Lista legumelor congelate suspectate de contaminare cu Listeria retrase din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunţat că primit notificare în legătură cu prezenţa în România a produselor congelate ale firmei Greenyard, suspectate de contaminare cu Listeria monocytogenes, acestea fiind retrase din magazine. ANSVSA a făcut publică lista acestor produse.

"ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de către Punctul Naţional de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă în toate statele membre", a precizat ANSVSA.

Instituţia aşteaptă şi buletine de analiză care vor arăta dacă produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră sunt contaminate cu Listeria monocytogenes.

Toate noile informaţii primite au fost distribuite structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere şi rechemare a firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele.

Lista produselor retrase

Compania Greenyard a retras produsele "Greengrocer / Freshona" Spanac preparat cu smântână, 450 g“ "Freshona" Fasole galbena taiata, 450 g“, vândute în magazinele Lidl.

Alte produse retrase sunt Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg şi Chef Porumb dulce congelat 2,5kg, puse în vânzare de Metro Casho & Carry.

Au fost retrase şi următoarele produse din magazinele Penny Market - Fasole verde păstăi tăiată şi congelată - 1 kg, Mazăre verde congelată - 1 kg, producător Pinguin (în prezent denumit Greenyard), Fasole verde păstăi tăiată şi congelată – produs în Ungaria, Mazăre verde congelată – produs în Belgia

Pericol mortal

Listeria monocytogenes poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale (Listerioza), cu simptome similare gripei. La anumite grupe de persoane (gravide, copii, persoane în vârstă sau cu un sistem imunitar scăzut) pot apărea simptome severe. Având în vedere riscul asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi insistent să ţină cont de această retragere şi să nu consume aceste produse. 

Având în vedere implicarea mai multor state membre în acest caz, Comisia Europeană, prin DG SANTE va organiza, în data de 11 iulie, o teleconferinţă cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat şi, posibil alte legume congelate.

Subiectele discutate în cadrul teleconferinţei vizează  măsurile intreprinse de către autorităţile competente din Ungaria în acest caz, un schimb de opinii privind măsurile de gestionare a riscurilor luate la nivelul statelor membre, precum şi recomandari ale DG SANTE faţă de această situaţie.

 Anterior Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţase că a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei „Greenyard”, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României şi că, preventiv, produsele au fost retrase de la raft.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite