Lecţie de omenie: salvează cu tractorul vieţile oamenilor care rămân înzăpeziţi în fiecare an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 15 ani, în fiecare iarnă, un localnic scoate cu ajutorul tractorului maşinile din nămeţi. Casa în care locuieşte este numită „Pensiunea înzăpeziţilor“. Ultima ispravă a lui Gheorghe Sânpetru (41 de ani) a fost cea de sâmbătă noaptea, când a scos dintre nămeţi 25 de persoane, împreună cu poliţistul Cătălin Grigore.

Autorităţile locale sunt surprinse în fiecare an de venirea iernii. Buzoianul Gheorghe Sânpetru nu este niciodată luat prin surprindere. Atunci când dă frigul ştie că trebuie să-şi facă provizii de motorină, să cumpere o şufă nouă pentru a remorca maşinile înzăpezite şi să-şi pregătească casa de oaspeţi.

Povestea de viaţă a lui Gheorghe Sânpetru (41 de ani), omul care în urmă cu câteva zile a salvat din mijlocul troienelor de zăpadă 25 de oameni, este impresionantă. Plecat din sărăcie şi ajuns cel mai bogat om din sat, şi-a descoperit vocaţia de salvator voluntar în mod firesc. Nu l-a pus nimeni să facă asta, nu a cerut nimic în schimb. Pur şi simplu a ajutat. În urmă cu 18 ani, Gheorghe Sânpetru era şofer la o unitate militară din Buzău. A fost disponibilizat şi a fost nevoit să revină în satul natal, la Glodeanu, Sărat. La început abia dacă avea bani să pună pe masă o pâine.

Citiţi şi: Salvatorul cu Logan: a scos din nămeţi 25 de persoane!

„Când m-am întors în sat,  mi-a fost foarte greu. Nu aveam bani, munceam cu ziua la oamenii din comună şi ei mă plăteau atât cât credeau de cuviinţă. Am rugat o cunoştinţă să mă împrumute cu bani, dar m-a refuzat. Mi-a spus că nu ştiu ce să fac eu cu ei, că banii îi învârtesc numai patronii, nu oameni ca mine", îşi aminteşte Gheorghe Sânpetru.

image

Gheorghe Sânpetru şi tractorul pe care-l foloseşte la deszăpezit. Foto: Mirela Copariu

Are şapte tractoare

A riscat, a făcut un împrumut la bancă de şase milioane de lei vechi, o avere la vremea respectivă. Şi-a făcut un solar de legume, iar cu primii bani pe care i-a scos din seră şi-a cumpărat un tractor second-hand, pe care a dat echivalentul a circa 1.500 de euro. Cu acesta a început să-şi lucreze pământul vara, iar iarna să-şi scoată semenii dintre nămeţi.

Acum, la 41 de ani, a reuşit să ajungă la şapte tractoare, ultimul cumpărat în noiembrie 2010, un New Holand pe care a dat 55.000 de euro. „Tractoarele sunt pasiunea mea şi cu ele am reuşit să fac tot ce am acum. Nu mi-a fost uşor, dar până acum îi mulţumesc lui Dumnezeu că am tot ce-mi doresc", a declarat bărbatul.

De când şi-a cumpărat primul tractor, Gheorghe Sânpetru a ieşit în fiecare iarnă să scoată dintre nămeţi oamenii ale căror maşini au rămas înzăpezite pe drumurile din apropiere. De cum se anunţă vreme rea, umple rezervoarele tractoarelor pentru că nu are somn atunci când ştie că drumurile sunt blocate. „De 15 ani, la noi în zonă, drumurile se blochează mereu din cauza zăpezii şi nimeni nu face nimic să rezolve problema", a mai spus Gheorghe Sânpetru.

Cea mai mare nemulţumire a sa este că autorităţile dau aproape degeaba o mulţime de bani publici la firmele de deszăpezire şi propune o soluţie mult mai ieftină şi mai eficientă. Pentru drumurile judeţene din Buzău, două firme încasează pentru această iarnă aproape 4,5 milioane de lei de la Consiliul Judeţean şi nu au nici pe departe eficienţa tractoristului samaritean din Glodeanu-Sărat.

„Nu este normal să plăteşti firmele degeaba, pentru că oricum nu fac niciodată nimic. În orice comună sunt oameni care au tractoare şi utilaje. Dacă ne-ar da măcar motorina, noi am face treabă mai bună, că ne pasă de oameni. Aşa nici nu ar mai da atât de mulţi bani la firme", a explicat Sânpetru.

„Pleacă cu zilele"

De cele mai multe ori, după ore întregi de muncă, bărbatul ajunge acasă doar pentru câteva minute, apoi pleacă din nou să scoată oamenii din ghearele urgiei albe. Nu e căsătorit şi nu are copii, aşa că-şi alocă energia pentru a-i ajuta pe alţii.

Locuieşte cu mama lui, o femeie foarte înţelegătoare cu milostenia fiului. „Când e viscol şi zăpadă mare, pleacă cu zilele. Vine, mai aduce pe câte cineva scos din zăpadă şi pleacă iar. Aşa e el, mereu îmi spune că cel mai mult îl doare nepăsarea oamenilor. Niciodată nu a primit măcar un litru de motorină pentru toate astea", a povestit Ioana Sânpetru, mama tractoristului.

"Când e viscol şi zăpadă mare, pleacă cu zilele. Vine, mai aduce pe câte cineva scos din zăpadă şi pleacă iar. Aşa e el, mereu îmi spune că cel mai mult îl doare nepăsarea oamenilor."
Ioana Sânpetru
mama lui Gheorghe

„Pensiunea înzăpeziţilor"

Locuinţa lui Sânpetru este numită de consăteni „Pensiunea înzăpeziţilor", pentru că acolo îşi găsesc mereu adăpost cei pe care-i scoate dintre troiene. Cea mai mare satisfacţie a sa este atunci când primeşte mesaje de Sărbători de la cei pe care de-a lungul timpului i-a salvat din zăpadă sau este chiar vizitat de aceştia.

„În iarna lui 2007 erau troienele mari şi am ieşit cu tractorul. Am găsit o maşină de Vaslui în care era o familie cu doi copii, unul de 4 luni şi altul de 5 ani. Era îngropată în zăpadă, iar ei abia dacă mai respirau în maşină. I-am scos, i-am adus acasă, le-am oferit hrană caldă, iar după două zile au ajuns cu bine la casa lor", a povestit Sânpetru.

Acum, în fiecare vară, familia de vasluieni îşi aduce cei doi copii în vizită la „Pensiunea înzăpeziţilor". „Asta este cea mai mare bucurie a mea, nu aştept nicio altă mulţumire din partea nimănui", mai spune salvatorul cu tractorul.

Intervenţie la cererea unui poliţist

image

Sâmbătă, 22 ianuarie, buzoianul l-a ajutat pe poliţistul comunei să scoată oamenii din nămeţi



Agentul Cătălin Grigore este, de sâmbătă seară, un erou pentru sătenii din Glodeanu Sărat după ce a salvat mai mulţi oameni din nămeţi. Primise un telefon, la postul de poliţie din comună, prin care un bărbat anunţa că mai multe maşini au rămas înzăpezite între localităţile Căldăruşanca şi Pitulicea. Ninsese viscolit toată ziua şi s-au format suluri de zăpadă pe şosea. Problema a apărut în momentul în care un autobuz a derapat şi s-a oprit perpendicular pe şosea, blocând traficul.

Agentul a plecat cu maşina de serviciu către locul indicat şi a găsit 25 de persoane, printre care şi o femeie însărcinată în şapte luni. Cu toţii erau îngheţaţi şi speriaţi.

„Când i-am văzut în ce stare sunt, mi-am spus că nu am cum să-i las acolo, că trebuie să-i scot. Autobuzul era imposibil de urnit, nu venea niciun utilaj de deszăpezire de la Drumuri şi atunci am început să caut soluţii", a povestit el. Oamenii au rămas între nămeţi mai bine de patru ore, până când poliţistul a sunat la Gheorghe Sânpetru, care a venit cu tractorul şi i-a scos din troiene pe toţi.

image

Şeful Poliţiei Buzău promite: poliţistul salvator de la Glodeanu Sărat va fi răsplătit cu o avansare în grad

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite