Legea „superimunităţii avocaţilor” a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea „superimunităţii avocaţilor” a fost promulgată de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidentială. Legea oferă avocaţilor o adevărată superimunitate în faţa legii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea care reglementează meseria de avocat a fost adoptată toamna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Printre cele mai importante modificări se numara acordarea unei "superimunităţi" a avocaţilor - s-a eliminat conditia informării „de îndată" asupra interceptării realizate, iar decanul baroului său un reprezentant al acestuia nu mai trebuie să fie prezent la efectuarea perchezitiilor in biroul avocatului, potrivit Hotnews.

Ce a decis Camera Deputaţilor

Proiectul acestei legi a fost retrimis de trei ori la Comisia Juridică. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 18 octombrie, cu 237 de voturi pentru, proiectul de modificare a legii avocaţilor, eliminând prevederile referitoare la posibilitatea ridicării înscrisurilor avocaţilor în cazul în care există suspiciunea rezonabilă că aceştia ar fi comis infracţiuni, precum şi la interdicţia de a fi ofiţer acoperit. Camera a fost for decizional, potrivit Agerpres.

Astfel, deputaţii au decis eliminarea prevederii potrivit căreia avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate ca poliţie politică, precum şi al serviciilor de informaţii. A fost, de asemenea, eliminată interdicţia ca avocatul să fie lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii.

Ce mai prevede proiectul

Proiectul mai prevede că exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu calitatea de deputat, senator, consilier în consiliile locale şi judeţene, activităţi şi funcţii didactice, activitate literară şi publicistică, calitatea de mediator, arbitru, negociator, precum şi alte activităţi prevăzute de lege. În cazurile în care există incompatibilitate, decizia de primire în profesie va produce efectele numai de la data încetării stării de incompatibilitate.

Avocaţii pot conveni cu clienţii onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR, mai prevede proiectul adoptat.

Pentru asigurarea secretului profesional, actele şi lucrările cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul său sunt inviolabile. Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său ori ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat. Vor fi exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său, consemnări efectuate între aceştia.

Deputaţii au eliminat, la solicitarea deputatului UDMR Mate Andras Levente, posibilitatea ridicării înscrisurilor avocaţilor în cazul în care din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că aceştia ar fi comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei.

Excepţiile

Potrivit altor prevederi adoptate, raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni. Dacă pe parcurs sau după executarea măsurii rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul sau inculpatul pe care îl apără, probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Judecătorul poate dispune informarea avocatului.

Proiectul mai prevede că nu va constitui infracţiune fapta avocatului de nedenunţare a unor infracţiuni despre care ia cunoştinţă în exercitarea profesiei, cu excepţia celor de genocid, omor, ucidere din culpă, infracţiuni contra umanităţii, precum şi cele prevăzute în legea pentru prevenirea şi combaterea terorismului.


Superimunitatea avocaţilor revine la votul final
Cum vor să-şi facă avocaţii din Parlament scut anti-DNA

Ştire în curs de actualizare
 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: