Licitaţia corvetelor pentru Armată ajunge la Parchetul Militar. Aurel Cazacu: Se subminează interesul de securitate al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
corvete

În mod ciudat, la puţin timp după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat ca a fost suspendată licitaţia pentru corvetele Forţelor Navale şi că în acest caz a fost sesizat Parchetul Militar, ministrul Gabriel Leş a declarat  că nu ştie despre ce suspiciuni privind ilegalitatea procedurii ar fi vorba, că a primit o informare, dar ar dori să nu se pronunţe.

Analiştii militari consultaţi de “Adevărul” consideră că situaţia întâlnită acum este destul de gravă. “Prostul menagement al procesului de achiziţie s-a suprapus cu interesele marelui inamic de la Răsărit. Rusia nu doreşte să fim o putere militară în zonă. Într-un fel sau altul, dorinţa Moscovei s-a îndeplinit”, spune analistul militar Aurel Cazacu. 

Analistul mai crede că Rusia duce în zonă un soi de război hibrid care este numai o altă faţă a adevăratului război economic care are ca miză piaţa gazelor naturale. „Ei sunt vizibil deranjaţi de faptul că, în câţiva ani, România va începe să exploateze gazele din Marea Neagră. Cel mai probabil, acest lucru va dezechilibra piaţa gazelor din zonă dominată acum de furnizorii ruşi. Din această cauză Moscova face totul pentru a bloca proiectele României. Oricum,  astfel de scandaluri subminează interesul de securitate al României. Din păcate nu se înţelege  că suntem într-o stare de necesitate. Politicul nu se ridică la nivelul militarilor români”, subliniză expertul militar.

Jocuri periculoase

“Nu înţeleg de ce s-a făcut această sesizare a Parchetului pentru că, din câte ştiu eu, toată procedura de licitaţie a fost verificată de mai multe ori. Acum ne întrebăm dacă nu există vreo legătură între ratarea schimbării din funcţie a generalului Nicolae Ciucă şi suspendarea procedurii pentru corvete. Oricum, am intrat în jocuri periculoase, iar ruşii, care îşi tot întăresc capacităţile militare la Marea Neagră, nu pot decât să se bucure ”, spune la rândul lui fostul director al SRI, Costin Georgescu. 

Care au fost sumele propuse de producători

Procedura pentru achiziţionarea corvetelor are drept criteriu unic de departajare preţul cel mai mic. Asta dacă ofertele respectă cerinţele tehnice negociate cu fiecare producător anul trecut. Concret, câştigători ar fi ieşit francezii de la Naval Group cu nava Gowind 2500 şi soluţii de înarmare franceze (MBDA), singurul competitor din cei trei rămaşi în cursă care nu deţine un şantier naval în România. Naval Group are, totuşi, semnat un parteneriat cu Şantierul Naval Constanţa pentru a construi navele în ţară. Oferta lor a fost de 1,2 miliarde de euro.

Pe locul doi, conform preţului ofertat, ar fi olandezii de la Damen cu nava Sigma 10514 şi soluţii de înarmare amricane (Boeing şi Raytheon).  Compania, care deţine şantierul naval de la Galaţi, acolo unde au tot construit nave militare pentru export de-a lungul anilor, a depus o ofertă de 1,25 miliarde de euro. 

Pe trei s-ar situa italienii de la Fincantieri cu nava Abu Dhabi Enhanced şi soluţii de înarmare franceze (MBDA) şi care deţin şantierele de la Brăila şi Tulcea. 

Reamintim că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că procedura a fost suspendată, deşi, în contextul unei Rusii tot mai agresive,  nevoile Marinei la Marea Neagră sunt efectiv urgente. 

Potrivit MApN, departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul “unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial Corvetă multifuncţională”. În plus, MApN mai a precizat că unul dintre ofertanţi, Naval Group, a atacat în instanţă procedura şi cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfăşoară procedura.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite