Liderul Gărzii Maghiare din Ardeal, Mikola Bela, propus pentru expulzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Gărzii Maghiare din Ardeal, Mikola Bela, ar putea fi declarat indezirabil. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să ia joi în discuţie cererea Ministerului Afacerilor Interne de a-l declara indezirabil pe Mikola. Aceasta este prima cerere făcută de statul român, în care solicită declararea ca indezirabil a unui lider politic maghiar.

Autorităţile române au suspiciuni că Mikola Bela ar putea pune în pericol ordinea constituţională. El face parte dintr-un lot mai mare de cetăţeni maghiari, lideri de partide extremiste maghiare pentru care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat încă de vineri că a decis să solicite autorităţilor judiciare ca indezirabili pe teritoriul României, potrivit Digi24.

Membri a patru mişcări extremiste maghiare au primit vineri interdicţie de a intra în România. Pe lista Ministerului de Interne sunt Partidul Jobbik, Noua Gardă, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate şi Oastea Haiducilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au confirmat că anchetatorii au deschis un dosar penal pe numele mai multor cetăţeni maghiari, care ar fi făcut „declaraţii cu caracter revizionist şi separatist” pe teritoriul ţării noastre.

Cel care a cerut interzicerea intrării în ţară a membrilor partidelor maghiare extremiste a fost preşedintele Traian Băsescu. El i-a convocat joi la o şedinţă pe premierul Victor Ponta, miniştrii Internelor şi Afacerilor Externe şi reprezentanţii Serviciilor de Informaţii.

Liderul formaţiunii Jobbik, Vona Gabor, nu consideră că există dovezi pentru a fi declarat persoană indezirabilă.

Scandalul s-a declanşat după mitingul de săptămâna trecută, de la Târgu Mureş, când membrii partidului Jobbik s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au aruncat cu petarde.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Extremiştii răi

Maghiarii. Aceştia sunt extremiştii răi care trebuie opriţi la graniţele patriei, care trebuie declaraţi persoana non-grata, pentru care preşedintele şi instituţiile trebuie să acţioneze, să reacţioneze, să se autosesizeze, să ia măsuri.

Şeful Poliţiei Cluj a ieşit pe teren în Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Poliţiştii clujeni au aplicat 169 de amenzi

Sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, poliţiştii clujeni au fost la datorie: au aplicat 169 de amenzi, cele mai multe, 108,  fiind legate de circulaţia pe drumurile publice. Un număr de 29 de sancţiuni au fost date pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Chiar şeful Poliţiei Cluj a fost prezent, sâmbătă, în apropierea marşului organizat de Noua Dreaptă.

VIDEO Tineri din Mişcarea celor 64 de comitate au participat la manifestările Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Noua Dreaptă strigă ”Unitate Naţională”, la Cluj

Peste 500 de unguri defilează astăzi, în centrul oraşului Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Evenimentul, programat până la ora 16.00, a început şi cu un incident, manifestanţii refuzând să ducă în biserică steagul României, alături de cel al Ungariei. De asemenea, la manifestări au participat tineri dintr-o  mişcare extremistă. În schimb, au intonat pe stradă imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

FOTO László Tőkés, în faţa a sute de unguri, la Oradea: ”Trebuie să continuăm schimbarea de regim! Ce se întâmplă acum îmi aminteşte de Ceauşescu”

Peste 300 de unguri participă la mitingul din Oradea, dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindenti. Aici, evenimentul e sărbătorit separat de către UDMR şi PPMT. Europarlamentarul László Tőkés a ţinut un discurs în care compară vremurile de acum din România cu cele din Epoca Ceauşescu, atacând decizia autorităţilor române de a interzice intrarea în ţară a mai multor cetăţeni maghiari.

Dosar penal pentru mai mulţi cetăţeni maghiari, după declaraţii cu caracter revizionist şi separatist

DIICOT informează că are pe rol un dosar în care mai multe persoane sunt cercetate pentru "acţiuni împotriva ordinii constituţionale", prin declaraţii cu caracter revizionist şi separatist, surse judiciare precizând că în cauză sunt vizaţi cetăţeni maghiari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite