Legea şpăgii. Chestori şi comisari, complici cu infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Eduard Enea/Adevarul
Foto: Eduard Enea/Adevarul

Tot mai mulţi ofiţeri superiori din Poliţie trec de partea cealaltă a legii, devenind protectori ai infractorilor. Puşi să vegheze la respectarea legii, unii dintre poliţişti aplică doar „legea şpăgii“. Cei care au picat testul integrităţii sunt anchetaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi riscă ani grei de puşcărie.

UPDATE Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, şi procurorul Ovidiu Carmen Toma de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman au fost reţinuţi pentru 24 de ore în dosarul privind fapte de corupţie în legătură cu obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere. Procurorii DNA vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi.

Relaţiile “nepotrivite” dintre şefi din Poliţie şi oameni politici şi afacerişti dubioşi s-au concretizat, numai anul acesta, cu zeci de dosare penale.  

Suspiciunile că bunăstarea afişată de ştabi din Poliţie are legătură cu matrapazlâcuri şi escrocherii îngropate la comandă tocmai de cei care ar fi trebuit să le ancheteze au fost confirmate în câteva cazuri răsunătoare. 

Numai în ultima lună, fostul adjunct al Poliţiei Capitalei Roberto Ababei, şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor Andrei Bărăscu şi şeful Serviciului Permise Auto şi Înmatriculări din Teleorman Dan Dobre au căzut în plasa DNA. 

Ababei pentru că făcea presiuni pentru închiderea unui dosar în schimbul unei şpăgi şi a unor chiolhanuri gratuite. 

Bărăscu pentru că se servea din banii destinaţi tocmai celor pe care se presupunea că-i protejează – martorii protejaţi. 

În fine subcomisarul Dan Dobre pentru că elibera pe bandă rulantă permise de conducere, culmea, în complicitate cu un procuror care instrumentase în trecut un dosar în care mai multe persoane au fost acuzate că au obţinut illegal permisele de conducere.

„Fabrica de permise“ de la Teleorman

Mafia permiselor de conducere a lovit şi Teleormanul. Procurorii DNA au făcut, ieri, 11 percheziţii în judeţul Teleorman. Descinderi au fost şi la Serviciul de Poliţie Rutieră, Serviciul Permise Auto şi Înmatriculări şi la Parchetul Tribunalului Teleorman. 

DNA a arătat că efectuează cercetări ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie care ar fi fost comise anul acesta. „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în anul 2015. În 18 noiembrie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în judeţul Teleorman, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“, se arată într-un comunicat al DNA.

Concret, anchetatorii îi suspectează pe şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, din cadrul IPJ Teleorman, pe comisarul Dan Dobre, şeful Serviciului Permise Auto şi Înmatriculări Teleorman, pe comisarul-şef Paul Bălăceanu, pe procurorul Ovidiu Carmen Toma, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, precum şi pe mai mulţi subalterni ai acestora, că ar fi format un grup infracţional care se ocupa cu obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere. 

La finalul percheziţiilor, toate persoanele vizate de anchetă au fost duse la sediul DNA din Bucureşti pentru a fi audiate.

Şpăgi în ţuică şi alimente

„Au fost identificaţi mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie care desfăşoară activităţi infracţionale în legătură cu obţinerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere, precum şi în legătură cu intervenţii exercitate la nivelul unor ofiţeri şi agenţi de poliţie (agenţi constatatori), din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, prin aplicarea unor sancţiuni mai blânde persoanelor contraveniente, conducători auto, în schimbul obţinerii  de bani sau bunuri necuvenite“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse judiciare.

Mai exact, procurorii susţin că, în iulie 2015, comisarul Dan Dobre ar fi intervenit pe lângă un agent de poliţie pentru a „ierta“ un şofer prins de radar pe raza localităţii Alexandria. Poliţistul şi-a vândut ieftin integritatatea. El a primit de la şoferul contravenient produse alimentare. 

Danut Dobre

Tot în iulie 2015, comisarul Dan Dobre ar fi primit bani de la un alt şofer pentru a-l scăpa de amenda rutieră. De asemenea, Dobre ar fi intervenit de mai multe ori pe lângă agenţi şi ofiţeri din cadrul Serviciului Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, pentru eliberarea unor permise auto. 

Pentru serviciile sale, comisarul s-a mulţumit cu puţin, primind, printre altele, diverse sume de bani „nu foarte mari” şi ţuică.

Schimb de servicii

Comisarul Dan Dobre ar fi făcut schimb de servicii cu procurorul Ovidiu Carmen Toma, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman.

În august 2015, poliţistul ar fi intervenit pe lângă procuror pentru a clasa un dosar. În schimb, Dan Dobre l-ar fi ajutat pe nepotul magistratului să ia examenul pentru permis. 

Ovidiu Carmen Toma a fost evidenţiat, în două rânduri, pentru merite deosebite, însă acum trebuie să dea explicaţii în dosarul privind obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere.

Culmea ironiei, procurorul instrumentase, în trecut, un dosar în care a anchetat obţinerea frauduloasă a unor permise auto. Acum el a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie.

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale Brăila, avea legile lui

Comisarul-şef Ionel Iorga, care conduce din 2008 Biroul de Investigaţii Criminale, din Poliţia Brăila, este unul dintre ultimii ofiţeri superiori luaţi în vizor de procurori. El a fost reţinut săptămâna trecută, sub acuzaţia de şantaj, abuz în serviciu şi sustragere şi distrugere de probe, fiind plasat de judecători în arest la domiciliu.

Iorga este acuzat că intervenea după bunul plac în dosarele penale, impunând subordonaţilor săi cu ce soluţii să trimită cazurile la Parchet.

Culisele unui dosar controversat 

Cazul pentru care s-au sesizat acum procurorii anticorupţie s-a petrecut în 2013. În acest dosar Gheorghe Bănică, fost poliţist, apropiat al comisarului-şef Ionel Iorga, făcuse plângere împotriva lui Andrei Negoiţă şi a fiului său, Alin Negoiţă, interlopi cunoscuţi din Brăila, care i-ar fi datorat 2.600 de lei. În fapt, Bănică, patron al unui depozit de materiale de construcţie, livrase celor doi, în mai multe tranşe, cherestea pentru ridicarea unei case. 

La ultima livrare, în valoare de 2.600 de lei, Andrei şi Alin Negoiţă au constatat că au primit cherestea mai puţină, în valoare de doar 1.500 de lei. Luat la întrebări de cei doi, Gheorghe Bănică nu a negat eroarea, dar a spus că vinovaţi sunt angajaţii săi care ar fi calculat greşit cantitatea de materiale. Ulterior, Bănică a refuzat vehement să primească doar 1.500 lei, pretinzându-i insistent lui Andrei Negoiţă să îi plătească întreaga sumă de 2.600 lei. În caz contrar, acesta l-a ameninţat că îi va aduce poliţia pe cap.

A sustras acte din dosar

La sugestia prietenului său, comisarul-şef Ionel Iorga, Gheorghe Bănică a depus plângere la Poliţie, cazul fiind dat în lucru unui subordonat al şefului de la Investigaţii Criminale, subcomisarul Vasile Petrof.  

Iorga i-a ordonat lui Petrof să facă tot posibilul să-i determine pe interlopi să plătească pretinsa datorie. După audierea martorilor şi strângerea mai multor probe, ofiţerul a constatat însă că plângerea de înşelăciune nu se confirmă şi, cu acordul procurorului de caz, a vrut să claseze cazul. Asta l-a nemulţumit pe şeful său, care a insistat ca anchetatorii să propună începerea urmăririi penale în acest caz. 

„Comisarul-şef Ionel Iorga a exercitat în cadrul dosarului penal nr. 6098/P/2013 demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată în cauză de către subalternul său, subcomisarul Petrof Vasile, imixtiuni constând în solicitări repetate de a obţine determinarea numiţilor Negoiţă Petruţ Alin şi Negoiţă Andrei (făptuitori vizaţi în cadrul dosarului menţionat) la plata unui folos necuvenit (în sumă de 1.100 lei) către Bănică Gheorghe (persoană vătămată), respectiv în refuzul de a înainta dosarul la parchet cu referatul întocmit în cauză de subcomisarul Petrof Vasile cu propunere de neîncepere a urmăririi penale (îndeosebi în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere)“, se arată în referatul prin care procurorii DNA.

Iorga nu s-a oprit aici. El ar fi sustras din dosar chiar referatul cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale încuviinţată de procuror, pentru a bloca clasarea cauzei. 

Comisar-şef Ionel Iorga: Vă trimit „mascaţii“ pe cap

Într-o ultimă tentativă de ai determina pe pe Andrei şi Alin Negoiţă să plătească prietenului său suma pretinsă de acesta, comisarul-şef Ionel Iorga i-a chemat pe cei doi în biroul său, unde i-a ameninţat şi şantajat. „Astfel, inculpatul i-a şantajat pe Negoiţă Petruţ Alin şi pe Negoiţă Andrei – de faţă fiind şi subcomisarul Petrof Vasile – că îi va aranja, va trimite «mascaţii» peste ei şi îi va băga în puşcărie“, au notat procurorii DNA în referat.

Ionel Iorga

Turnat de subalterni

La 19 decembrie 2013, subcomisarul Vasile Petrof a sesizat formaţiunea Control Intern din cadrul IPJ Brăila cu privire la imixtiuni abuzive ale şefului său. În martie 2014, sesizarea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, pentru ca mai apoi să ajungă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Procurorii şi-au declinat competenţa, iar cazul a fost preluat de Direcţia Naţională Anticorupţie.  Atât subcomisarul Vasile Petrof, cât şi alţi poliţişti din Poliţia Brăila, sunt martori în acest dosar, declaraţiile lor băgându-l la apă pe comisarul-şef Ionel Iorga. 

Poliţistul Cotoi a dat mită trei peşti proaspeţi

Doi ofiţeri superiori din Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) şi un agent de poliţie au fost reţinuţi săptămâna trecută,  primii doi fiind acuzaţi că au făcut  „o cercetare administrativă formală” în cazul celui de-al treilea, primind în schimb o mită ridicolă: trei peşti şi o sticlă cu whisky. Este vorba de comisarul-şef Ionuţ Damian- şef Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu, comisarul-şef Costel Simion - adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Calafat şi Ovidiu Cotoi - agent de poliţie la STPF Calafat. Acuzaţiile: mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Totul începe în luna octombrie, atunci când o echipă de control de la IRPF Giurgiu, condusă de Damian s-a deplasat la Calafat pentru a verifica cum a  fost posibil ca cetăţeanul sirian Al Sayed Herrmann Hisham, însoţit de mai mulţi compatrioţi, să treacă fraudulos graniţa în România, la volanul unui autoturism Opel. Deşi abaterea era gravă, agentul putând fi cercetat penal mai ales în contextul traficului de emigranţi din Siria, Cotoi a primit doar o  „Atenţionare”, pentru că a făcut un control superficial al autoturismului.

Un rol cheie pentru mustrarea primită de Ovidiu Cotoi l-a avut ofiţerul superior al agentului, Simion care l-a prezentat într-o lumină favorabilă pe subalternul său. Întâlnirea a avut loc într-un restaurant din Calafat, aşa că nu s-a mai efectuat verificarea efectivă a aspectelor semnalate. De asemenea a mai contat şi promisiunea unor cadouri: peşte proaspăt şi o sticlă de whisky. Simion mai avea o cerere la Damian, voia ca fiul său, care era angajat la SPF Calafat, să fie promovat, iar Damian ar fi fost în relaţii bune cu unul din şefii direcţi. 

„Ia doi peşti mai mici”

Toţi poliţiştii au fost monitorizaţi, şi aşa procurorii DNA au aflat ce a cumpărat Cotoi pentru a-şi mitui şefii, sau ce cadouri pregătea Simion pentru superiori. Astfel, Cotoi a fost înregistrat când se plângea şefului său, că nu găseşte în piaţă peşti mari. Sfatul lui Simion: să cumpere doi peşti mai micuţi. De altfel, Simion a recunoscut că agentul Cotoi i-a dat doi crapi,  un fitofag şi o sticlă de whisky marca J&B pentru a-i fi înmânate ca mulţumire lui Damian. 

„Sunt pregătit, am ceva pentru dumneavostră”, a fost mesajul lui Simion, pe 11 noiembrie, pentru Damian. Pe 12 noiembrie, la primele ore ale dimineţii, Simion s-a întâlnit cu Damian la sediul ITPF Giurgiu. În momentul în care se făcea transferul de produse din portbagajele maşinii, au intervenit procurorii DNA. În Jeep-ul Grand Cherokee folosit de Damian s-au găsit un crap congelat de 8,7 kg, un curcan tranşat de 8 kg şi un bidon plin cu 5 litri de vin. În Nissan-ul Pathfinder-ul lui Simion mai erau un fitofag proaspăt de 4,2 kg, doi crapi de 5,1 kg şi 10 l de vin în diverse bidoane.

Protecţia martorilor, agenţie de turism pentru poliţişti

Un alt caz parcă desprins din filmele cu mafioţi este cel al chestorului Adrian Bărăscu care a fost, până marţi, şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM). 

Marţi seara, acesta a fost arestat preventiv alături de alţi angajaţi ai ONPM, fiind acuzaţi că au pus în pericol vieţile unor victime ale interlopilor. Ancheta vizează şi deturnări de fonduri, bani alocaţi protecţiei martorilor, dar folosiţi, în realitate, pentru servicii de lux: autoturisme închiriate sau sedii de birouri de lux închiriate. În schimb, martorilor protejaţi nu li se asigurau nevoile primare precum asistenţă medicală, medicamente, plata utilităţilor şi a chiriei, susţin procurorii anticorupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite