László Tőkés instigă ungurii să iasă în stradă pentru autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Parlamentului European susţine că secuimea trebuie să organizeze proteste pentru a-şi câştiga autonomia, pe modelul Kosovo. László Tőkés cere UDMR să iasă de la guvernare dacă vor fi mişcări de stradă şi îi acuză pe liderii formaţiunii că nu mai cred în autonomie.

Planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc" dezvăluit de Toro Tibor

Europarlamentarul László To˝  kés a susţinut joi seară, la Universitatea de Vară „Tusvanyos" de la Tuşnad, că secuimea ar trebui să înveţe de la Kosovo să-şi ceară autonomia şi a instigat la proteste de stradă pentru câştigarea drepturilor maghiarilor. Acesta crede că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc.

Mai citiţi şi:

Creţu: "În toamnă voi cere retragerea calităţii de vicepreşedinte PE a lui Tokes, din cauza declaraţiilor sale"

Cititor "adevărul.ro": "Parcă pe unguri îi interesează autonomia când au rate la bănci şi salariile micşorate"

„Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan", a afirmat To˝  kés, adăugând că autonomia se va obţine, chiar dacă mai greu în actualul context politic.

Declaraţiile europarlamentarului au venit la doar câteva ore după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a dat un aviz consultativ favorabil cu privire la legalitatea declaraţiei de independenţă a regiunii Kosovo din Serbia.

Ieri, To˝  kés şi-a îndulcit declaraţiile, susţinând că s-a referit la protestele de stradă ca la o ultimă soluţie în demersul de dobândire a autonomiei. Acesta va avea astăzi o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu, care va participa la un seminar din cadrul Universităţii de Vară de la Tuşnad. Preşedintele ar putea avea o întrevedere şi cu premierul ungar, Viktor Orban.

Şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, prezent ieri la Tuşnad, a declarat că se doreşte „autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora şi teritorială pentru cei care trăiesc în bloc".

Critici către parteneri

„Am avut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul Naţional pentru Autonomie nu a reuşit să întocmească un memorandum semnat de toate administraţiile locale, care ar fi trebuit să ajungă până acum în faţa Europei", a criticat To˝  kés relaţia de colaborare cu UDMR.

Acesta a adăugat că, fără cooperarea tuturor formaţiunilor reprezentantive ale comunităţii maghiare, nu va exista autonomie şi a acuzat UDMR că este principalul vinovat pentru politica exclusivistă pe care a dus-o. „Unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în autonomie", a mai spus vicepreşedintele PE.

Marko: „Rămânem în Guvern"

„Suntem în Guvern şi acolo trebuie dusă lupta pentru drepturile maghiarilor, nu în stradă", a declarat liderul UDMR, Marko Bela. Acesta este de părere că nu se pune problema în prezent să se organizeze mişcări de stradă şi că lupta trebuie dusă la nivel politic, în Parlament şi la nivelul Executivului.

În privinţa criticilor aduse de To˝  kés liderilor UDMR, Marko Bela susţine că formaţiunea pe care o conduce are un dialog permanent cu acesta şi că „probabil vor mai exista divergenţe", însă unele care se pot rezolva.

Şi premierul Emil Boc a răspuns ieri afirmaţiilor vicepreşedintelui Parlamentului European referitoare la autonomie. „România are o Constituţie care se respectă, nu se discută", a spus tranşant Boc.

Afirmaţiile lui László 

To˝  kés au atras critici şi din partea partidelor din Opoziţie. „Aceste declaraţii sunt absolut inacceptabile şi absolut condamnabile, în special acel îndemn de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară", a comentat Titus Corlăţean (PSD), preşedintele comisiei de politică externă din Senat. Şi fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat că László To˝  kés continuă, prin îndemnurile sale la autonomie, să aibă o poziţie provocatoare la adresa statului român.

Liberalii şi-au manifestat şi ei dezacordul faţă de propunerile lui To˝  kés. „Autonomia sau orice astfel de formă, menţionată de domnul To˝  kés, este ilegală, neconstituţională, iar PNL îşi exprimă opoziţia fermă faţă de aceste declaraţii. Nu putem fi de acord cu manifestaţii de stradă în favoarea unei solicitări neconstituţionale", a declarat vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

"Suntem în Guvern şi acolo trebuie dusă lupta pentru drepturile maghiarilor, nu în stradă."
Marko Bela
preşedintele UDMR

"România are o Constituţie care se respectă, nu se discută."
Emil Boc
prim-ministru

"Aceste declaraţii sunt absolut inacceptabile, în special acel îndemn de a ieşi în stradă."
Titus Corlăţean
senator PSD

"Nu putem fi de acord cu manifestaţii de stradă în favoarea unei solicitări neconstituţionale."

Mihai Voicu
vicepreşedinte PNL

Atac la poziţia lui László Tőkés din PE

Afirmaţiile lui László To˝  kés sunt criticate de colegii săi din Parlamentul European, inclusiv de către reprezentanţi ai PDL, partid care l-a sprijinit pentru a obţine poziţia de vicepreşedinte.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a caracterizat declaraţia lui To˝  kés drept „inacceptabilă". „Nu există niciun fel de asemănare între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc. Nu este legitimă o chemare în stradă a secuilor", a afirmat Preda.

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a anunţat că va cere la toamnă ca László To˝  kés să fie retras din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

„Instigările la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei etnice, lansate ieri de László To˝  kés, reprezintă un atac direct la adresa suveranităţii şi a integrităţii naţionale", este motivaţia solicitării Corinei Creţu.

La rândul său, europarlamentarul PNL Cristian Buşoi consideră că propunerile sunt „ilegale şi neconstituţionale".

El adaugă însă că pentru a avea o finalitate, schimbarea lui To˝  kés din postul de vicepreşedinte trebuie cerută de PDL în cadrul PPE, grup politic care a primit postul în urma negocierilor.

Avizul CIJ dă liber la secesiune în Europa

Recunoaşterea legalităţii independenţei Kosovo de către Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va încuraja secesionismul în Europa şi în lume. În ciuda asigurărilor lui Hisashi Owada, preşedintele CIJ, că statul Kosovo „nu constituie un precedent pentru orice alt caz de aspiraţie separatistă", provinciile europene în care există această tendinţă îşi fac deja planuri.

În Catalonia, Partidul Stângii Republicane, care militează pentru independenţa provinciei spaniole, a apreciat decizia CIJ drept o garanţie că „secesiunea are acum acoperire juridică internaţională" şi deschide drumul creării unui stat catalan. Spania se confruntă cu aceeaşi problemă în Ţara Bascilor, unde naţionaliştii forţează de ani buni independenţa. Ameninţată este şi Belgia, unde regiunea nordică, Flandra, vorbitoare de olandeză, urmăreşte de mult timp separarea de Valonia francofonă.

Recenta victorie a separatiştilor flamanzi, în alegerile legislative din iunie, a întărit tendinţa. Decizia CIJ ar putea încuraja şi aspiraţiile separatiste al Tirolului de Sud, aparţinând acum Italiei sau ale Scoţiei şi Irlandei de Nord, în Marea Britanie. Iar minoritatea maghiară din Slovacia, care reprezintă 10,5% din totalul populaţiei ţării, ar putea pune probleme serioase Bratislavei.

În UE, doar 22 de ţări membre din 27 au recunoscut până acum Kosovo ca stat suveran şi independent, iar în lume, alte 69.  Spania, Slovacia, România, Grecia şi Cipru au refuzat s-o facă. După avizul CIJ, doar România a anunţat oficial că nu-şi schimbă poziţia.

Şi în afara spaţiului UE, avizul CIJ a stârnit avântul separatist. Preşedintele abhaz, Serghei Bagapş, consideră că acesta confirmă „dreptul la autodeterminare" al Abhaziei şi Osetiei de Sud, regiunile separatiste din Georgia. Cu aceeaşi problemă se va confrunta curând şi Republica Moldova în privinţa Transnistriei. Cristina Oroveanu

Susţinut de PDL şi UDMR

László Tőkés a fost ales europarlamentar la alegerile din 2007. În iunie anul acesta, Tőkés a devenit vicepreşedinte al PE. Decizia a fost susţinută de delegaţia română în PPE, formată din 11 eurodeputaţi PDL şi trei eurodeputaţi UDMR.

„Folosit" în '89

Considerat „scânteia" Revoluţiei, de la Timişoara, László Tőkés a fost filat permanent de Securitate. Era suspectat de relaţii cu maghiarii. Lucru confirmat de fostul şef al Direcţiei I a Securităţii, Gheorghe Raţiu.

Acesta declara Comisiei „Decembrie 1989": „În ultima lună ne confruntam cu autoturisme din Ungaria care făceau filaj şi contrafilaj pentru a pătrunde la Tőkés să-i dea informaţii. Toate aceste discuţii între Tőkés şi agenţii veniţi din Ungaria au fost înregistrate. Aveam microfon plasat în biroul lui".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite