Lefurile din firmele de stat, tăiate bâlbâit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii şi cel al Finanţelor s-au contrazis ieri în declaraţii cu privire la reducerile salariale din companiile de stat. Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu au fost la aceeaşi şedinţă de Guvern în care s-a discutat despre reducerea salariilor în companiile de stat, însă au înţeles lucruri diferite.

Problema salariilor angajaţilor din companiile la care statul este acţionar a creat o adevărată încurcătură între miniştrii Cabinetului Boc.
Mâine, ministrul Vlădescu ar urma să prezinte în Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care să fie reglementate reducerile de bugete din companiile de stat, act normativ care va prevede un alt sistem de tăieri decât cel de 25%. 

Mai citeşte şi:

Şeitan: E posibilă o nouă tăiere a salariilor cu 30-50%, în 2011, dacă măsurile eşuează

„La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veţi vedea proiectul de lege. Nu pot să vă spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicată şi la companiile cu capital majoritar de stat", a declarat ieri Vlădescu.

Această afirmaţie a venit la doar câteva minute după ce, la sediul PDL, ministrul Şeitan anunţa că angajaţii din societăţile cu capital de stat nu vor scăpa de reduceri.

MAI CITEŞTE ŞI:

GALERIE FOTO Bugetarii bănăţeni şi-au vărsat năduful pe timişorenii care le plătesc salariile

Sindicatele arădene au început lupta pentru drepturile lor


„Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei trebuie să găsească o formă de act normativ, până miercuri, care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25%", a afirmat Şeitan.

Mai mult, el a precizat că acest lucru a fost stabilit chiar în cadrul şedinţei de Guvern de duminică seară, şedinţă la care a participat şi Sebastian Vlădescu.

HUNEDOARA: Pensii sărăcăcioase versus pensii babane

REŞIŢA: Mame împovărate de coşul de cumpărături

Ping-pong cu veniturile din CFR


Şeitan a mai afirmat ieri că acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR şi Tarom. Tot ieri, precizarea lui Vlădescu în legătură cu salariile din companii a venit în urma  unei întrebări despre veniturile celor din CFR.

Întrebat la un seminar privind piaţa muncii dacă tăierile de salarii vor afecta angajaţii din justiţie, dar şi pe cei de la CFR, Vlădescu a răspuns că în cazul justiţiei reducerile se vor aplica tuturor salariaţilor, dar CFR este o companie de stat, iar salariaţii nu sunt bugetari.

Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că problema salariilor din companiile de stat va fi tratată diferit de cea a bugetarilor.

Reevaluarea  bugetelor

„Scăderile nu sunt prevăzute în acordul cu FMI, ele se vor reevalua prin discutarea în Guvern a fiecărui buget al fiecărei companii şi de ajustare a veniturilor salariale", a spus Boc.

Premierul a precizat că în societăţile de stat care au profit salariile nu vor rămâne la acelaşi nivel. „Acolo unde sunt companii de stat în pierdere, unde oricum s-au făcut reducerile de salarii, evident că vom reevalua altfel", a mai spus Boc. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite