Cum au apărut trei apartamente de la Dumitru Nicolae în averea lui Călin Popescu Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului FOTO Mediafax

Călin Popescu Tăriceanu se află în centrul unei afaceri imobiliare suspecte legate de dosarul retrocedării Fermei Băneasa către gruparea Remus Truică. În averea lui Călin Popescu Tăriceanu au apărut oficial abia în 2010 trei apartamente de lux în Central Rezidence Park, afacerea lui Dumitru Nicolae unde a fost acţionar cu 5% şi Dan Andronic până în 2006, după care acesta din urmă devine consilierul lui Tăriceanu.

Apartamentele fuseseră cumpărate în 2008 de o firma controlată de Tăriceanu, dar politicianul nu era obligat să le declare pentru că nu erau pe numele lui, potrivit jurnaliştilor de la Hot News

Procurorii îl acuză pe Andronic că a aderat în 2007 la grupul Truică. După ce pleacă din funcţia de premier, apartamentele ajung pe numele lui Tăriceanu. 

În 2005, Parlamentul - cu aprobarea Alianţei DA, pe vremea Călin Popescu Tăriceanu conducea Guvernul PNL-PDL - modifică legislaţia retrocedărilor şi permite restituirea terenurilor forestiere de peste 10 ha. Decizia permite, între altele, şi retrocedarea Fermei regale Băneasa (17 ha) către Prinţul Paul, restituire anchetată de DNA. 

Conform procurorilor, consilierul lui Tăriceanu, Dan Andronic, adera în 2007 la grupul care a lăsat statul fără proprietatea evaluată la 135 milioane de euro. Remus Truică ar fi apelat la Andronic pentru a-l sprijini să obţină retrocedarea pe care o cumpărase de la Prinţul Paul. 

În februarie 2008, cu şase luni înainte de aprobarea restituirii fermei, compania unde-l găsim acţionar pe fostul premier Tăriceanu intră în posesia a trei apartamente în Central Park, complex deţinut de Dumitru Nicolae. Andronic fusese acţionar minoritar la Central Park înainte de a deveni consilierul lui Tăriceanu. Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu l-au putut acuză pe Tăriceanu deoarece s-a ferit de semnături, mai arată Hot News.

Prinţul Paul şi omul de afaceri Remus Truică au fost trimişi în judecată în mai 2016, în stare de arest la domiciliu, de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a pădurii Snagov, se arată într-un comunicat de presă al DNA. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată 20 de persoane, printre care jurnalistul Dan Andronic, avocatul Robert Roşu şi magnatul israelian Beny Steinmetz, precum şi o firma. Prejudiciul total în dauna statului român înregistrat în acest dosar este de 145.398.569 euro. 

Automotive Trading Services, unde acţionar majoritar este Călin Popescu Tăriceanu, actualul şef al Senatului şi al partidului ALDE, a primit, în februarie 2008, trei apartamente de lux în complexul rezidenţial de lux Central Park, ridicat de controversatul Dumitru Nicolae. 

Compania lui Tăriceanu se alegea cu dreptul de proprietate pentru cele trei locuinţe, contra unei sume trecute în acte de 616.000 de euro, dar pe care nu vrea să confirme că a plătit-o cu adevărat, refuzând orice fel de comunicare pe acest subiect. 

SRL-ul nu s-a ocupat cu tranzacţii imobiliare în trecut, iar plata s-a făcut în întregime la momentul achiziţiei, conform datelor din contractul înregistrat la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, consultat în cadrul investigaţiei. Mai mult, achiziţia nici nu este trecută în declaraţia de avere din anul 2009, având în vedere că proprietarul apartamentelor nu era Tăriceanu, ci SRL-ul unde era acţionar majoritar. Astfel, nici preţul tranzacţiei nu a putut fi identificat, Tăriceanu nevand obligaţia legală să-l raporteze. 

Dacă ar fi cumpărat apartamentele pe numele său, premierul de la aceea vreme trebuia să treacă în declaraţia de avere preţul de achiziţie. Fostul premier avea la acel moment doar în jur de 300.000 de euro în conturi, adică jumătate din preţul celor trei apartamente. 

Mai amintim aici că restul de 15% din acţiunile de la firma Automotive Trading Service le deţine Bogdan Valeriu Bucurescu, cel care asigura şi funcţia de administrator, fiind un om de încredere al lui Tăriceanu, mai precizează jurnaliştii de la Hot News.

Tăriceanu, proprietar şi în acte din februarie 2009 

La un an de la momentul când apartamentele lui Nicolae erau trecute pe firma lui Tăriceanu, în 2009, locuinţele din Central Residence Park sunt oficial gata şi scoase la vânzare. Actual şef al ALDE, după ce a pierdut postul de prim-ministru în decembrie 2008, se gândeşte să-şi treacă casele de pe firma, pe numele sau, aşa cum reiese din datele pe care le-am obţinut de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti. 

Trecerea locuinţelor de la firma la Tăriceanu se face fără a se face vreo plata efectivă. Automotive Trading Services cedează apartamentele în contul unor dividende pe care fostul premier nu le-ar fi încasat. Automotive Trading Services a raportat la Ministerul de Finanţe un profit de 20 de milioane de lei în anii 2007 şi 2008. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite