INTERCEPTĂRI Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc şi Gheorghe Ştefan, trimişi în judecată în dosarul licenţelor TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Aceasta este acuzată ar fi intervenit pe lângă membrii Consiliului pentru reacordarea licenţei postului TV. Viorele Hrebenciuc către Laura Gerogescu: „La două să fii în birou la domnu' Zgonea”.

UPDATE Procuroii anticorupţie au pus la dosar mai multe interceptări dintre Laura Georgescu ş Viorel Hrebenciuc. În una dintre înregistrări, Hrebenciuc îi propune acesteia o întâlnire în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Astfel, pe 30 septembrie 2013, la ora 13.31, Viorel Hrebenciuc o sună pe Laura Georgescu, imediat ce termină convorbirea cu primarul Gheorghe Ştefan, şi îi solicită să vină la ora 14.00 la sediul Parlamentului.

V.Hrebenciuc:   Alo, Laura?

L.Georgescu:  Da.

V.Hrebenciuc:   Când poţi să vii încoac!

L.Georgescu:   Păi, mă urc în maşină şi într-un sfert de oră ar trebui să fiu la dumneavoastră în birou.

V.Hrebenciuc:   Bun.   Vii … nu, la două, vii .... la două să fii în birou la domnu Zgonea.

L.Georgescu:   Ă…. la două ?   Gata, am înţeles.

V.Hrebenciuc: La Vali Zgonea.  Şi eu vin aici, da ?

L.Georgescu:   Da, da, da.   Vă mulţumesc frumos !   Mulţumesc mult!

De asemenea, anchetatorii au intercetat şi o dicuţie dintre Viorel Hrebenciuc şi Gheorghe Ştefan, desfăşurată după votul din CNA şi admiterea contestaţiei postului GIGA TV care reprimeşte licenţa. Din discuţie reiese nemulţumirea lui Gheorghe Ştefan privind voturile împotrivă şi doreşte să afle care a fost motivul, mai ales că ştia că Hrebenciuc stabilise modalitatea de votare în favoarea intereselor sale.

G.Ştefan: Nea Vio!   Ă … doamna aia nu prea, dar ne întâlnim, nu prea a fost fair play dar s-a rezolvat, dar o să ….

V.Hrebenciuc:   Cum adică n-a fost?   În ce sens ?   Spune-mi exact !

G.Ştefan: A votat împotrivă!

V.Hrebenciuc:  Dar ceilalţi au votat cum trebuie?

G.Ştefan: Nu.  Doi de la PNL şi Cristina de la PSD au fost.  Da.V.Hrebenciuc:   Şi ăştia au votat împotrivă şi n-a ieşit, cum adică ?

G.Ştefan: A ieşit, dar calcul ….

V.Hrebenciuc:   Înseamnă că au manevrat asta … Uite, o sun să-mi cer iertare!

G.Ştefan: Asta vreau să văd!   Care e … treaba, înţelegi ?

V.Hrebenciuc:  Da, da, da.  O sun acum şi-ţi spun înapoi imediat !

Imediat ce termină convorbirea cu primarul Gheorghe Ştefan, anchetatorii arată că fostul parlamentar o sună pe preşedinta CNA şi îi cere explicaţii cu privire la votul dat, context în care aceasta îi explică că ea şi Gubernat s-au abţinut din considerente pe care le va explica, însă transmite că şi-a îndeplinit sarcina trasată de parlamentar iar „omul are licenţă” , dar ea a votat împotrivă deoarece tot ea a fost cea care cu două săptămâni înainte iniţiase retragerea licenţei.  

„Acest dialog este important pentru că inc.Georgescu Laura, confirmă că a „rezolvat altfel”, făcând referire la faptul că a influenţat votul membrilor CNA prin blocarea accesului la documentul – punct de vedere al compartimentului juridic ori că nu a cerut punctele de vedere ale celorlalte două compartimente – monitorizare şi lecenţiere):

V.Hrebenciuc:   Ia zi, Laura!   Cum a fost ?

L.Georgescu:  I-am dat şase (voturi – n.a.), eu cu Gubernat … ne-am abţinut, din considerente pe care o să vi le explic !

V.Hrebenciuc:  Am înţeles!   Am înţeles !   Perfect !

L.Georgescu:   OMUL ARE LICENŢĂ! 

V.Hrebenciuc:  Vreau să-ţi dea Dumnezeu sănătate cât îmi doresc şi mie! Da.

L.Georgescu:   Ă … ştiţi ce se întâmplă?  O să am nevoie de ajutor!  Dar nu pot acum să vă spun.

V.Hrebenciuc: Fără problemă!

L.Georgescu:   S-au precipitat nişte lucruri, că de aia am şi rezolvat altfel…

V.Hrebenciuc:  Oricând!   Oricând!   Oricând!  

L.Georgescu:   O să-ndrăznesc luni, vă supăraţi pe mine?

V.Hrebenciuc:   Nu, mă … ai înebunit la cap ? Ce….”, notează procurorii în rechizioriul trimis instanţei.

UPDATE Fostul membru al CNA Narcisa Iorga a precizat, într-un punct de vedere publicat vineri pe contul său de Facebook, Narcisa Iorga spune că DNA a finalizat cercetarea în dosarul CNA şi l-a trimis la Tribunalul Bucureşti.

„Acuzaţia care mi se aduce este instigarea la folosirea influenţei politice şi nu la trafic de influenţă, cum se face confuzia neintenţionată. Traficul de influenţă presupune pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase. Folosirea influenţei este o faptă prevăzută de legea nr 78/2000”, spune Narcisa Iorga.

Ea precizează că, în acest caz, intenţia sa permanentă a fost respectarea legii.

„Nicio clipă nu am avut intenţia să instig la schimbarea unei decizii legale într-una ilegală. Am convingerea şi astăzi că ridicarea licenţei postului Giga TV s-a făcut forţând prevederile legii audiovizualului, invocându-se că postul şi-a întrerupt emisia timp de 96 de ore. Or, postul a emis continuu, dar fără să respecte grila de programe, ceea ce nu putea duce la retragerea licenţei, ci la aplicarea altor sancţiuni prevăzute de lege. Am spus de atâtea ori în mod public că CNA ia decizii motivate pe alte considerente decât cele ale aplicării legii în mod nediscriminatoriu. Aşa cred că s-a întâmplat şi în acest caz. Revenirea asupra respectării legii a fost intenţia mea permanentă, dar, evident, judecătorii vor stabili cine a avut dreptate”, precizează Narcisa Iorga.

Laura Georgescu, trimisă în judecată pentru 50 de fapte de corupţie

Laura Georgescu va răspunde pentru nu mai puţin de 50 de fapte de abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri.

Alături de aceasta vor ajunge în faţa judecătorilor şi fostul deputat Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan, fostul edil al municipiului Piatra Neamţ şi Narcisa Iorga, membru în cadrul CNA. Aceştia sunt acuzaţi de folosirea influenţei, respectiv, instigare la folosirea influenţei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, preşedinta CNA, autoritatea naţională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de inculpatul Ştefan Gheorghe”.

Ulterior datei de 17 septembrie 2013, anchetatorii arată că Narcisa Iorga, membru al C.N.A., l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze.

„În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc”, arată procurorii în documentul trimis instanţei.

Ca urmare a indicaţiilor primite, Gheorghhe Ştefan i-ar fi solicitat sprijin lui Viorel Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv.

„În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, inculpatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe inculpata Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţinea, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului”, mai notează anchetatorii în rechizitoriu.

Sesizări false pentru sancţionarea unor posturi TV

De asemea, anchetatorii arată că „în calitatea sa de preşedinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat în perioada 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a patru posturi de televiziune, (cinci sesizări nereale), altele decât cele referitoare la cele şapte posturi de televiziune care au făcut obiectul actelor de cercetare anterioare”.

Astfel, după precedenta extindere a urmăririi penale, procurorii au continuat efectuarea cercetărilor în acest caz. În acest context, patru operatori TV sancţionaţi ca urmare a demersurilor efectuate de preşedinta CNA, Georgescu Laura, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei.

„Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizări care conţineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura şi care au avut ca rezultat sancţionarea acestora.

În unele cazuri, sesizarea a fost redactată şi înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc”, notează anchetatorii 

În final, potrivit procurorilor, în sarcina suspectei Georgescu Laura s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale) cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancţionării a 11 posturi TV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite