Liber la recidivă pentru şoferii agresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O recentă modificare legislativă care le dă liber la recidivă şoferilor indisciplinaţi în trafic va intra în vigoare mâine, după ce luni a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua reglementare prevede eliminarea a două condiţii pe care trebuie să le îndeplinească şoferii indisciplinaţi cu permisul suspendat, care doresc să recapete mai rapid dreptul de a conduce maşina.

Mai exact, spre deosebire de situaţia actuală, şoferi care au rămas fără permis vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce chiar dacă sunt recidivişti şi au mai beneficiat de măsura reducerii suspendării în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani.

În prezend şoferii cu permisul suspendat pentru o perioadă de 30, 60, sau 90 de zile pot cere şefului poliţiei rutiere judeţene sau a municipiului Bucureşti reducerea cu 30 de zile a pedepsei numai dacă nu sunt în cele două  situaţii de recidivă şi numai după trecerea examenului teoretic  de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie. De joi, o singură categorie de şoferi indisciplinaţi, cea a începătorilor cu o vechime de sub un an, va mai avea interdicţia de a solicita clemenţa şefului poliţiei rutiere judeţene sau a minicipiului Bucureşti. 

Vitezomanii nu au interdicţie

Scandalos este că noua reglementare prevede că această reducere a pedepsei se poate da chiar şi în cazul în care şoferul a fost sancţionat pentru depăşirea cu 70 de kilometri pe oră a vitezei maxime admise „pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus”. Cu alte cuvinte, un şofer care a condus cu 120 de kilometri pe oră în localitate (unde viteza maximă este de 50 de kilometri pe oră) va putea beneficia de mâine de clemenţa legii. În aceeaşi situaţie se vor afla şi şoferii care depăşesc nebuneşte viteza legală cu peste 70 de kilometri pe oră, dar au fost prinşi săvârşind această contravenţie o singură dată într-un an. 

Se încurajează atitudinea deviantă

Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ consideră că o astfel de modificare legislativă este împotriva trendului european de creştere a pedepselor în cazul unor contravenţii în domeniul rutier şi amplifică pericolul pe şosele.

Toate studiile spun că mai mult de 95 % din şoferi se temperază când amenzile sau alte pedepse complementare sunt majorate. O astfel de relaxare a legislaţiei este inexplicabilă Ionel Simionca psiholog

„Este de înţeles cum luăm astfel de decizii în contextul în care suntem în fruntea clasamentului european al victimelor accidentelor rutiere. În plus cu această reglementare suntem total împotriva valului de măsuri luate în UE. În Occident, de exemplu, şoferii trebuie să fie mult mai atenţi pentru că perioada de valabilitate a punctelor de penalizare a fost extinsă la doi ani, iar noi am rămas tot la şase luni. Dacă dăm portiţe de scăpare pentru recidiviştii din domeniu încurajăm, practic, atitudinea agresivă pe şosele. Din contră, numai prin creşterea pedepselor putem educa şoferii cu un comportament deviant. Asta pentru că toate studiile spun că mai mult de 95 la sută dintre şoferi se temperază când amenzile sau alte pedepse complementare sunt majorate. Din acest motiv pentru mine o astfel de relaxare a legislaţiei este inexplicabilă, ca să fiu blând”, a precizat Ionel Simionca.   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite