Laura Codruţa Kovesi: „DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri. Nu cred că într-un stat democrat procentul de condamnări trebuie să fie de 100%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată de la înfiinţare, Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, a declarat joi, la Chişinău, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Pentru prima dată de la înfiinţare, "DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri. Este un procent cu mult peste media europeană", a spus Kovesi la Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiţiei, potrivit Digi24.

"În ultimii cinci ani, procentul de achitări în DNA era undeva între 10 şi 12%. Apreciez că este un procent firesc. Nu cred că într-un stat democrat procentul de condamnări trebuie să fie de 100%", a adăugat şefa DNA, citată de Agerpres.

Ea a spus că, în 2006, 360 de persoane au fost trimise în judecată, însă în 2010 acest număr a crescut la 937, iar în 2015 - la 1.258.

Printre cei trimişi în judecată în 2015 s-au numărat un prim-ministru, cinci miniştri, 67 de deputaţi şi cinci senatori, 97 de primari şi viceprimari, 15 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, precum şi 32 de directori de companii naţionale, a mai arătat Kovesi la forumul cu tema 'Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în perspectiva europeană'.

În 2006, 155 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, în 2010 - 154, iar în 2015 - 973, a adăugat ea.

Kovesi a ţinut să amintească "rolul pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a avut în special în găsirea unor soluţii de finalizare rapidă a dosarelor".

"În urmă cu cinci ani, în România erau dosare care se judecau de şapte, opt sau zece ani de zile. Şi acest lucru nu se datora incompetenţei şi nici neprofesionalismului procurorilor sau judecătorilor, ci se datora unor lacune din legislaţie care de foarte multe ori erau exploatate de persoanele care erau trimise în judecată. Şi pe bună dreptate. Aşa înţelegea o persoană trimisă în judecată să îşi facă apărarea şi era o modalitate legală de a se apăra. Nu putem să criticăm acest lucru", a mai declarat procurorul-şef al DNA.

Pe de altă parte, Kovesi a atras atenţia că provocările actuale ale DNA sunt regimul imunităţilor, păstrarea stabilităţii instituţionale şi păstrarea cadrului legislativ şi a instrumentelor de investigare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite