Laura Codruţa Kovesi: „CEDO stabileşte că decizia CCR a limitat dreptul de acces la instanţă”. Cum rămâne cu Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Laura Codruţa Kovesi arată că CEDO nu apără persoana procurorului şef, ci întreg siistemul de justiţie. Fosta şefă a DNA a vorbit la Europa FM despre decizia CEDO, care i-a dat câştig de cauză în procesul deschis împotriva statului român, ca urmare a revocării ei din fruntea parchetului anticorupţie.

„Aşa cum am motivat şi în cerere, am insistat că aceasta procedură ad hoc de revocare a mea a fost lipsită de legitimitate. CEDO stabileşte că decizia CCR, prin motivarea CCR, a limitat dreptul de acces la instanţă. Orice angajat are dreptul, atunci cand este concediat, să se adreseze unei intanţe de judecată. Mie mi s-a refuzat”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la Europa FM.

„Sunt mulţumită că am început un demers în care am crezut foarte mult, un demers care a vizat mai mult o chstiune de principiu, care ţine de independenţa Justiţiei, de independenţa judecătorilor şi a procurorilor şi simt că este o victorie, o victorie nu doar personală, este o victorie a sistemului de justiţiei şi este o victorie a celor care au susţinut Justiţia în ultimii ani”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Fosta şefă a DNA a arătat că însăşi CEDO a constatat că motivele care au stat la baza revocării ei din funcţie au fost neîntemeiate.

CCR a limitat dreptul de acces la instanţă

„Aşa cum am motivat şi în cererea făcută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, am insistat că această procedură prin care eu am fost revocată – această procedură ad hoc – s-a dovedit a fi fost lipsită de legitimitate. Ceea ce, de fapt, CEDO stabileşte esate faptul că prin decizia CCR – acea decizie prin care eu am fost revocată din funcţie – prin motivarea acelei decizii Curtea Constituţională a limitat dreptul de acces la o instanţă. Orice funcţionar civil, aşa cum se motivează în majoritatea hotărârilor CEDO, orice angajat are dreptul atunci când este revocat sau este concediat să se adreseze cu o plângere, cu o contestaţie, la o instanţă de judecată. 

Mie mi s-a refuzat acest drept. Pentru că, în motivarea CCR s-a limitat accesul la o instanţă. CCR a precizat că pot să atac decretul prin care urma să fiu revocată doar pentru motive de legalitate. Adică: dacă în conţinutul decretului preşedintele – să spunem – greşea data sau în loc de decret, preşedintele emitea un alt act. Dar nu aveam nicio şansă pe fondul problemei, şi anume dacă motivele de revocare erau corecte sau nu erau corecte. Aşa cum astăzi am văzut în hotărârea CEDO, chiar Curtea Europeană consider că motivele nu au fost întemeiate”, a spus fosta şefă a DNA.

„Pe lângă faptul că motivele revocării nu au fost pertinente, CEDO reţine că acestă revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public cu privire la independenţa sistemului judiciar sau la modificări legislative. Chiar spune (CEDO – n.r.) că a fost o sancţiune severă, deosebit de severă – acesta este termenul pe care Curtea îl foloseşte în paragraful 209 – şi prinn această îndepărtare premature din funcţie, de fapt, a fost învins chiar scopul menţinerii independenţei sistemului judiciar”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Fără procurori independenţi nu putem avea o Justiţie independentă

„Pe lângă faptul că motivele revocării nu au fost pertinente, CEDO reţine că acestă revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public cu privire la independenţa sistemului judiciar sau la modificări legislative. Chiar spune (CEDO – n.r.) că a fost o sancţiune severă, deosebit de severă – acesta este termenul pe care Curtea îl foloseşte în paragraful 209 – şi prin această îndepărtare premature din funcţie, de fapt, a fost învins chiar scopul menţinerii independenţei sistemului judiciar”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Fosta şefă a DNA arată că decizia CEDO este pentru toţi procurorii din România şi din Europa.

„În paragraful 209, în motivarea acestei hotărâri, se reţine că de fapt această revocare a fost făcută pentru a avea un efect de descurajare, în sensul ca, pe viitor, toţi judecătorii şi procurorii care ar fi luat atitudine, care ar fi încercat să apere independenţa Justiţiei să nu mai aibă acest curaj, să nu mai aibă acestă iniţiativă. Deci, cumva, CEDO nu apără doar persoana fostului procuror şef, ci apără însuşi sistemul de Justiţie. Pentru că tot aşa, o să găsim în motivare o menţiune extrem de importantă spun eu şi cumva istorică pentru procuratură – nu doar din România, ci din Europa – şi anume că fără un sistem independent, fără procurori independenţi nu putem avea o Justiţie independentă cu adevpărat. Pentru că atunci când este afectată independenţa procurorilor automat cumva este afectată şi independenţa judecătorilor”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Fosta şefă a DNA a fost întrebată dacă decizia CEDO contrazice decizia CCR prin care a fost revocată din funcţie,, în condiţiile în care judecătorii constituţionali din România au statuat prin respectiva hotărâre că procurorii sunt subordonaţi ministrului Justiţiei.

„Da, cu siguranţă. Mai erau şi alte prevederi în acea decizie a CCR şi acesta este motivul pentru care am şi formulat acest demers pentru a lămuri această chestiune, a independenţei procurorilor. Pentru că motivarea CCR a dat un drept discreţionar, un drept nelimitat ministrului Justiţiei ca, în orice situaţie, chiar şi pentru motive neobiective, în mod arbitrar să poată să ceară revocarea din funcţie a oricărui procuror care deţine funcţii de conducere. Or, decizia de astăzi (n.r. – a CEDO) schimbă radical această abordare. Cee ace este foarte interesant în conţinutul motivării sunt convenţiile internaţionale şi instrumentele internaţionale pe care Curtea Europeană le aduce în motivare, din care rezultă cu claritate de ce este nevoie de un sistem de procuratură, de un sistem de Justiţie independent”, a răspuns Laura Codruţa Kovesi.

Cazul judecătorului Baka, precedentul din Ungaria

Fosta şefă a DNA a arătat că decizia CEDO sse aplică nu doar în cazul procurorilor din România, ci şi al celor din Europa. În Ungaria, un magistrat a fost înlăturat de la conducerea Curţii Supreme de la Budapesta tocmai din cauza faptului că a criticat anumite modificări legislative. Laura Codruţa Kovesi afirmă că tocmai de aceea CEDO a judecat în regim de urgenţă plângerea ei împotriva statului român.

„Cred că decizia este foarte importantă, este într-adevăr o decizie emisă de un complet format din şapte judecători, Decizia a fost luată în unanimitate. Cazul a fost judecat în sistem de urgenţă, tocmai datorită funcţiei importante pe care ei au analizat-o. Mai există o decizie similară în practica CEDO care-l vizează pe fostul preşedinte al Curţii Supreme din Ungaria. Este vorba de cazul Baka contra Ungariei, care este amintit în motivare. Şi în acel caz, preşedintele Curţii Supreme a fost revocat din funcţie pentru poziţiile publice pe care le-a avut cu privire la anumite modificări legislative. Plecând de la practica CEDO, Curtea a considerat că – dată fiind importanţa acestei funcţii în sistemul de procuratură – că trebuie să emită o decizie în regim de urgenţă tocmai pentru a Evita pe viitor ca astfel de cazuri să se repete. Această decizie – e important de spus! – nu se aplică doar procurorilor din România, această decizie se aplică tuturor procurorilor din Europa şi acest lucru, din punctul meu de vedere, este o victorie foarte importantă, pentru că prin  această decizie contribuim – nu doar eu, ci tot sistemul de procuratură – la întărirea statutului procurorilor şi al judecătorilor şi la întărirea independenţei Justiţiei nu doar la noi în ţară, ci în toată Europa”, a spus  Kovesi.

Ce reproşează CEDO judecătorilor CCR

Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu a cerut să fie despăgubită de CEDO, deoarece asta ar fi însemnat ca românii să plătească pentru demiterea ei abuzivă din fruntea DNA.

„Această hotărâre nu poate să rămână fără efect. ceva trebuie să se întâmple. Statul român trebuie să ia nişte măsuri prin care astfel de situaţii să nu se mai repete. În primul rând, niciodată Curtea Constituţională nu ar mai trebui să dea decizii cu privire la o persoană - aşa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori - ci Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni. Şi în al doilea rând, nu ar trebui ca niciodată un procuror cu o funcţie de conducere care este revocat din funcţie, un judecător sau orice altă persoană - funcţionar civil aşa cum foloseşte CEDO în motivările sale - să nu aibe posibilitatea să ajungă în faţa unui compelt de judecată. Asta este de fapt ceea ce CEDO reproşează, inclusiv Curţii Constituţionale: că m-a lipsit de posibilitatea de a ajunge în faţa unui complet de judecată, în faţa unui complet de judecători independenţi care să decidă dacă această revocare este legală sau nu, este oportună sau nu, sunt îndeplinite sau nu condiţiile legale”, a declarat Kovesi. 

Întrebată dacă în urma deciziei CEDO s-ar impune ca unii dintre „actorii” implicaţi în demersul de revocare a ei din funcţie să îşi dea demisia, Laura Codruţa Kovesi a răspuns:

„Nu am aşteptat niciodată scuze, cred că decizia este clară pentru toată lumea. Într-adevăr, uneori sunt probleme cu asumarea răspunderii pentru anumite greşeli, dar nu am niciun fel de aşteptări. Singura aşteptare pe care am avut-o  a fost ca această hotărâre - şi mi s-a îndeplinit! - să lămurească problema independenţei justiţiei. Şi este o chestiune de principiu care, pentru mine personal, a fost extrem de importantă. Nu doar pentru faptul că sunt procuror de aproape 25 de ani, ci pentri că este foarte important ceea ce se întâmplă în Justiţia din România. În al doilea rând, este o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor judecătorilor şi procurorilor care au militat şi au luptat pentru această independenţă li cred că toţi aceşti judecători şi procurori - care au fost hărţuiţi- pot beneficia, pe baza acestei hotărâri a CEDO, să aibă şi ei un remediu cu privire la ceea ce li s-a întâmplat”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Cum rămâne cu Tudorel Toader

Fosta şefă a DNA a fost întrebată cum comentează declaraţiile fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că el doar a propus revocarea ei din funcţie, încercând să acrediteze ideea că nu el este răspunzător pentru acest demers.

„Acum, ceea ce zice fostul ministru al Justiţiei nu contează şi nici n-a contat. Cel puţin, după această motivare, clar că nu mai contează. Cred că motivarea este foarte clară: CEDO a reţinut ce a făcut fiecare. Este un paragraf extrem de important, care spune că motivele invocate de Guvern pentru revocarea mea nu au fost viabile, nu au fost credibile, iar revocarea mea a avut la bază (şi Curtea a constatat că există) o legătură de cauzalitate între susţinerile publice pe care le-am avut şi motivele revocării. (...)Din punctul meu de vedere acestă motivare explică foarte clar ce a făcut fiecare”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite