LIVE BLOG Ponta, ofiţer acoperit al SIE. Ce reacţii şi consecinţe au acuzaţiile preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a fost ofiţer acoperit al SIE şi, în acelaşi timp, procuror, între 1997 şi 2001, premierul a replicat, la Iaşi, unde participă la sărbătoarea Sfintei Parascheva, spunând că „sunt numai minciuni”. Şi jurnaliştii şi politicienii au reacţionat la informaţiile prezentate luni seară de Băsescu.

Prezent marţi la procesiunile de la Iaşi, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, premierul şi candidatul la alegerile prezidenţiale Victor Ponta a respins acuzaţiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora ar fi fost ofiţer acoperit SIE, dar, în acelaşi timp, şi procuror, între 1997 şi 2001.

”Nu. Sunt numai minciuni”, acesta a fost răspunsul premierului la întrebarea dacă e adevărat că a fost şi ofiţer acoperit SIE.

Referitor la ce vreţi dumneavoastră să mă întrebaţi, am înţeles că aseară domnul Băsescu şi-a continuat atacurile la adresa nu doar a mea, ci a tuturor candidaţilor: după 10 ani în care am tot văzut şi minciuni, şi mizerii, şi folosirea instituţiilor statului pentru interesele sale personale, azi mai sunt 33 de zile din această tragedie pentru România, care a durat 9 ani şi 11 luni. Din punctul meu de vedere, orice va spune şi va face domnul Băsescu în aceste 33 de zile nu este decât un exemplu de ce nu trebuie să  fac eu când voi fi preşedinte. 

Dacă domnia sa a încălcat în vreun fel legea eu nu m-am uitat, dar dacă e vreo încălcare a legii cu siguranţă vom cere să fie sancţionat. Până atunci, în acele 33 de zile noi trebuie doar să arătăm cum noi putem să fim altfel. Cu toată deschiderea vă spun că azi o să mă rog şi pentru domnul Băsescu, care e destul de tulburat, frământat, e foarte clar, şi cred că România nu mai trebuie să depindă de frământările şi de tulburările unei persoane”, a declarat Ponta la Iaşi. 

Ponta: „Am respectat legile ţării”

”Spre deosebire de domnul Băsescu, care doar spune, dar nu respectă nimic din instituţiile statului, eu cred că există în România instituţii ale statului care, dacă cineva a încălcat legea, îl va trage la răspundere. În ce mă priveşte, pot să vă spun foarte clar şi foarte sigur, că, după ce am terminat Facultatea de Drept în 1995 şi până azi, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru, şi o voi face şi ca preşedinte al României”, s-a apărat premierul, acuzat de Băsescu că ar fi fost ofiţer acoperit SIE.

”Domnul Băsescu se exprimă într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte în funcţie, la adresa tuturor contracandidaţilor doamnei Udrea. Faptul că foloseşte funcţia de preşedinte şi instuţiile pentru a susţine un candidat este un mod de a nu te comporta ca preşedinte şi vă asigur că atunci când voi fi preşedinte veţi vedea că ceea ce vedem în ultimele zile de la Traian Băsescu poate fi schimbat cu adevărat”, a mai spus Victor Ponta la Iaşi. 

Ponta a susţinut o declaraţie de presă, de la 15.30, la Iaşi, în cadrul căreia i-a atacat pe Klaus Iohannis şi Traian Băsescu.

"E o mizerie tipică unei campanii electorale, românii trebuie să decidă ceva pentru viitor, dacă să aleagă un preşedinte ca Iohannis care să păstreze un mod murdar de a face politică, atacuri sub centură, aşa-zise dezvăluiri sau o viziune pentru România, dacă USL, un proiect început în 2012, poate fi dus mai departe.

Cred că problemele morale ale celor doi, ale domnului Băsescu şi ale lui Iohannis – care l-a înjunghiat pe la spate pe Antonescu şi i-a dat PNL pe tavă domnului Blaga dovedeşte că nu vor să schimbe nimic după zece ani, că vor să rămânem într-o ţară în care calomnia este singura armă. Eu sunt destul de călit şi decis în ce vreau să fac pentru România şi cred că alianţa publică dintre Băsescu şi Iohannis limpezeşte ofertele pe care românii le au în faţă. O să mergem la vot. Vreau ca românii să decidă la vot. Niciodată nu voi folosi problemele cu justiţia ale domnului Iohannis", a spus Ponta.

Întrebat dacă a fost ofiţer acoperit al unui Serviciu Român de Informaţii, premierul Victor Ponta a declarat, la emisiunea Adevărul Live din septembrie 2013, că, „dacă aş fi fost, trebuia să vă spun tot nu“. 

Ponta: Dacă aş fi fost agent sub acoperire, trebuia să vă spun tot nu 

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat luni seara, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale.

Astfel, Ponta ar fi încălcat legea, a adăugat Băsescu, care a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta emiţând o hotărâre de guvern pentru a nu se afla această informaţie.

Sârbu: Ponta nu a dorit să candideze. Baronii au insistat

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, luni, în emisiunea Pressalert Live, că, iniţial, Victor Ponta nu a dorit să candideze la Preşedinţie, iar decizia de a intra în cursă a luat-o la insistenţele baronilor PSD. 

Întrebat  dacă baronii din PSD îşi doresc ca Victor Ponta să ajungă preşedinte, Sârbu a răspuns: „Categoric, da. Vă aduceţi aminte că Victor Ponta nu a dorit să candideze şi eu au fost cei care au insistat, bine, pe baza sondajelor“.  

Tăriceanu: Golănii marca Băsescu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu intră la capitolul „golănii marca Băsescu” şi ”diversiune”.

„Preşedintele nu a găsit alt moment mai potrivit, mai propice decât în timpul campaniei electorale să facă nişte declaraţii pe care eu le pun în categoria golănii marca Băsescu, din 1990 încoace”, a spus Tăriceanu întrebat despre afirmaţiile şefului statului.

„Nu le-aş pune la capitolul dezvăluiri, pentru că eu nu am asistat la nicio dezvăluire, ci numai la declaraţii şi tot ceea ce am văzut aseară nu-mi revine decât să trag o singură concluzie: toate aceste lucruri intră la capitolul diversiune“, a adăugat Tăriceanu.

 El a menţionat că, dacă preşedintele a avut cunoştinţă de aceste lucruri, el nu trebuia să aştepte un aşa-zis moment prielnic, ci trebuia să sesizeze imediat organele de procuratură pentru încălcarea legii.

Mazăre: Nu aş fi dezamăgit de Ponta dacă ar fi adevărat

Întrebat de jurnalişti, cum comentează declaraţiile lui Traian Băsescu, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a spus că nu ştie care este adevărul, dar ştie cert că Traian Băsescu ar fi fost informator al Securităţii.

„Nu ştiu cum este cu Victor Ponta. Ce am văzut eu cu ochii mei, şi am mai afirmat asta în câteva rânduri, acum 20 de ani am avut în mână şi am publicat în ziarul Telegraf registrul cu membrii de partid informatori ai Securităţii. Şi acolo era Băsescu Traian. Sursă. Că erau gazde, rezidenţi şi surse. Aia ştiu sigur că am văzut cu ochii mei. Registrul l-am avut în original, dar a dispărut între timp. Ce spune Băsescu despre Ponta n-am de unde să ştiu”, a declarat Radu Mazăre.

El a mai spus că şeful statului nu mai are credibilitate şi că declaraţiile acestuia despre Victor Ponta se înscriu în strategia de campanie a lui Traian Băsescu de a o susţine pe Elena Udrea la Preşedinţie.

Primarul Constanţei a mai spus că nu ar fi dezamăgit de Victor Ponta dacă afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu ar fi adevărată, pentru că acesta a făcut lucruri bune ca premier.

„Nu ştiu dacă pot să-l judec pentru ce a făcut acum 14 sau 16 ani. Numai procurorii anchetează pentru ce ai făcut acum 14 ani. Cred că a trecut suficient de mult timp. Omul a demonstrat ce poate să facă. V-am spus că, din puctul meu de vedere, 80 la sută a făcut lucrurile bine ca şi prim-ministru”, a conchis Radu Mazăre.

Şova: jocuri de campanie

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Dan Şova, susţine că afirmaţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu reprezintă minciuni şi jocuri de campanie, scopul fiind propulsarea lui Klaus Iohannis ca viitor şef al statului.

„Din punctul nostru de vedere, e evident că atacurile lui Traian Băsescu de aseară, ca în general toate ieşirile sale, sunt doar nişte jocuri de campanie care au rolul de a-l propulsa pe Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, scopul fiind ca Traian Băsescu să reuşească să conducă în continuare România, într-un al treilea mandat, având la Cotroceni o poză în geam, pe Iohannis“, a spus Şova.

Cine este Valer Marian, omul care a spus primul că Ponta este ofiţer acoperit

În şedinţa Senatului din 2 august 2013, senatorul Valer Marian a avut o interpelare, iar cea de-a şasea întrebare viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE. Şeful statului a explicat că „neliniştea“ i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta.

„Dacă este Adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitate deplin conspirată denumită „Umbre“ sau „H“? Dacă aţi fost trimis la specializare atimafie în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafie, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?“, scrie la punctul 6 din interpelarea senatorului, din august 2013. 

Declaraţiile preşedintelui nu au rămas fără reacţii în spaţiul public.

Imediat după aceste dezvăluiri, jurnalistul Robert Turcescu, cel care s-a retras din viaţa publică după ce a spus că a fost ofiţer sub acoperire, a postat o fotografie pe Facebook cu Hotărârea de Guvern prin care se extinde protecţia acordată foştilor ofiţeri din cadrul Serviciului de Informaţii Externe, decizie prin care ar fi beneficiat premierul.

image
 „VV Ponta ce va spune? Că a fost sau nu a fost? Din proprie experienţă ştiu că este foarte greu să spui că ai fost. Cu Dumnezeu înainte. Mai avem multe şi mulţi de descoperit, călătoria continuă“, a mai scris Robert Turcescu, pe Twitter.

De asemenea, jurnalistul a scris în postarea sa „Despre asta e vorba!”.

CTP: „Ponta poate să apară cel mult ca un erou”

Şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacţionat la amplele acuzaţii ale preşedintelui, susţinând însă că mişcarea lui Băsescu „e mai slabă decât sceneta lui Robert Turcescu”. ”Aceste deducţii pe care le prezintă în legătură cu documentele respective nu vor duce la nicio recunoaştere a lui Victor Ponta. Nici nu are rost să discutăm dacă e aşa sau nu e aşa”, a spus jurnalistul la DIGI24, luni seară.

CTP

El a arătat că, în situaţia în care ar fi fost ofiţer acoperit al SIE, Victor Ponta a avut treabă cu exteriorul, cu lupta împotriva spionilor. „Nu se ocupa cu cetăţenii României, nu are nicio treabă cu ei. Şi atunci cum să-l demonizezi? Ponta poate să apară cel mult ca un erou, că se lupta cu duşmanii României”, a spus Cristian Tudor Popescu.

CTP a adăugat că mulţi români nu iau în considerare nici plagiatul de care a fost acuzat Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, aşa că nu crede că acest atac va avea vreun efect.

„Nu va afecta electoratul captiv al lui Victor Ponta şi nu-i va trezi pe cei adormiţi, care nu merg de obicei la vot, nu va scoate niciun votant din zona inertă”, a spus el. Dezvăluirea lui Traian Băsescu a avut un „impact literar grotesc”, „într-o competiţie de bâlci”, a mai spus Cristian Tudor Popescu la DIGI24. 

Moise Guran: „Nu cred la modul serios că Victor Ponta mai poate nega că a fost ofiţer acoperit”

”Adevarata problemă a lui Ponta este sa explice de ce a fost recrutat de un SIE nereformat încă, într-o perioadă în care abia se mai scutura de infiltrările kgbiste, într-o situaţie de incompatibilitate legală. Poate, ca procuror, nu ştia că nu are voie să se lase recrutat de un serviciu secret. Nu m-ar mira. Poate nu înţelegea că recrutarea unui magistrat de către un serviciu secret este interzisă pentru că asta este în esenţă o acţiune de poliţie politică. Poate nu era la prima colaborare cu serviciul secret respectiv. Poate era doar tânăr şi i s-a părut o aventură interesantă… DAR!”, scrie şi Moise Guran, pe blogul său.

image

”Nu cred la modul serios că Victor Ponta mai poate nega că a fost ofiţer acoperit. Foarte probabil va recunoaşte şi îl va acuza pe Băsescu că a dat publicităţii informaţii secrete. Nu ştiu cum va ieşi din povestea cu incompatibilitatea, dar probabil la această oră se teme că dacă nu recunoaşte, cine ştie ce lucruri mai dezvăluie Băsescu sau SRI-ul (observaţi modul asiduu în care Ponta l-a curtat pe Maior în ultima perioadă, promiţându-i aproape la vedere funcţia de premier după alegeri).”, susţine jurnalistul.

Rareş Bogdan: Habar nu aveam că Băsescu va anunţa „acoperitul!“

Jurnalistul Rareş Bogdan, în emisiunea căruia Traian Băsescu a făcut dezvăluirea, a postat pe Facebook, în jurul orei 4.00 dimineaţa şi a explicat că nu a ştiut dinainte ce avea să prezinte preşedintele.

image

„Se va vorbi, cred, foarte mult  de emisiunea din această seară. Asta cred, nu ştiu va dacă fi neapărat aşa! ....ceea ce ştiu este că vă asigur cu toată sinceritatea că habar nu am avut că Traian Băsescu va anunţa acoperitul în această seară!!! Nu am ştiut şi nu m-a interesat acest aspect. Ca jurnalist care continuă să creadă în jurnalismul onest şi echilibrat am încercat să fiu partener de discuţii deschis şi credibil, în niciun caz nimic altceva. De altfel, aş vrea să vă spun că nu m-am întâlnit niciodată cu Băsescu în privat şi că nu am fost în niciun caz la Cotroceni, de altfel nu am fost niciodată la vreo întâlnire privată cu Băsescu şi nu am călcat niciodată în Palatul Cotroceni. Pe piaţă a fost aruncată o informaţie voit ciudată prin care mi s-a reproşat că am regizat emisuinea de aseară... Nici gând! Voi demonstra explicând clar şi concis că nici gând de aşa ceva. Este o prostie fără margini....“, a scris Rareş Bogdan.

Klaus Iohannis

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, i-a solicitat premierului Victor Ponta să îşi clarifice situaţia în faţa poporului.

"Îmi amintesc că, la Craiova, când s-a lansat, a spus că nu are absolut nimic de ascuns. În condiţiile de acum, trebuie să pun o întrebare şi, mă tem, retorică: domnule Ponta, ce alte lucruri aţi mai ascuns în CV? Ce ale lucruri nu ne-aţi spus şi ar fi fost bine să ne spuneţi? Domnul Ponta nu poate să fie preşedintele României. Preşedintele nu poate să fie un politician mincinos, duplicitar şi manevrat", a mai spus Iohannis.

 Monica Macovei: „Ponta trebuie să demisioneze”

Contracandidata lui Victor Ponta, Monica Macovei, a comentat de asemenea pe pagina sa de Facebook, cerându-i premierului să demisioneze din această funcţie şi să renunţe la cursa pentru Cotroceni.

Monica Luisa Macovei - candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2014 Sursă foto Facebook

„Ponta trebuie să demisioneze în acest moment din funcţia de prim-ministru şi să-şi retragă candidatura pentru funcţia de preşedinte al României. După demisie şi retragere, Ponta trebuie să explice oamenilor de ce a încălcat Constituţia şi a minţit atâţia ani. Potrivit Constituţiei, Ponta, ca procuror, nu avea voie să fie şi ofiţer SIE, între cele două funcţii existând o incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută la art. 132 alin. 2 din Constituţia în vigoare, şi la art. 131 alin. 2 din Constituţia în vigoare între 1991 şi 2003. Ponta şi cei din SIE, care l-au recrutat pe Ponta încălcând Constituţia, trebuie să răspundă”, a scris Macovei.

Aceasta a adresat şi o serie de întrebări care se ridică după aceste dezvăluiri. Una dintre ele este ”Îl au ruşii la mână cu ceva pe ofiţerul Ponta? Sau Ponta e un simplu şpăgar? Poate fi prim-ministru sau candidat la preşedinţie un astfel de om?”.

Ludovic Orban: „Sunt primul care am afirmat că ofiţerul acoperit este Victor Ponta, nu e nicio noutate pentru mine”

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, marţi, pentru Mediafax, că nu este o noutate pentru el că premierul a fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, apreciind că declaraţia că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit nu va avea un impact foarte mare pentru că este făcută de Traian Băsescu.

image

"Sunt primul care am afirmat că ofiţerul acoperit este Victor Ponta, nu e nicio noutate pentru mine. Trebuie văzut dacă nu era ilegal ca Victor Ponta, fiind procuror la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, să fie în acelaşi timp şi ofiţer de informaţii", a afirmat Ludovic Orban.

El speră ca românii să înţeleagă faptul că "Victor Ponta nu poate să ajungă preşedintele României, în condiţiile în care i-a minţit pe toţi românii ascunzând faptul că a fost ofiţer al unui serviciu de informaţii".

"Declaraţia privind ofiţerul acoperit nu cred că va avea un impact foarte mare pentru că e făcută de Băsescu", a adăugat Orban.

Ministrul Justiţiei: Singura situaţie de conflict cu legea era în cazul ofiţerilor „care au turnat la Securitate”

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi, întrebat cum comentează declaraţia preşedintelui că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit când a fost procuror, că singura situaţie de conflict cu legea era în cazul ofiţerilor care „au turnat la Securitate, care au făcut poliţie politică”.

Cazanciuc

Acesta a precizat că afirmaţiile preşedintelui sunt „declaraţii de campanie”.

„În mod cert, sunt declaraţii de campanie. La ora 6.00 (ora 18.00 - n.r.) dăm o declaraţie, un apel la o campanie riguroasă, la ora 10.00 (22.00 - n.r.) avem o altă declaraţie, pe teme ridicole", a mai spus ministrul Justiţiei.

Cazanciuc a subliniat că nu este treaba Ministerului Justiţiei să spună dacă sunt sau au fost ofiţeri acoperiţi în anumite instituţii.

„Nu e treaba Ministerului Justiţiei să afle dacă sunt sau nu sunt ofiţeri acoperiţi în anumite instituţii, dacă au fost sau nu au fost în anumite instituţii, la un moment dat”, a adăugat Cazanciuc.

Ministrul a precizat că, din câte ştie, singura situaţie de conflict cu legea era atunci când „era vorba de ofiţeri care au turnat la Securitate, care au făcut poliţie politică".

„În acea situaţie aveam, cu siguranţă, un conflict cu legea”, a mai spus Cazanciuc.

Preşedintele Comisiei Juridice din Cameră: „Acuzaţiile la adresa lui V. Ponta îl descalifică”

„Este vorba despre acuzaţii foarte grave, despre încălcarea regimului constituţional pentru procurori – şi Constituţia din 1990 şi cea din 2003 au păstrat acelaşi text: procurorii nu au dreptul să desfăşoare altă activitate exceptând-o pe cea a cadrelor didactice universitare. Este o acuzaţie care cred că îl descalifică pe Victor Ponta, dar arată şi că la vremea respectivă, SIE nu a respectat legea în vigoare. Avem dreptul să ştim cine a greşit şi cine ar fi trebuit să fie tras la răspundere dacă controlul parlamentar ar fi fost efectuat cum trebuie”, a declarat preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PNL Theodor Nicolescu, la DIGI24.

image

La rândul lui, profesorul de Drept Constituţional Ioan Stanomir a afirmat, la Digi 24, că, din punct de vedere juridic, Ponta s-a aflat în stare de incompatibilitate cât era procuror şi ofiţer acoperit, iar în prezent,. din punct de vedere politic, se află într-o stare de incompatibilitate morală.

Preşedintele Comisiei SIE cere audierea conducerii Serviciului

Preşedintele Comisiei parlamentare de control SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat, marţi, că va solicita audierea conducerii interimare a SIE în legătură cu acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleşcanu şi a faptului că premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit.

”Pentru că domnul preşedinte a prezentat şi unele documente, pentru că îl încriminează într-un fel sau altul şi pe fostul director al Serviciului, şi domnia sa spunea că după acest incident nici nu a mai purtat legătura cu serviciul prin intermediul domnului Meleşcanu, ci prin adjuncţii domniei sale, care sunt ofiţeri, vrem să avem o discuţie cu domnul Predoiu, care este în acest moment interimar la conducerea serviciului, să vedem dacă cele afirmate de domnul preşedinte se adeveresc sau nu”, a spus Calimente.

Borbely: Băsescu încearcă să favorizeze un candidat

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că, prin declaraţiile potrivit cărora premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit, preşedintele Traian Băsescu „încearcă să favorizeze un candidat“, iar „cel mai păgubos“ e faptul că „cetăţenii îşi pierd încrederea în statul de drept“.

image

Laszlo Borbely a declarat, marţi, pentru Mediafax, că, prin afirmaţiile potrivit cărora premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, Traian Băsescu „încearcă să favorizeze un candidat pentru care şi-a exprimat deja suportul“, însă nimeni nu are de câştigat din acest lucru.

„Această declaraţie e clar că are legătură cu campania electorală. Preşedintele încearcă să favorizeze un candidat pentru care şi-a exprimat deja suportul. Cel mai păgubos din această campanie e faptul că cetăţenii îşi pierd încrederea în politicieni în general şi într-un stat de drept care să funcţioneze ca lumea. Acest lucru se răsfrânge asupra tuturor, nu are nimeni nimic de câştigat din aceste declaraţii“, a declarat Borbely.

Periplul lui Ponta în Europa în perioada 1997-2001

Atena, Washington, Londra, Roma, Paris, Catania, Paraga sunt marile oraşe în care Victor Ponta a urmat seminarii sau diverse cursuri de pregătire în perioada 1997-2001, timp în care a fost ofiţer SIE, după spusele lui Traian Băsescu.

Declaraţiile lui Traian Băsescu

”Ponta a fost în afara legii atunci când a fost procuror şi ofiţer în acelaşi timp. Ponta nu cred că se va retrage. El consideră că e normal să mintă.Ponta e un candidat despre care nu ştim orice, dar nu putem şti ce este. În nicun caz nu-l voi vota”, a declarat preşedintele luni seară, la Realitatea TV. 

Traian Băsescu, la Realitatea TV: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit!

Acesta a explicat şi implicarea lui Teodor Meleşcanu, alt candidat la prezidenţiale şi fostul şef de la SIE, în presupusa ascundere a calităţii de ofiţer a lui Victor Ponta.

„Domnul Meleşcanu, un om în care am avut încredere, a făcut un joc politic de dragul unui politician. Nu sunt atât de supărat pe Ponta, cât sunt pe Meleşcanu. L-am întrebat pe domnul Meleşcanu dacă există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi în Guvern şi mi-a răspuns cu legea secretului de stat. Preşedintele în mod legitim a cerut o informaţie secretă şi i s-a răspuns că nu i se poate da conform hotărârii de Guvern numărul... Rămâne în istoria SIE că un preşedinte nu poate fi informat. Din acel moment, până când a demisionat, n-am mai avut încredere în Meleşcanu. N-am vrut să fac scandal. Meleşcanu a refuzat aplicarea legii făcând un joc politic”, a explicat şeful statului.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001. Meleşcanu l-a protejat

Lista categoriilor de informaţii secrete din SIE, postată de Turcescu imediat după dezvăluirile lui Băsescu

Cum a reacţionat Robert Turcescu, după ce a aflat că nu va fi pus sub acuzare pentru deconspirare

De ce tac autorităţile în cazul Turcescu?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite