Lege: Hărţuirea şi ameninţările online sunt încadrate la violenţă domestică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hărţuirea şi ameninţările online reprezintă cazuri de biolenţă domestică şi vor fi sancţionate ca atare
Hărţuirea şi ameninţările online reprezintă cazuri de biolenţă domestică şi vor fi sancţionate ca atare

O lege publicată luni, 6 iulie, în Monitorul Oficial prevede că violenţa cibernetică cu toate consecinţele ce decurg din ea, face parte din violenţa domestică. Victimele vor putea cere şi ordine de protecţie.

Legea nr. 106/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice se referă la hărţuirea, urmărirea, violenţa şi ameninţările care se produc în mediul online, precum şi publicarea unor imagini intime, potrivit avocatnet.ro. 

Actul normativ urmează să devină efectiv începând de joi, 9 iulie. 

Violenţa cibernetică este definită astfel: "hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima". 

Iniţiatorii actului normativ arată că timpurile pe care le trăim reclamă o astfel de modificare legislativă, hărţuirea în mediul online este extrem de răspândită şi reprezintă unul dintre fenomenele cu care toate statele se confruntă acum şi pe care încearcă să le reglementeze cât mai bine. 

Lucrurile sunt cu atât mai dificile pentru victime în cazul violenţei cibernetice, cu cât agresorii se bucură de posibilitatea de a-şi păstra anonimitatea, mai spu iniţiatorii documentului. 

"Sancţionarea contravenientului care a săvârşit acte de violenţă cibernetică, în situaţia în care fapta săvârşită nu are caracter penal, se supune regimului sancţionator prevăzut de Legea nr. 217/2003, dar şi a legislaţiei speciale care prevede protejarea datelor cu caracter personal şi a dreptului la viaţă privată. Din moment ce noţiunea de violenţă cibernetică este inclusă în noţiunea de violenţă domestică (...) este evident faptul că orice manifestare de violenţă cibernetică va avea acelaşi regim sancţionatoriu ca cel prevăzut în cazul violenţei domestice", mai arată iniţiatorii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite