Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul "Steaua României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea în instanţă a lui Laszlo Tokes prin care acesta contesta decizia Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" de a-i retrage distincţia. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a decis, la finalul anului trecut, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, iar acesta a atacat decizia în instanţă, considerând-o nelegală şi nefondată.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a decis să-i retragă distincţia lui Laszlo Tokes după ce a constatat, în cursul deliberărilor, o serie de aspecte temeinice, relevante, substanţiale şi convingătoare care i-a dus la concluzia că Tokes a săvârşit, prin declaraţiile sale repetate, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinul Naţional "Steaua României".

Motivarea pe larg a fost următoarea: "Prin declaraţiile, iniţiativele politice, atitudinile revizioniste şi instigările la ură interetnică, domnul europarlamentar român încalcă în mod grosolan aceste principii, cerând — în dispreţul Tratatelor constitutive ale Uniunii Europene şi al obligaţiilor sale de a le respecta, proteja şi promova — constituirea unei «regiuni» în care cetăţenii români de etnie română (sau de altă etnie decât cea maghiară) să fie supuşi, simultan, şi voinţei politice şi juridice a unui alt stat protector (dobândind, astfel mai multe obligaţii), în timp ce cei aparţinând etniei maghiare ar dobândi doar o serie de drepturi în plus. Astfel de manifestări — care definesc o atitudine politică discriminatorie şi contrară spiritului Unional — nu doar că reprezintă fapte care îl dezonorează pe purtătorul însemnelor şi creează prejudicii morale celorlalţi membri ai Ordinului, dar sfidează şi calitatea sa de europarlamentar român, situaţie pe care o sesizăm şi Parlamentului European".

În şedinţa în care s-a discutat retragerea ordinului "Steaua României", Laszlo Tokes a catalogat Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" drept o "comisie pesedistă" şi a insistat ca la şedinţă să participe avocatul său, în dezacord cu actele normative care reglementează activitatea consiliilor de onoare.

La sfârşitul lunii august 2013, vicepreşedintele PSD Corina Creţu, care deţine Ordinul Naţional "Steaua României", a solicitat în mod public retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisă Consiliului de Onoare al Ordinului. La scurt timp, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că lideri ai PSD şi UNPR deţinători ai Ordinului "Steaua României" solicită retragerea decoraţiei lui Tokes. Solicitarea a fost făcută ca urmare a unor declaraţii făcute de Tokes în luna iulie, la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad.

În decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes. Potrivit decretului semnat de şeful statului la acea dată, conferirea decoraţiei s-a făcut ''cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste''.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite