Laura Codruţa Kovesi: Anchetele au produs panică în rândul clasei politice. Se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat că anchetele din ultima perioadă au produs o oarecare panică în rândul clasei politice, motiv pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor. Şefa DNA a spus că nu a discutat niciodată, nici cu fostul şef al statului, nici cu actualul preşedinte sau cu premierul despre dosare aflate în curs de instrumentare la instituţia pe care o conduce.

„Cred că este o încercare de a limita atribuţiile procurorilor. Nu cred că în Romania s-a inventat măsura arestării preventive în 2015, nici cătuşele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor", a afirmat Kovesi, în emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV. 

Ea a menţionat că-i este dificil să spună dacă actuala clasă politică sprijină sau nu lupta împotriva corupţiei. 

"Este foarte dificil de spus în condiţiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedură penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau limitarea posibilităţilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupţie", a menţionat Kovesi. 

Procurorul şef al DNA a punctat că nu discutat niciodată despre dosare penale cu premierul Victor Ponta.

„Pot să vă spun doar că după încheierea mandatului domnului preşedinte Băsescu nu am discutat cu acesta. Nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul preşedinte, nici cu actualul preşedinte. Nu discut cu actualul preşedinte despre dosare nici la modul general. Am avut o discuţie înainte de începerea prezentării raportului de activitate (pentru anul 2014 - n.r.), cu privire la datele statistice, cu privire la rezultate obţinute de DNA. Nu am avut discuţii punctuale pe anumite dosare, ci au fost discuţii de principiu care vizează instituţia, a nevoii de resurse umane, nevoia de a modifica anumte legi, chestiuni pe care le discutăm cu ministrul de Justiţie şi cu ministrul de Interne, care cred că sunt importante între conducătorii a două instituţii importante în stat", a spus Kovesi.

„Singurele discuţii pe care le-am avut cu premierul au fost doar cele privind invitaţia care i-a fost adresată dumnealui, de a participa la raportul anual de activitate. În cursul anului trecut am avut o discuţie despre suplimentarea schemei de personal", a adăugat Kovesi.

Întrebată despre declaraţia premierului Victor Ponta, care a afirmat că „PNL nu ne poate da jos, dacă ne dă jos DNA, asta este”, Laura Codruţa Kovesi a declarat: „Ponta nu are nicio calitate, de învinuit sau de suspect, în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Eu nu ţin statistici după partidul din care face parte politicianul pe care îl anchetăm. E evident că sunt anchetaţi politicieni din toate partidele, noi nu alegem un partid, ci fapte de corupţie, persoane care deţin funcţii publice şi, conform competenţei, intră în investigarea DNA."

Despre efectele anchetelor DNA asupra mediului politic


"Deocamdată nu vedem niciun efect, fiindcă vedem tot la 2 săptămâni modificări ale legislaţiei. Ar trebui să fie o schimbare de mentalitate, aşa cum se întâmplă în societatea românească. În ultima perioadă de timp am văzut tot mai mulţi cetăţeni revoltaţi că li se cere mită, tot mai mulţi oameni de afaceri revoltaţi că li se cere mită pentru atribuirea contractelor, care au făcut denunţuri, au venit martori, au sprijinit anchetele noastre. Ar trebui să avem o schimbare de mentalitate şi în mediul politic".

Despre condamnarea lui Dragnea 

"Nu comentez hotărârea instanţei pentru că nu e definitivă şi codul deontologic îmi interzice acest lucru. Ceea ce au avut de spus procurorii şi DNA au spus cu ocazia susţinerii acuzării, vom vedea decizia definitivă. Pot să vă spun doar că în comunicatele de presă starea de fapt pe care am prezentat-o e extrem de clară, faptele de care e învinuit domnul Dragnea sunt clar expuse, nu pot sa comentez mai mult".

    

Despre atacurile asupra procurorilor DNA

"Conduc un colectiv de procurori foarte experimentaţi, curajoşi, foarte activi în ceea ce fac şi care s-au obişnuit de-a lungul timpului cu tot felul de atacuri care se fac prin intermediul presei sau unor emisiuni televizate. Sigur că nu e uşor, ca persoană, să se vorbească despre tine. De multe ori se fac afirmaţii neadevărate, uneori chiar calomnioase, pentru simplul fapt că instrumentezi un dosar. Dar pot să spun că procurorii din DNA au un psihic foarte bun. Ne-am obişnuit cu astfel de atacuri, ele au început să devină o rutină, chiar încep să mă mir atunci când deschidem o investigaţie importantă şi nu ne atacă nimeni".

Despre interceptarea telefoanelor

"Avem un birou tehnic, înfiinţat prin lege, şi potrivit legii putem să facem în mod direct aceste interceptări. Există o singură diferenţă care vizează conexiunea cu operatorul de telecomunicaţii – o face întotdeauna SRI. Să vă dau un exemplu: în momentul în care procurorul primeşte autorizaţia de interceptare a unui post telefonic, trimite autorizarea SRI care, împreună cu operatorul de telecomunicaţii, pune în aplicare această autorizare. Practic, conţinutul convorbirilor, atunci când autorizarea se transmite prin biroul tehnic al DNA, nu este accesibil SRI sau operatorului de telecomunicaţii. Sunt foarte multe situaţii în care colegii apelează la biroul tehnic şi facem noi, direct, punerea în aplicare a autorizaţiilor, în ceea ce priveşte conţinutul comunicării. Hârtia propriu-zisă, eliberată de judecător, se transmite întotdeauna SRI, care o transmite mai departe operatorului de telecomunicaţii. Sunt situaţii în care procurorul poate să nu pună în aplicare autorizarea prin biroul tehnic, ci să o trimită direct la SRI. În acest caz, SRI are acces la conţinutul comunicaţiilor. De obicei, în dosarele în care se lucrează în comun cu SRI sau deschise pe baza unor sesizări venite de la SRI, procurorii pot să lucreze direct cu SRI".

Modificarea Codului penal

"Am văzut câteva propuneri de modificări şi extrem de largi. Să vă dau un exemplu: există o propunere potrivit căreia o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primeşte. Codul penal nu defineşte ce înseamnă boalp incurabilă, doar dacă ne ducem la DEX sau apelăm la medici. Dacă luăm termenul general, e o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, nu te mai duci la puşcărie dacă furi, pentru că ai o boală care nu se vindecă. E una dintre modificările care se încearcă a fi introduse. Cred că un Cod trebuie să stabilească nişte criterii generale. Ceea ce e mai important, măsura arestării preventive se dispune totdeauna de judecător. Judecătorii sunt imparţiali şi independenţi în România, orice solicitare a procurorilor e verificată de un judecător. O astfel de cenzură nu trebuie să existe din partea politicienilor, ci a judecătorilor".

Volumul de muncă al procurorilor DNA

"Numărul de dosare cu care se confruntă DNA e foarte mare. Anul trecut am soluţionat un număr record de dosare, cel mai mare de la infiinţarea DNA. Cu toate acestea, la finalul anului am rămas cu un stoc de aproape 3.000 de dosare. Imaginaţi-vă că un procuror DNA are, în acelasi timp, în lucru în jur de 110-120 de dosare.(...) E foarte greu pentru un om să faci anchetă în acelaşi timp în 100 de dosare. Imaginaţi-vă că procurorul de caz care are în anchetă dosarul Microsoft EADS are în lucru în acelaşi timp 130 de dosare. E foarte dificil să le soluţionezi pe toate în 3 luni".

Dosarele Microsoft şi EADS

"Se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal, avem comisii rogatorii în curs. Se lucrează, pentru anumite persoane dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanţa de judecată. (...) În ambele dosare vorbim de suspiciunea comiterii unor acte pe perioade foarte lungi de timp, 7-8 ani, şi trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte, prelungirea lor, acte adiţionale. Nu e un dosar pe care să-l poţi soluţiona în 3 luni. Şi activitatea infracţională e extrem de amplă, implică foarte multe persoane, responsabilităţi, documente care trebuie studiate, probe. Sunt sute de persoane audiate până în prezent. Faptul că nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează".

Despre ofiţerii acoperiţi

Nu cred că există acoperiţi în DNA, mă bazez pe calitate profesională a colegilor cu care lucrez. Îmi cunosc colegii foarte bine, nu cred că SRI are nevoie de acoperiţi în DNA. Nu am o problema dacă se verifică, foarte bine, să se verifice.

Despre cum este privită DNA

"Pot doar să vă spun că primim foarte multe mailuri de la cetăţeni care ne felicită pentru ce facem. Pe rubrica «Sesizări DNA» de pe site nu primim sesizări de multe ori, ci felicitări pentru ceea ce facem. M-am întâlnit cu oameni de afaceri, ambasadori, colegi care conduc instituţii şi care îmi spun că cetăţenii sunt încurajaţi de ceea ce face DNA".

Despre un al doilea mandat la conducerea DNA

"O să analizez acest lucru la anul, şi vă spun şi de ce: în fiecare mandat pe care l-am avut mi-am propus nişte obiective, la finalul mandatului am văzut dacă le-am îndeplinit. Dacă mi le-am îndeplinit, probabil o să doresc să-mi continui activitatea".

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite