Legea alăptatului în spaţiile publice a fost adoptată de Parlament. Ce amenzi primesc cei care le vor interzice mamelor să îşi alăpteze copiii în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu 279 de voturi pentru şi 1 abţinere Foto: Pixabay
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu 279 de voturi pentru şi 1 abţinere Foto: Pixabay

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat joi Legea pivind alăptatul în public care stabileşte sancţionarea persoanelor fizice şi juridice care interzic sau împiedică alăptarea în spaţiul public. Cei care nu vor respecta legea, riscă amenzi până la 2.000 de lei. Legislaţia română nu interzicea alăptatul în public, însă acest drept era uneori încălcat.

Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat în toamna anului 2017, de 17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD, iniţiativă urmărind prevenirea discriminării mamelor care aleg să-şi hrănească copiii pe stradă sau în instituţii publice.

Potrivit legii, următoarele fapte constituie contravenţii: 

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni; 
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni; 
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

În cazul în care s-ar s-ar întâmpla una din situaţiile menţionate anterior, sancţiuniile ar fi amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice sau amendă cuprinsă între 1.000 şi 2000 de lei pentru persoanele juridice.

„Veşti bune pentru mămici!! Proiectul de lege pe care l-am semnat şi pe care l-am susţinut, fiind #mamădedoi, privind alăptarea în spaţii publice a fost adoptat azi de Camera Deputaţilor, forul decizional. Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacţiile discriminatorii ale unora. Prin această lege, evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancţionabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei. Până acum, legislaţia în vigoare nu sancţiona o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci şi la sănătate. Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul şi izolarea socială” a precizat pe pagina sa de Facebook, senatoarea liberală Alina Gorghiu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu 279 de voturi pentru şi 1 abţinere.

Iar înainte de votul final şi deputatul USR PLUS Iulian Bulai a apreciat necesitatea unei astfel de legi, precizând că normalitatea alăptării în public era altfel văzută în trecut.

„Sunt şi politicieni ipocriţi care s-au opus până acum. Au fost în trecut parlamentari care urmăreau filme porno în sala plenului Parlamentului, dar nu ar fi acceptat normalitatea unei mame care îşi alăptează pruncul. În trecut, românii parcă erau mai conectaţi cu natura şi relaţia firească mamă-sugar. Iată o bancnotă interbelică – o femeie alăptând!” a scris acesta pe pagina sa de Facebook. 

„Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franţa, Spania sau Islanda. Peridiocitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum şi durata zilnică nu permit hrănirea exclusive acasă, iar o astfel de abordare reprezintă un abuz şi o discrimare şi ar izola social şi profesional mama“ se arăta şi în expunerea de motive a iniţiatorilor propunerii legislative.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite