Kovesi a fost pusă sub urmărire în al doilea dosar: Această campanie are legatură cu candidatura mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare într-un nou dosar. Acuzaţiile: represiune nedreaptă în dosarul în care sunt anchetaţi procurorii de la DNA Ploieşti, Mircea Negulescu şi Lucian Onea. Kovesi a declarat la ieşirea de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, că în timp ce studia dosarul în care e urmărită penal, i-a fost adus la cunoştinţă faptul că este învinuită într-un nou dosar.

UPDATE: Laura Codruta Kovesi a fost pusă sub acuzare într-un nou dosar penal. Este suspectă de complicitate la represiune nedreaptă, sub forma participatiei improprii si grup infractional organizat în dosarul în care sunt anchetaţi procurorii de la DNA Ploiesti, Lucian Onea si Mircea Negulescu.

Fostul procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat joi, la ieşirea de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, că în timp ce studia dosarul în care urmărită penal, i-a fost adus la cunoştinţă faptul că este învinuită într-un nou dosar pentru constituirea de grup infracţional organizat.

„Astăzi am fost în imposibilitatea de a da o declaraţie, pentru că nu am avut acces la acuzaţii. În timp ce se derula această activitate, am fost anunţată că trebuie să rămân în birou. Am făcut şi alte cereri, toate au fost respinse, de aceea a durat aşa de mult. Am întrebat dacă pot să plec? Au intrat 9 sau 10 avocaţi în birou şi mi-au spus că sunt învinuită în alt dosar, moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un alt dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat, avocatul care a fost prezent cu mine astăzi a fost angajat pentru alt dosar. Nu ştiu care e urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi. A spus că nu o interesează, pentru că ea poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire pe care nu pot să v-o descriu în acest moment, pentru că mi-a fost citită o singură dată - că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut nişte trimiteri în judecată. Din nou dreptul la apărare şi procesul-verbal au fost întocmite că încălcarea tuturor drepturilor. Nu ştiu dacă este o acuzaţie oficială, pentru că mi-a fost înmânat un proces-verbal care nu este semnat de procuror”, a declarat Kovesi.

Aceste acuzaţii sunt fabulaţii, susţine Kovesi.„Am contestat această activitate pentru că nu am fost citată legală, nu mi s-a respectat niciunul dintre drepturi. Spun că nu am comis niciuna din aceste fapte. Sunt fabulaţii pe care eu mă strduiesc să le clarific cât mai repede posibil. Nu pot să mă apăr pe un proces verbal de aducere la cunoştinţă a unei învinuiri", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată dacă este sigură că Inspecţia de anchetare a magistraţilor nu are dovezi împotriva sa, Kovesi susţine: "Câtă vreme nu a făcut niciun lucru".

Kovesi a spus că a venit la SIIJ să consulte documentele în baza cărora este acuzată în primul dosar şi când a vrut să plece, în birou au intrat „vreo 10 avocaţi” care i-au adus la cunoştinţă că este învinuită în alt dosar.

„Cred ca intentionat am fost citata in aceasta zi. Intentionat am fost citata intr-un dosar si am dat declaratii, neprocedural, in alt dosar. Mi-a fost dat un proces verbal care nu este semnat de procuror. In toata activitatea mea profesionala, am incurajat procurorii sa procedeze corect. Categoric va spun ca nu sunt vinovata pentru niciuna dintre faptele care mi se imputa. Categoric, toata aceasta campanie are legatura cu candidatura mea. Profesional, eu mi-am facut treaba. Exact astazi, cand se decidea votul, am fost citata", a spus Kovesi.

„Am ramas in birou, mi s-a adus la cunostinta o invinuire, ca as fi coordonat grup organizat in DNA cu procurori trimisi in judecata. Mi-a fost predat un proces verbal care nu este semnat de procuror”, a adaugat ea.

„Este doar o campanie prin care nişte fabulaţii au laut forma unor dosare penale. Este o disperare de a mă opri în tot ceea ce fac”, a declarat în final fosta şefă DNA.

***

Laura Codruţa Kovesi a ajuns la Secţia specială de investigare a magistraţilor unde va fi audiată în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care fosta şefă DNA are calitatea de suspect. Câteva zeci de protestatari pro şi contra fostei şefe DNA sunt prezenţi în faţa sediului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor (SIIJ). Astfel, Kovesi a fost huiduită de o parte din mulţime şi aplaudată de cealaltă parte.

Membrii #rezist au scandat: „În democratie, hotii stau la puscărie!",  „Hai, Codruta, hai, Codruta!", „Codruta, te iubim!" si „Codruta, rezista!".

Au fost şi huiduieli: "Esti o penală! Ai mintit!" au strigat cei despre care presa scrie că ar fi membri ai clanului Sportivilor şi angajaţi ai ADP.

Kovesi este audiată în noul sediu al Secţiei de Investigare a magistraţilor din strada Modrogan. 

Fosta şefă a DNA a fost audiată pe 15 februarie la Secţia de investigare a magistraţilor (SIIJ) din cadrul Parchetului General într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Citarea ei la SIIJ a venit chiar în ziua în ziua în care trebuia să plece la Bruxelles pentru a fi audiată de comisiile Parlamentului European în procedura de desemnare a procurorului european.

În ceea ce priveşte acest dosar, fosta şefă DNA a acuzat că sunt multe "coincidenţe", una fiind data la care este chemată la audieri, care coincide cu o şedinţă din Parlamentul European ce vizează concursul pentru şefia Parchetului European.

"E clar că această chestiune cu dosarul penal, sunt mult coincidenţe. S-a început următirea penală când am plecat la Bruxelles, coincidenţă- sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează. Ceea ce a ţinut de mine eu am făcut, din punct de vedere al tehinicii profesioniste eu treaba am terminat-o. Acum este o decizie politică. Această decizie politică nu am determinat-o eu sau alt candidat, ci a fost o decizie stabilită prin regulament", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa Fm.

Adina Florea, procurorul care instrumentează acest dosar, a confirmat că dosarul în care este citată fosta şefă DNA este cel al aducerii în ţară, din Indonezia, a fostului şef al FNI, Nicolae Popa, dosar deschis în baza unei plângeri depuse de Sebastian Ghiţă.

Concret, pe 9 decembrie anul trecut, Sebastian Ghiţă, dat în urmărire internaţională pentru fapte de corupţie, a anunţat, că a reclamat-o la Secţia pentru anchetarea magistraţilor pe Codruţa Kövesi pentru constituire de grup infracţional organizat. Acesta susţinea că Kövesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa. Poliţia Română îl contrazice însă şi spune că „procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate. Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011”.

Parchetul General a mai cercetat această cauză şi a ajuns la concluzia că de extrădarea lui Nicolae Popa s-a ocupat Ministerul de Interne, nu DNA.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite