Lecţia premierului Dacian Cioloş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin declaraţia făcută joi, premierul Dacian Cioloş a pus capăt oricărei speculaţii. Nu va îndeplini nici una din cerinţele concrete formulate de preşedintele Klaus Iohannis, cerinţe de natură să-i permită continuarea activităţii în fruntea unui guvern politic, după alegerile parlamentare din data de 11 decembrie.

Dl. Cioloş nu doar că nu va candida pentru un loc de deputat sau senator în viitorul Parlament, nu numai că nu se va înscrie în vreun partid, ci, din câte se pare, va evita să îşi exprime sprijinul pentru vreuna dintre formaţiunile politice aflate în competiţie.

Dl. Cioloş nu a făcut nici un secret că este încercat de regretul de a nu-şi putea duce la bun sfârşit o parte dintre proiectele începute în calitate de prim-ministru. Însă regretul personal nu îl va împiedica să îşi respecte promisiunea făcută la foarte puţin timp de la acceptarea însărcinării de a forma guvernul de tehnocraţi căruia i-a revenit misiunea de a conduce ţara în contextul dificil al crize morale profunde pe care a relevat-o tragicul incendiu din clubul Colectiv.

Anunţul făcut de dl. Cioloş are valoarea unui exemplu. Actualul prim-ministru arătând că atunci când ai ajuns în vârf poţi şi trebuie să îţi respecţi onoarea şi cuvântul.

Nu intenţionez să fac în aceste scurte însemnări o analiză, fie ea chiar şi sumară, a felului în care dl. Cioloş şi-a exercitat îndatoririle de prim-ministru. Sigur e că nu a fost fără reproş, că nu a avut întotdeauna mână bună, că nu şi-a ales de la început cei mai performanţi colaboratori, că a avut în guvernul său şi oameni cu o competenţă discutabilă sau chiar scăzută, că a avut parte şi de fanfaroni, şi de miniştri-Păcălici, şi de preţioşi ridicoli.

La fel de sigur e însă şi că dl. Cioloş nu a manifestat nici cea mai mică toleranţă pentru iresponsabili, pentru corupţi sau mincinoşi, că nu ezitat să ceară demisii ori să îi demită pe cei pe care i-a prins cu cioara vopsită.

Nu e în intenţia acestor rânduri nici să procedeze la o evaluare a situaţiei în care îi pune pe liberali decizia d-lui Dacian Cioloş. Care sunt sigur că au sperat chiar şi până joi că actualul premier va accepta oferta de fi oferta lor la candidatura de şef al viitorului guvern.

Nu vreau nici să aproximez care ar fi putut fi sentimentele preşedintelui Iohannis la aflarea veştii că dl. Cioloş preferă să meargă pe mai departe pe drumul lui, socotind că va fi viaţă şi după parlamentarele din decembrie.

Doresc doar să atrag atenţia că dl. Dacian Julien Cioloş a dat întregii Românii, celei politice mai întâi, o lecţie de bun simţ şi de morală.

Constantin Noica repeta frecvent că lecţiile nu se dau, ci se primesc. E de sperat că România, clasa ei politică, au primit măcar un pic din lecţia de demnitate şi onoare predată joi de dl. Cioloş.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite