LIVE BLOG Tragedia din Colectiv. Ziua 7: O parte din răniţi ar putea fi transferaţi în spitale din străinătate. Piedone, acuzat de DNA de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia 32 de persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 186 au fost rănite, în spitalele bucureştene încă mai sunt spitalizaţi 127 de răniţi. Jumătate dintre aceştia sunt în stare gravă şi critică, dar autorităţile arată că spitale din Belgia şi Olanda i-ar putea prelua în cursul zilei de vineri.  Ancheta continuă iar proteste sunt anunţate şi vineri.

UPDATE ora 22.55 Piedone, reţinut de DNA

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost reţinut vineri seara de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind suspectat de abuz în serviciu în cazul tragediei de la Clubul Colectiv.

UPDATE ora 19.50 Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone, fost primar  al Sectorului 4 Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual

Potrivit DNA, Piedone şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12 iulie 2006, H.G.R. 1739/06 decembrie 2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi  autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14 ianuarie 2015 necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti.  Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în  cuantum de 62.298 lei.

“De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL îndeplinea cerinţele legale necesare avizării”, arată DNA.

Procurorii arată că lui Piedone i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

 

UPDATE 19.45 Clopotele de la Patriarhia Română şi bisericile din jurul clubului Colectiv bat, vineri seară, la ora 22.30, în memoria celor 32 de tineri morţi în urmă cu o săptămână în incendiul din club, potrivit Patriarhiei Române.

Vineri seară, începând cu ora 18.00 preotul Mihai Aurel, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor format din 13 preoţi şi un diacon şi cu alţi preoţi au oficiat o slujbă în faţa clubului Colectiv pentru cei care au decedat, iar de la ora 19.00 în Catedrala patriarhală a fost oficiată o slujbă pentru răniţi.

Toate bisericile din ţară îi vor pomeni, sâmbătă, cu ocazia Moşilor de toamnă, pe toţi cei care au murit în incendiul din clubul Colectiv, mai spun reprezentanţii Patriarhiei.

UPDATE 18.30 Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române vor transporta în noaptea de vineri spre sâmbătă răniţi în incendiul de la clubul Colectiv la Rotterdam (Olanda) şi Bruxelles (Belgia).

”Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor efectua în noaptea de vineri spre sâmbătă două misiuni umanitare de urgenţă către Rotterdam, Olanda (ora aproximativă de decolare 3,30) şi Bruxelles, Belgia (ora aproximativă de decolare 5,00), pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la clubul Colectiv”, informează Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, către Olanda vor fi transferaţi nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt răniţi, dintre care trei ventilaţi. Pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din MApN, precizează reprezentanţii ministerului.

UPDATE 16.05 Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost adus, vineri, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizaţiei de funcţionare a clubului Colectiv, unde au murit 32 de persoane, în incendiului din 30 octombrie.

Cristian Popescu Piedone a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 16.10, fiind însoţit de ofiţerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele acestuia.

La scurt timp după fostul primar Cristian Popescu Piedone au fost aduse la DNA şi două angajate de la Primăria Sectorului 4, de la serviciul autorizare şi control societăţi comerciale. .

UPDATE 15.00 Potrivit premierului interimar Sorin Câmpeanu a declarat, vineri, că cel mai tânăr rănit în incendiul din Clubul Colectiv. „S-a dus să îşi serbeze acolo ziua de naştere”, a spus acesta.

Câmpeanu a explicat că 127 de victime mai sunt spitalizate până în acest moment, din care 65 sunt în stare gravă şi critică. Referitor la transferul unor pacienţi, Câmpeanu a declarat că opt ar putea fi transferaţi în Belgia şi a dat asigurări că transportul va fi asigurat de partea română.

„Miercuri vom avea o şedinţă de Guvern în care vom aproba decontarea cheltuielilor de tratament pentru acele situaţii care vor fi tratate în exterior. E vorba de o serie de state care şi-au oferit disponibilitatea doar că transportul poate pune probleme”, a spus Câmpeanu, potrivit căruia la fondul de rezervă sunt 250 de milioane de euro.

Acesta a explicat că tratamentul poate costa chiar şi 150.000 de euro de persoană, în cazul răniţilor aflaţi în stare gravă şi critică.

UPDATE 14.30 Cei trei acţionari de la Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu - au fost aduşi vineri la sediul DNA.  Procurorii DNA ridică, vineri, documente de la Registrul Comerţului, Administraţia Financiară şi de la Primăria Sectorului 4

Procurorii militari ai DNA ridică, vineri, documente de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către cadre militare ale ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE 14.20 Spitalul Elias are internaţi, vineri, 12 pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, din care nouă la Terapie Intensivă şi trei la Chirurgie plastică, un pacient a fost externat, un altul a fost transferat într-un spital din Germania, iar de la ATI va fi transferat în Belgia un alt rănit.

„Vineri, în Spitalul Elias mai sunt internaţi 12 pacienţi: nouă se afla în secţia Terapie Intensiva, trei în secţia de Chirurgie plastică. Unul dintre bolnavii aflaţi în secţia de Chirurgie plastică a fost externat în cursul zilei de ieri şi evoluţia leziunilor sale va fi urmărită în regim ambulator. Ceilalţi trei pacienţi vor rămâne internaţi, urmând să fie supuşi intervenţiilor chirurgicale de grefare”, a declarat managerul unităţii sanitare, profesor dr. Doina Dimulescu.

Managerul Spitalului Elias a mai spus că, tot joi, unul dintre pacienţii din Terapie Intensivă a fost transferat într-un spital din Germania, fiind stabil hemodinamic şi respirator şi cu grefe cutanate efectuate la membrul superior drept şi toracele posterior.

Dintre pacienţii internaţi la Spitalul Elias, patru sunt în stare gravă, traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic (un pacient cu ARDS). „Astăzi (vineri, n.r.), un alt pacient din ATI va fi transferat într-un spital din Belgia, în cadrul unei acţiuni complexe coordonate de Ministerul Sănătaţii”, a precizat Doina Dimulescu.

UPDATE 12.50 Procurorii au descins vineri la sediul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, administrată de Daniela Ioana Niţă, pentru a face percheziţii. Această firmă a livrat artificiile care au declanşat incendiul de la clubul Colectiv.

Anchetatorii şi-au îndreptat atenţia asupra firmei care a asigurat focul de artificii în seara concertului. De la societatea Golden Ideas Fireworks Artists, administrată de Daniela Ioana Niţă, anchetatorii au ridicat până acum mai multe documente şi au audiat personalul.

UPDATE 12.50 Contabila firmei Colectiv a ajuns la DNA, pentru a fi audiată în dosar. De asemenea, procurorii DNA acuză atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov cât şi Primăria Sectorului 4 de abuz în serviciu. Între timp, Paul Gancea este audiat de procurorii DNA.

UPDATE 11.50 Prof. univ. dr. Ioan Lascăr: „Din punct de vedere chirurgical toţi pacienţii sunt aranjaţi. Acolo unde suprafeţele arse profunde au fost mai importante s-au folosit grefe de la donatori, însă cea mai gravă a fost arsura inhalatorie. Partea aceasta a leziunii nu este accesibiă mijloacelor chirurgicale. În lipsa măsurilor de terapie intensivă majoritatea răniţilor ar fi decedat în primele ore. Indicele de gravitate e dat în prezent de arsura inhalatorie şi de inhalarea de substanţe toxice. Prezenţa acestei duble afectări a aparatului respirator face ca dinamica complicaţiilor să fie una spceifică”.

UPDATE 11.10 Ministrul Sănătăţii Nicole Bănicioiu face declaraţii la Ambasada Franţei: „Este un ajutor esenţial întotdeauna Franţa a fost alături de România la greu şi cred că este ceva normal să se ajute reciproc. Orice ajutor pe care ni-l pot da echipele medicale franceze este binevenit. 

127 de pacienţi mai sunt internaţi, 65 sunt consideraţi în stare critică şi gravă, deci un număr mai mare de bolnavi stabilizaţi. Primiţi aceste veşti cu moderaţie şi fără optimism. O parte din ei ar putea fi transferaţi în străinătate, Raed Arafat şi echipele medicale străine iau în calcul această opţiune. Muţumim ambasadelor pentru sprijin”.

UPDATE 10.30 Procurorii DNA ridică acte de la primăria Sectorului 4. Este pentru a treia oară când autorităţile ridică acte de la primărie. Anchetatorii caută probe în ancheta tragediei de la Club Colectiv, asta pentru că există suspiciuni că aceste documente ar fi fost obţinute în mod fraudulos.

UPDATE 09.50 Paul Gancea, unul din patronii clubului Colectiv, a fost adus vineri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în legătură cu modul în care au fost obţinute avizele de funcţionare ale clubului de la primăria Sectorului 4.

Procurorii au primit de la Parchetul General o parte a dosarului, respectiv partea referitoare la obţinerea avizelor.

Gancea a fost adus din arest, fiind acuzat de ucidere din culpă, existând posibilitatea ca şi ceilalţi patroni să fie audiaţi în dosar.

Ce state europene sunt dispuse să preia pacienţi

Anunţul referitor la posibilul transfer al unor victime a fost făcut joi seară de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat. De altfel, doi pacienţi au fost deja transportaţi în Israel, într-un spital universitar, iar unul a beneficiat deja de transplant de piele, pielea fiind donată de autorităţile israeliene.

Mobilizarea spitalelor din afară este extraordinară, după cum au ţinut să precizeze, ieri, la sediul Guvernului, cei doi oficiali români.

„Belgia ne poate pune la dispoziţie opt paturi, trei pentru pacienţi gravi şi cinci pentru răniţi intermediari. Olanda ne poate pune la dispoziţie patru paturi de terapie intensivă cu ventilaţie şi trei pentru pacienţi gravi. Preferăm ca selecţia pacienţilor care vor fi trimişi în străinătate să fie făcută chiar de colegii noştri, însă un lucru e cert: este necesar ca starea lor de sănătate să poată permite transportul”, a declarat Arafat, adăugând că transportul victimelor va fi asigurat de partea română, fiind puse la dispoziţie două avioane Spartan ale Ministerului Apărării şi două elicoptere SMURD, dotate corespunzător.

Alte ţări care şi-au exprimat dorinţa de a prelua pacienţi români sunt Germania şi Marea Britanie.

Evidenţa răniţilor, pe spitale

Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii, din cei 130 de răniţi în urma incendiului, la Spitalul de Arşi sunt internaţi 25, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 21, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" - 7, la Spitalul "Sfântul Ioan" - 7, la Spitalul Elias - 14, la Spitalul Militar Central - 12, la Spitalul "Sfântul Pantelimon" - 4, la Spitalul de Urgenţă Floreasca - 14, la Spitalul Universitar - 18, la Spitalul "Dimitrie Gerota" - 2 şi la Spitalul "Agrippa Ionescu" - 6 pacienţi. Dintre aceştia şase, doi au fost externaţi în cursul zilei de joi, este vorba de cei doi cetăţeni spanioli răniţi în incendiul din Clubul Colectiv.

Ancheta se apropie de final

Între timp, procurorii Parchetului General au precizat că ancheta în acest caz se apropie de final şi că vor fi făcute inclusiv acuzaţii de corupţie. Ba mai mult, procurorii care anchetează dosarul „Colectiv”, au declinat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) partea de anchetă privind modul de emitere a Autorizaţiei de funcţionare a clubului Colectiv de către fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Ca urmare a acestei declinări, DNA face cercetări pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu.

Procurorii au precizat că în incinta clubului au fost găsite şi ridicate mai multe obiecte personale, haine, chei, telefoane mobile, dar şi acte ale persoanelor care au participat la concertul de vineri seara. Astfel, posesorii acestora sau rudele pot merge la Poliţia Capitalei, începând de joi, ora 13.00, pentru recuperarea bunurilor.
 
„Pentru aceste persoane, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie linia telefonică 021/313.12.26 (cu tarif normal), operabilă de luni până duminică, în intervalul orar 0800 – 2200, până la finalizarea acestei activităţi”, se arată în documentul citat.

Cronologia evenimentelor

Un incendiu a izbucnit, vineri seara, în clubul Colectiv, în timpul unui concert rock susţinut de trupa Goodbye to Grvity. Din primele informaţii se pare că focul ar fi pornit de la nişte artificii folosite în timpul concertului, de la care s-ar fi aprins buretele fonoizolant de pe stâlpii de protecţiei ai clubului, flacăra ajungând în doar câteva secunde la tavanul din burete şi lemn.
 
26 de persoane au murit pe loc pe loc din cauza arsurilor şi a intoxicaţiei cu fum, în timp ce alte 146 de persoane au fost internate în spital. Numărul persoanelor decedate a ajuns însă, marţi, la 132.

Zeci de mii de români în stradă

Tragedia din Clubul Colectiv din Capitală a scos, în ultimele zile, zeci de mii de români în stradă, care au protestat. Manifestările au dus la demisia Guvernului Ponta şi l-au determinat inclusiv pe primarul Piedone, fostul edil din sectorul 4, să demisioneze din funcţie.

Între timp, a fost numit ca premier interimar ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu. De pildă, doar joi seara, în Bucureşti au ieşit în stradă 10.000 de oameni. Proteste sunt anunţate şi pentru seara de vineri, în mai multe oraşe din ţară.

Patronii clubului, arestaţi

În urma tragediei din Clubul Colectiv, cei trei patroni au fost arestaţi preventiv. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
 
Procurorii susţin că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club.

Pe aceeaşi temă:

Starea răniţilor din Colectiv. Medic: „Când sunt conştienţi, pacienţii cred că se află în club şi devin agitaţi“

Un organizator de concerte explică cum a ajuns trupa „Goodbye to Gravity” să-şi lanseze albumul în Colectiv

Revoltă antisistem. Românii, nemulţumiţi doar cu demisiile lui Ponta şi Piedone. Patriarhul Daniel, vizat şi el de proteste

Incendiu în Clubul Colectiv. Ponta şi Piedone au demisionat. 80 de răniţi, în continuare în stare critică şi gravă. Unul din ei, transferat la o clinică din Israel

Victor Ponta a demisionat, Guvernul a picat. Ce variante de premieri propun partidele

Depoziţia lui Adi Despot în faţa procurorilor, despre incendiul de la clubul Colectiv

Rapperul Butch, unul dintre patronii de la Colectiv, în faţa procurorilor: „Stau cu capul plecat în faţa judecăţii“

FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone. Mesajul lui Iohannis

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum


Ajută victimele din Colectiv. Donează pentru tratamente şi dotarea spitalelor în contul RO97INGB0000999903477197 – ING BANK sau prin SMS la numarul 8824. România solidară - impreună pentru #colectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite