adevărul Mircea Barbu se află chiar sub Arcul de Triumf, unde va avea loc Parada de 1 Decembrie. Deşi sunt mii de oameni în jur, lumea aşteaptă în linişte sosirea preşedintelui Klaus Iohannis şi începerea defilării. 

Parada de 1 decembrie FOTO Mircea Barbu

UPDATE Un agent de pază care ieşea din tură a fost depistat, joi dimineaţă, de SPP în apropierea Arcului de Triumf din Capitală, având asupra lui un pistol cu aer comprimat. Bărbatul a fost condus la Secţia 2 de Poliţie, iar arma, din categoria celor care nu necesită autorizaţie, a fost reţinută pentru cercetări.

Bărbatul, care lucra ca agent de pază, la un obiectiv aflat în apropiere de Berăria H, a ieşit din tură la ora 6.00 şi s-a deplasat prin Parcul Herăstrău, moment în care a fost oprit de ofiţerii SPP care asigură protecţia demnitarilor la parada militară de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf. La control, ofiţerii SPP au descoperit asupra agentului un pistol airsoft.

Agentul de pază a fost condus la Secţia 2, unde a dat o declaraţie şi a fost lăsat să plece. 

De altfel cei care vor să participa la parada de astăzi vor fi controlaţi de ofiţerii antitero inclusiv în bagaje.

Peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General.

La paradă participă şi militari din state partenere precum Marea Britanie, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.    

De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare. În acest an nu mai participă Poliţia Locală, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.   

Primul detaşament care defilează sub Arcul de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”. Militarii vor avea o uniformă inovatoare, impermeabilă şi, în acelaşi timp, resiztentă la foc. Echipamentul a fost gândit la Institutul de Cercetare al Armatei şi testat împreună cu militarii Forţelor pentru Operaţii Speciale pentru ca, în 2017, să intre în echiparea militarilor români.   

Un moment emoţionant al paradei va fi defilarea militarilor români răniţi în teatrele de operaţii din străinătate. Detaşamentul va fi condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a îndeplinit  misiuni în Albania, Irak şi Afganistan. Pe 9 ianuarie 2009, a fost rănit în deşertul afgan, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.   

O premieră pentru parada din acest an este şi participarea noilor aeronave supersonice F-16 Fighting Falcon după ce primele şase aparate de zbor au intrat recent în dotarea Forţelor Aeriene. Lotul complet de 12 aeronave plus pregătirea piloţilor şi tehnicienilor au costat aproape 630 de milioane de euro.

Printre noutăţile paradei se numără şi participarea motocicletelor enduro şi ATV-urilor pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, precum şi militarilor irlandezi cu tobe şi cimpoaie, care vor purta kiltul tradiţional.

Programul paradei militare din Capitală

  • Festivitatea începe la ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf, când este programată sosirea preşedintelui Klaus Iohannis. Va urma salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi salutul gărzii.
  • Soprana Carla Muşat va cânta imnul naţional
  • Defilarea militarilor va începe după depunerea unei coroane de flori de către Iohannis
  • Primul detaşament care va intra în Piaţa Arcului de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”
  • Urmează un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor
  • Detaşamentul următor programat să defileze este format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice
  • Urmează detaşamentele armatelor străine. În premieră, va participa Detaşamentul  "Pipes and Drums” (Cimpoaie şi Tobe) din cadrul Regimentului Regal Irlandez 
  • Blocul de defilare al Forţelor Terestre
  • Geniştii sunt urmaţi de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”.
  • În ordinea defilării vor fi forţele pentru operaţii speciale, componenta specializată a armatei
  • Poliţiştilor militari le va urma blocul de paradă al Forţele Aeriene Române
  • Defilarea va continua cu blocul de paradă al Forţelor Navale
  • Vor urma detaşamentul Comandamentului Logistic Întrunit şi detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.
  • Parada va continua cu defilarea instituţiilor de învăţământ militar
  • În continuare vor defila blocurile reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii, precum Garda de Onoare a Jandarmeriei Române
  • Următorul va fi blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr” din Câmpina va defila cu un detaşament de elevi, urmaţi de detaşamentul Serviciului Român de Informaţii.
  • Defilarea terestră se va încheia cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale va fi precedat de formaţii de aeronave militare.

  • Dispozitivul de zbor va fi deschis de formaţia de elicoptere IAR-330 Puma
  • Formaţia de elicoptere IAR 330 Puma este încheiată de elicopterul IAR - 330 Puma Naval
  • Va survola apoi Piaţa Arcului de Triumf formaţia de elicoptere a  Ministerului Afacerilor Interne
  • Următoarea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J Spartan. Parada continuă cu o aeronavă C-130 Hercules, urmată de şase avioane IAR-99 şi IAR-99 Şoim
  • Urmează evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane MiG-21 LanceR 
  • În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Române evoluează cu avioanele F-16 Fighting Falcon

În Piaţa Arcului de Triumf îşi va face apoi apariţia Blocul de paradă al tehnicii militare.

  • Primul modul este format din opt vehicule URO Vamtac, blindate pentru operaţii speciale. Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 10 transportoare de trupe Piranha.
  • Următoarea coloană care va trece prin faţa tribunei oficiale este formată din 10 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.
  • Parada continuă cu defilarea maşinii de luptă a infanteriei 84 M -"Jderul”
  • Tancurile TR 85 M 1 "Bizonul” şi de GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.
  • În cadrul paradei este prezentat şi autovehiculul blindat Tehevac care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă. 
  • Este prezentat, de asemenea, sistemul de artilerie LAROM
  • La rând vine Detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, format din vehiculele de luptă de tip Humvee.
  • Defilarea autovehiculelor Humvee se încheie cu prezentarea sistemului de aeronave fără echipaj uman la bord "Scan Eagle”
  • Parada continuă cu prezentarea motocicletelor Enduro tip MT 230
  • Motocicletele sunt urmate de ATV-urile Rangers Polaris 6 x 6, folosite pentru acţiuni de căutare, salvare, evacuare şi cercetare.
  • La defilare mai participă autostaţiile radio Harris
  • Urmează detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk 

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne va fi deschis de şase motociclete ale Poliţiei Române

  • Vor mai defila un autolaborator criminalistic şi unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon
  • Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este deschisă de motocicletele BMW, urmate de automobilele Dacia Duster 4×4 şi de autospecialele Volkswagen Transporter. 
  • Parada Poliţiei de Frontieră Române debutează cu trei autospeciale operative "Volkswagen Passat Variant”
  • La Arcul de Triumf vor defila şi două dispozitive aparţinând Serviciului Român de Informaţii. Momentul va fi urmat de defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române.

Finalul paradei aparţine Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul” şi muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite