Lecţii de etică de la un medic şpăgar: „Vii cu 10 ouă şi-un boţ de brânză. Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 de lei şi-mi cumpăr câtă pălincă vreau”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic din Oradea acuzat că a luat şpagă de 235 de ori într-o lună îi explica asistentei sale că era normal să primească atenţii. Ovidiu Pleşa a fost înregistrat ambiental de procurorii DNA în cabinetul său. Atunci când sumele de bani primite erau prea mici, medicul îşi arăta dispreţul faţă de pacienţii care se caliceau la mită

Ovidiu Pleşa (46 de ani), medic specialist la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a fost filmat cu o cameră ascunsă în cabinetul său, atunci când primea diferite atenţii de la pacienţi. 

Potrivit interceptărilor, acesta a fost filmat de 235 de ori, când primea bani sau diverse bunuri. Totul s-a întâmplat în aproximativ o lună, 11 mai - 15 iunie 2015. 

Detaliile apar în dosarul în care Pleşa a fost trimis în judecată pentru 235 de infracţiuni de luare de mită. În total ar fi primit aproximativ 56.000 de lei. 

Alături de acesta a mai fost acuzată şi asistenta lui Monica Ignat (42 de ani), cu 165 de infracţiuni de luare de mită şi 8 acuzaţii de complicitate la luare de mită. 

În schimbul banilor, medicul emitea decizii privind capacitatea de muncă a pacienţilor, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile. 

Dispreţ faţă de pacienţi

Înregistrările ambientale făcute în cabinet au dezvăluit că Pleşa îşi arăta dispreţul faţă de pacienţii care-i dădeau o şpagă mică. Aşa a fost în cazul unui bărbat care i-a dat „doar“ 100 de lei. Medicul i-a ordonat imediat asistentei să-l aibe în vedere: „Ia însemnează-l tu pe Ţinurcă ăsta. Bagi p... în mă-sa! Ia mai... Să mă lase şi acesta în pace. La revedere, nu mai... da până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da nu-i aşa? Da mai dă-o şi p... a mă-sii. Atâta...“ .

Atunci când un pacient i-a dat un bidon de pălincă, Pleşa s-a înfuriat: „5 litri de pălincă! Eu nici măcar nu pot înţelege! Vin la doctor... Pălinca e la nivel de 20 - 25 lei litru. De ce te complici să cari? Eu ce să fac cu 5 litri de pălincă?“. Asistenta îi ţinea isonul: „Exact!“. 

Bun, nu critic, dar…  Şi niciodată ţara asta n-o să progreseze. Vii cu 10 ouă şi-un boţ de brânză şi... Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 de lei şi-mi cumpăr eu câtă pălincă vreau! Nu?“, se întreba retoric Pleşa. 

Şi în cazul altor persoane, care se vedea că erau de condiţie umilă, medicul era nemulţumit de suma mică, dar le găsea scuze: „Îi de la cort, n-avea de unde“. Alta era situaţia atunci când plicul era gros, Pleşa era satisfăcut: „Aşa da! Oameni serioşi!“. Asistenta medicală îl lămurea: „Ăsta nu-i la noi, da..., dacă-i aşa generos“. „Da nu...!? Pentru un nenorocit de concediu...“, explica medicul. 

Supărare: plicul era lipit

Un moment amuzant a fost filmat de camerele ascunse. Potrivit imaginilor, asistenta i-a dat un set de acte, puse într-o folie, pe care le-a preluat anterior de la un pacient, afirmând: „O pus el ceva acolo!“. Monica Ignat se referea la un plic cu bani ce se întrezărea printre hârtii. Medicul a luat actele şi, în folie, găseşte un plic alb, pe care îl dezlipeşte şi scoate din interiorul acestuia o bancnotă de 50 de lei. Potrivit înregistrării, mototoleşte plicul şi îl aruncă la coş. 

Pleşa pune bancnota pe birou, cu evidentă nemulţumire – nu o introduce în buzunar, cum făcea de obicei – după care verifică documentele prezentate de pacient. Nemulţumit fiind de suma oferită de pacient, medicul introduce bancnota de 50 de lei într-un alt plic, pe care îl pune între acte, şi îl cheamă în cabinet pe bărbatul de la care au fost preluate actele. 

După ce intră bărbatul în cabinet, Pleşa l-a informat că nu poate să-i prelungească decizia privind capacitatea de muncă, invocând lipsa anumitor înscrisuri medicale, şi îi restituie atât actele, cât şi plicul cu bani. 

După acest moment, îşi explică gestul asistentei: „Da’ nici chiar atâta nesimţire! De zece ani eşti în pensie şi... aaa... Atunci du-te, umblă, cheltuie bani, să vezi...“. Asistenta iar îi ţine hangul: „Şi îi şi lipeşte în plic“. „Că noi suntem proşti?! Nu? Ştii tu cum îi! Lasă că intru io cu plicu’ lipit şi-apoi... Şi vrea să mai stea în pensie încă 15 ani“, se dădea victimă Pleşa. 

„Avem ceva aici“

Potrivit înregistrărilor, asistenta Monica Ignat, atunci când prelua dosarele medicale ale pacienţilor, le verifica, iar apoi le înmâna lui Pleşa, comunicându-i că „avem ceva aici“, referindu-se astfel la sumele de bani puse printre actele medicale. Femeia primea de obicei o treime din sumele date. 

Pacienţii care au dat plicurile cu bani sau produsele alimentare au reconoscut la DNA că au dat atenţii medicului, în schimbul emiterii unor acte. În cursul anchetei de la DNA, Ovidiu Pleşa nu a vrut să facă nicio declaraţie în faţa procurorilor şi a uzat de dreptul la tăcere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite