Liderul grupării Anonymous, un IT-ist de duzină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuţii lui Gabriel Bălăeasa sunt surprinşi că acesta, cunoscut drept „Cartman“, se ocupa de piraterie informatică.

Gruparea Anonymous a fost ieri-dimineaţă ţinta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Anchetatorii au descins la 12 adrese din zece oraşe (Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Arad, Craiova, Reşiţa şi Târgu Mureş). Nu mai puţin de 14 persoane au fost vizate de aceste percheziţii.

Liderul grupării a fost identificat ca fiind învinuitul Gabriel Bălăeasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman". Vestea că Gabriel Bălăeasa este liderul celebrilor hackeri Anonymous s-a răspândit cu repeziciune în Piatra Neamţ, oraş în care tânărul de 24 de ani este destul de popular. Apropiaţii îl cunosc drept un copil teribilist, cu o inteligenţă ridicată, dar ale cărui cunoştinţe de informatică ar fi extrem de reduse.

În plus, principala lui activitate era legată de autoturisme sport. A ajuns lider al filialei Piatra Neamţ a clubului No Speed Limit, entitate înfiinţată pentru a facilita întâlnirile pasionaţilor de maşini şi tuning auto. „S-a autoexclus din grup de mai bine de un an. Este un tânăr cu inteligenţă peste medie,  inadaptat social, care îşi consuma prea multă vreme pe internet", spune Robert Iosub, un pietrean care l-a cunoscut pe „Cartman" la întâlnirile auto.

Lider al unui club auto

S-a mutat în Piatra Neamţ în urmă cu opt ani, cu tot cu familia, venind de la Iaşi, şi şi-a anunţat schimbarea domiciliului pe site-urile cu profil auto. Tot acolo şi-a declarat intenţia de a organiza întâlnirile pasionaţilor de maşini şi tuning auto, ca lider al filialei Piatra Neamţ a clubului No Speed Limit.

„După cum puţini ştiţi, mi-am schimbat domiciliul în alt oraş (Piatra Neamţ) şi de aici a rezultat o perioadă lungă de absenţă. Motivele nu le pot face publice aici... în viaţă sunt şi bune, şi rele..., asta e, însă asta mai puţin contează", îi anunţă „Cartman" pe forumişti într-o postare din decembrie 2006. El aminteşte şi de trecutul său la Iaşi în ceea ce priveşte organizarea întâlnirilor cu motoare tunate, şi le promite membrilor clubului că o să-şi dedice tot timpul liber pasiunii pentru maşini.

„Contează ceea ce am reuşit să fac la Iaşi, cândva, cu sau fără ajutorul anumitor persoane, şi am să continui la Piatra Neamţ. 99% din problemele mele sunt rezolvate, aşa că o să dedic tot timpul meu liber pasiunii pe care o am, şi alături de cei din Piatra, care nu sunt puţini la număr, să reuşim să ducem NSL acolo unde îi este locul", mai spune tânărul.

Gabriel îşi impune de altfel autoritatea anunţându-i pe membrii No Speed Limit că nu pot intra oricum în club, ci numai cu voia sa.„NIMENI nu primeşte sticker (cel puţin de la mine) doar de dragul de a avea bulină pe maşină". În ultmii ani nu a mai fost văzut însă în întâlnirile membrilor clubului organizate în parcarea stadionului sau în poligonul oraşului.

A ieşit din poligon şi s-a ascuns pe internet

Din 2007, Gabriel Bălăeasa a devenit student la Secţia Management a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEEA) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, dar în decurs de trei ani nu a reuşit să promoveze decât un an.

În 2010 a fost exmatriculat pentru că nu s-a prezentat la examene, deşi îşi plătea taxele anuale la centrul ID de la Piatra Neamţ.  „Nu are un caracter dis-tructiv, dar este imprevizibil şi cred că şi-a folosit greşit coeficientul de inteligenţă. În domeniul informaticii este la un nivel submediocru, sub nivelul unui amator, chiar foarte slab, ceea ce mă face să cred că site-urile pe care le-a atacat ar fi putut fi atacate de oricine", mai spune Robert Iosub, care administrează site-ul ziarpiatraneamt.ro. În opinia sa, Gabriel Bălăeasa nu era un hacker în adevăratul sens al cuvântului, pentru că ataca site-urile din teribilism, cu ajutorul unor softuri, şi nu obţinea foloase din pagubele făcute.

Influenţă de top în lume

Ideea grupării Anonymous a apărut în România pe fondul dezvoltării mondiale. Hackerii din toată lumea s-au grupat la adăpostul ideii de anonimitate şi libertate a internetului. Pe plan mondial, acţiunile au fost mai dure, iar multe instituţii au avut de suferit. Gruparea de hackeri Anonymous figurează pe lista celor mai influente 100 de persoane din anul 2012 într-un top realizat de publicaţia „Time".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite