Liber pentru clanurile din Parlament. Incriminaţi de ANI, puşi pe liste de partid şi realeşi în Legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incriminaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese, promovaţi de propriile partide. Este situaţia mai multor deputaţi care şi-au angajat la Parlament fiii, fiicele, fraţii sau nevestele. Partidele din care provin nu numai că nu i-au tras la răspundere, dar i-au pus din nou pe liste la alegeri, iar acum se regăsesc tot în fotolii de parlamentari.

În octombrie anul trecut, mai mulţi senatori şi deputaţi au fost în centrul unui scandal, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a acuzat de conflict de interese. Parlamentarii îşi angajaseră fiii, fiicele, fraţii sau nevestele la Parlament.

Surprinzător sau nu, şase din cei 14 parlamentari în funcţie la acea dată – toţi veterani ai Parlamentului cu multe mandate la activ, se regăsesc în noua legislatură.

Astfel, demnitarii nu numai că n-au fost traşi la răspundere pentru încălcarea legii, dar au fost puşi din nou pe liste de către propriile partide şi au reuşit să se reinstaleze la Palatul Parlamentului pentru următorii patru ani.

Este vorba de deputaţii Iulian Iancu (PSD), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD), Miron Ignat (Minorităţi) şi George Ionescu (PNL).

image

Cum şi-au căpătuit neamurile din bani publici

Potrivit ANI, Iulian Iancu (foto 1), aflat la al patrulea mandat de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de subinginer în cadrul biroului său parlamentar.

Miron Ignat (foto 2), cu cinci mandate de deputat la activ, a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat cumnata în funcţia de consilier la biroul său parlamentar.

George Ionescu (foto 3), care are „doar“ trei mandate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent la biroul său parlamentar.

Ion Mocioalcă (foto 3) - cinci mandate de deputat-, liderul PSD Caraş-Severin, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier la biroul său parlamentar.

Iuliu Nosa (foto 5) - patru mandate de deputat - a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier la biroul parlamentar.

Laurenţiu Nistor (foto 6) - trei mandate de deputat - a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiica şi ginerele în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar.

Politicienii şi-au luat ţara înapoi

Acuzaţi de conflict de interese, parlamentarii au făcut front comun pentru a-şi păstra privilegiile. În iunie 2016, Parlamentul a adoptat o lege, aproape în unanimitate, prin care au fost „amnistiaţi“ toţi parlamentarii care şi-au angajat rude în cabinetele parlamentare înainte de 21 august 2013.
ANI a recţionat după adoptarea legii de către plenul reunit. Propunerea legislativă „este in totală contradicţie cu dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003 şi ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă şi penală“, precizau inspectorii de integritate.

Parlamentarii albiţi de colegii lor aveau să se bucure doar trei luni. În octombrie 2016, Curtea Constituţională a decis că Legea de interpretare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, prin care Parlamentul a decis că cei care şi-au angajat rudele la propriile cabinete parlamentare nu pot fi acuzaţi de conflict de interese, dacă au făcut-o înainte de august 2013, este neconstituţională.
Aşa se face că actualii deputaţi care s-au aflat în conflct de intersese vor fi traşi la răspundere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite