Legea pentru desecretizarea protocoalelor, contestată la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizarea a fost depusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba despre un act normativ adoptat de Parlament care se referă la desecretizarea protocoalelor de colaborare încheiate de SRI cu instituţii din justiţie.

Potrivit proiectului de lege recent adoptat de Parlament, susţinut de PSD şi ALDE, prevede că că protocoalele trebuie desecretizate, iar angajaţii SRI sau din alte instituţii care vor aduce în Parlament documente care dezvăluie aceste protocoale şi efectele lor ar scăpa de răspundere juridică, arată digi24.ro.

Decizia contestării a fost luată de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Principalul motiv pentru contestarea proiectului la CCR este lipsa de claritate a normelor adoptate de parlamentari, spun judecătorii.

Aceştia consideră că nu se precizează cum ar trebui să se aplice această lege, dacă ea ar intra în vigoare, şi vorbesc despre un posibil val de contestaţii la decizii definitive pronunţate anterior în materie penală, dar care ar fi greu de soluţionat deoarece legea nu prevede condiţii clare prin care anumite decizii judecătoreşti în materie penală să fie anulate.

Din actul normativ adoptat de Parlament nu se înţelege care ar fi trebuit să fie efectul aplicării acestor protocoale în anumite dosare penale pentru ca deciziile pronunţate în consecinţă să fie anulate, mai spun magistraţii în sesizarea lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite