Legea care vrea să ţină supradotaţii în ţară

Legea privind educaţia tinerilor supradotaţi, capabili de performanţă înaltă, a trecut de Senat şi aşteaptă să fie promulgată de preşedintele României. Cadrul legislativ nou creat ar

Legea privind educaţia tinerilor supradotaţi, capabili de performanţă înaltă, a trecut de Senat şi aşteaptă să fie promulgată de preşedintele României. Cadrul legislativ nou creat ar putea fi un prim pas pentru rezolvarea crizei exodului creierelor. Profesori mai bine instruiţi, centre de recrutare a tinerilor cu IQ ridicat, învăţământ specializat, materiale didactice alcătuite în ritm cu actualitatea puncte tari ale legii care i-ar putea împiedica pe elevii supradotaţi să-şi valorifice potenţialul în altă parte decât în România.
Profesorul Florian Colceag, preşedintele Asociaţiei non-profit IRSCA Gifted Education, care "antrenează" copiii cu inteligenţă peste medie consideră că învăţământul românesc câştigă o şansă evidentă spre profesionalism. "Transferul de cunoştinţe şi competenţă validată la nivel mondial se va putea face şi pe piaţa românească. Legea le va asigura supradotaţilor un sistem de programe educative la standarde înalte, furnizate de un institut specializat. Se vor crea centre-pilot în mai multe locuri din ţară, unde tinerii vor putea lucra şi dezvolta potenţialul. Dar şi în toate şcolile din România vor fi integrate programe de dezvoltare şi fructificare a abilităţilor. Copiii aceştia nu vor mai fi orientaţi haotic, cum s-a întâmplat până acum. şi profesorii vor avea parte de specializare, conform legii. Se va crea un sistem care îi va învăţa cea mai bună pedagogie existentă în momentul actual în lume. Pe de altă parte, li se vor deschide oportunităţi foarte multe de carieră didactică şi formare profesională. Învăţământul va fi adecvat la piaţă şi va stopa pe termen mediu şi lung exodul creierelor. Poate chiar îi va aduce înapoi şi pe cei deja plecaţi. Forurile internaţionale au spus că e o lege bine făcută, echilibrată", ne-a declarat profesorul Florian Colceag.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: