Leacurile lui Stroe pentru hărţuirea din Poliţie: implementarea unui sistem de avertizare timpurie a cazurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei săptămâni în care mai mult de 70% dintre „doamnele cu epoleţi“ au fost chestionate cu privire la eventualele discriminări şi hărţuiri la locul de muncă, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne (MAI), a prezentat concluziile comisiei de anchetă: „nu există o tendinţă de manifestare a unor acte de hărţuire şi discriminare“. Însă pentru mai multă siguranţă va fi implement un sistem de avertizare timpurie pentru astfel de cazuri.

Radu Stroe a spus că au fost evaluate aproximativ 70% dintre poliţistele din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ceea ce, în opinia sa, este un procent relevant pentru a trage concluzii.

În acelaşi context, ministrul Stroe pare să fi găsit soluţia „salvatoare“ pentru a împiedica  hărţuirea sexuală şi discriminarea la locul de muncă a femeilor din poliţie.

Mai exact, el a precizat că va fi creat un mecanism instituţional de semnalare a cazurilor de hărţuire sau discriminare care să fie din afara sistemului.

Stroe a explicat că „prin această măsură, sergentul/agentul, nu va mai avea obligaţia să raporteze pe cale ierarhică un caz de hărţuire sau discriminare, aşa cum se întâmpla până acum“. 

O altă măsură cu caracter de politică publică va fi proiectarea şi implementarea la nivelul MAI a unui sistem de avertizare timpurie a cazurilor de acest fel.

În privinţa măsurilor organizatorice, de management instituţional, ministrul a spus că „va fi desfăşurată o campanie de informare la nivelul structurilor din MAI, astfel încât toată lumea să ştie că trebuie să fie respectată şi să sesiseze dacă nu este respectată“.

Organizarea de sesiuni de pregătire pentru prevenirea discriminării, precum şi realizarea unui studiu amplu pe baza căruia să poată fi construite alte politici publice şi să fie corectat ce există în statutul MAI, se numără printre viitoarele măsuri prezentate de şeful Internelor.

Din 6200 de angajate, cel mult zece au rămas în evaluare

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a anunţat astăzi, după finalizarea evaluării poliţistelor, că nu există probleme legate de discriminare pe criterii sexuale, iar dintr-un număr de peste 6.200 de angajate, au rămas în evaluare, din acest punct de vedere, între opt şi 10 cazuri.

Potrivit lui Tobă, evaluarea cerută de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, în rândul tuturor angajatelor Poliţiei Române, pentru depistarea eventualelor cazuri de hărţuire sau discriminare pe criterii sexuale, arată că nu există o problemă în acest sens.

Structuri din MAI  „fără pată“

Ministrul Afacerilor Interne (MAI) a precizat că există structuri din MAI la care nu s-a făcut niciun fel de observaţie în concluziile studiului, el menţionând în acest sens Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria Română, unde nu au fost indicii, sesizări şi reclamaţii privind acte de hărţuire sau discriminare în rândul angajatelor.

În ceea ce priveşte Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Stroe a spus că din studiu se desprinde concluzia potrivit căreia nu există o tendinţă de manifestare a unor acte de hărţuire şi discriminare, precizând că, la un total de 52.000 de angajaţi, „două-trei cazuri nu însemnează nimic“.

Cu poliţistele la psiholog

În urmă cu trei săptămâni, Ministrul Afacerilor Interne a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.

Oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) anunţau atunci că toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.

Controalele dispuse de ministrul Stroe vin ca urmare a scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea, de la Poliţia Balş, însărcinată în cinci luni, l-a înjunghiat pe fostul ei şef, comisarul-şef Gheorghe Barbu, comandantul postului de poliţie rurală Bobiceşti, chiar în faţa locuinţei acestuia.

Femeia depusese o plângere la DIICOT Craiova înainte cu câteva zile înainte de incident în care îl acuza pe Barbu şi alţi poliţişti din IPJ Olt, printre care şi Ion Voicu, de faptul că ar fi violat-o.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite