Legea Pensiilor, fraudată de Roberta Anastase, este constituţională şi merge la promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii de la Curtea Constituţională au hotărât că Legea Pensiilor respectă Constituţia. 

ORA 14.00 Sindicatele îi cer lui Băsescu să retrimită Legea Pensiilor în Parlament. Pensionarii sunt indignaţi de decizia CCR, dar nu vor ieşi în stradă

ORA 13.49 Ponta: Dacă Băsescu promulgă Legea Pensiilor, demarăm procedura de suspendare

ORA 13.30 Analişti: Decizia Curţii era previzibilă

UPDATE Pentru constituţionalitatea legii au votat cinci judecători, iar împotriva s-au înregistrat patru voturi.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, se arată în comunicatul CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, precizează sursa citată.

UPDATE Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis că Legea Pensiilor este constituţională. Aceştia au respins ambele contestaţii depuse de PSD şi PNL. Actul normativ va merge la preşedintele Traian Băsescu spre promulgare.

UPDATE Şedinţa a început la ora 9.00

Dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, însă, magistraţii au decis amânarea şedinţei pentru astăzi ca să se poată documenta. PNL şi PSD au depus câte o contestaţie, după ce legea a fost adoptată de deputaţi în 15 septembrie, acuzând că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a fraudat votul.

Opoziţia susţine că actuala formă a actului normativ încalcă dreptul de proprietate şi dreptul la un trai decent. PSD şi PNL nu sunt de acord nici cu cu egalizarea vârstei de pensionare, astfel încât atât bărbaţii, cât şi femeile, să iasă la pensie la 65 de ani, şi nici ca punctul de pensie să fie mai mic de 45%. În sistemul public de pensii au fost introduşi şi parlamentarii sau diplomaţii, dar şi cei plătiţi pe drepturi de autor sau PFA.

Adoptarea Legii sistemului unitar de pensii a stârnit un uriaş scandal în Parlament, între Putere şi Opoziţie. PSD şi PNL au acuzat-o pe Roberta Anastase că a trecut fraudulos legea prin Cameră, numărând mai mulţi parlamentari decât cei prezenţi în sală.

La rândul ei, Anastase a acuzat PSD-ul că a cerut bani pentru a părăsi sala în moemntul votului pe respectivul act normativ.

Curtea Constituţională s-a mai pronunţat în acest an pe pensii. În luna iunie a decis că este neconstituţională scăderea cu 15% propusă de Execuziv ca măsură de austeritate.  Judecătorii de la CCR au decis, de asemenea, că este neconstituţională recalcularea pensiilor magistraţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite