László Tökés, „fitilul“ Revoluţiei, dictator în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Tökés este acuzat  de soţie(Edith Tökés) că o înşală
László Tökés este acuzat de soţie(Edith Tökés) că o înşală

Edith Tökés, soţia pastorului reformat László Tökés, cel de la care a pornit Revoluţia din Timişoara în 1989, a intentat proces de divorţ. Soţii Tökés sunt căsătoriţi din 1985 şi au împreună trei copii. Cei doi „nu mai trăiesc ca soţ şi soţie de aproape 20 de ani“, susţine avocatul lui Edith Tökés.

Citeşte şi:

Revoluţionarii cer să fie recompensaţi cu un hectar de teren

László Tökés (58 de ani), fostul episcop reformat de Piatra Craiului, în prezent europarlamentar şi preot la Biserica Reformată Olosig din Oradea, este acuzat de soţie de infidelitate. Edith Tökés a înaintat cerere de divorţ la Judecătoria Oradea, termenul fiind 12 mai.

„Cererea de divorţ a fost înaintată la 23 martie. În dosarul depus la instanţă, Edith Tökés solicită să revină la numele anterior (Joo - n.r.) şi pensie alimentară pentru fetiţa născută în 1990 şi pentru băiatul născut în 1992", a declarat vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristian Danileţ. Pensia pe care o solicită este echivalentă cu o treime din veniturile soţului.

Traumatizată de soţ

„Sunt invocate mai multe probleme. Cei doi nu mai trăiesc împreună ca soţ şi soţie de foarte mulţi ani, aproape de după Revoluţie. Probabil că mai vorbeau între ei, dar aveau şi alte căi de comunicare, inclusiv pe e-mail. Vom putea demonstra acest lucru cu acte", a subliniat Zsolt Kovacs, avocatul soţiei lui Tökés.

Acesta a precizat pentru „Adevărul de Seară" Oradea că, în cazul în care se va impune, soţia europarlamentarului va putea dovedi cu probe toate acuzaţiile pe care i le aduce soţului. În cererea de divorţ, Edith Tökés aminteşte despre „nenumărate aventuri pe care le-a avut, unele de care ştiau şi colegii lui, din moment ce nu s-a sfiit să fie discret" şi îl acuză pe Tökés că o „teroriza" şi o „traumatiza psihic".

„S-a ajuns la absurditatea să comunice cu mine şi cu copiii prin intermediul scrisorilor pe care ni le trimitea în mod oficial, circa două sute de scrisori, şi al unui jurnal în care ne adresa întrebările la care aştepta răspuns: eram obligaţi să menţionăm fiecare cheltuială pe care am avut-o, cu bonul ataşat: lapte, fructe, curent etc", se arată în cererea depusă la Judecătoria Oradea.

Edith Tökés mai spune că soţul ei refuza să se afişeze împreună cu ea în public. „Nu mă invita la dineurile ori petrecerile private organizate de el la Budapesta şi la care îşi invita prietenii şi colegii, evitând să apară cu mine în cercuri de prieteni", se mai arată în cererea depusă la instanţă.

Îi respectă alegerea

László Tökés a refuzat iniţial să facă orice comentariu. „Domnul Tökés nu doreşte să comenteze. Vrea să-şi protejeze familia şi copiii, în primul rând", a spus consilierul acestuia, Szilagyi Zsolt, prin intermediul căruia a comunicat cu ziariştii. „Nu declarăm nimic. Nu vrem să apară nimic în presă. Ce se întâmplă în familia noastră trebuie să rămână între pereţii casei noastre", a spus ieri Mathe Tökés, băiatul cel mare al soţilor Tökés.
Ieri după-amiază, László Tökés a trimis presei un comunicat prin care susţinea că respectă dorinţa soţiei.

„După ce anul trecut în decembrie soţia mea m-a părăsit şi s-a mutat de acasă, săptămâna trecută a înaintat cererea de divorţ. Deoarece nu am putut să schimb această situaţie, sunt nevoit să respect şi să iau act de această decizie", susţine Tökés.

Potrivit episcopului reformat Csuri Istvan, problemele personale ale lui László Tökés nu-l vor afecta în activitatea bisericească. „Este o problemă personală. Nici episcopia, nici eu nu vom face nimic. Noi suntem protestanţi, divorţul nu este o problemă la noi", a spus episcopul reformat de Oradea.

Primele zvonuri ale infidelităţii

Primul articol despre presupusele aventuri ale lui Tökés a apărut în urmă cu 11 ani. „În 1999, mergeam în fiecare sâmbătă, alături de colegii de presă, la conferinţele Consiliului de Colaborare al Coaliţiei de Guvernământ, filiala locală, să aflăm ultimele noutăţi. Într-una din zile, când am ajuns, era vânzoleală mare.

Vicepreşedintele UDMR de atunci ne-a întrebat ironic ce fel de jurnalişti suntem de nu ştim ultimele bârfe. Se zvonea că soţia lui Tökés l-a prins cu jurista Episcopiei. Deşi toţi colegii de presă au scris o bârfă pe tema asta, eu am ales să fac un demers jurnalistic. După lungi insistenţe la Episcopie, mi s-a spus că Tökés nu e în ţară. Am cerut să vorbesc cu ea, cu jurista, şi mi-a transmis prin secretară că nu vrea să discute pe acest subiect.

Interesant este că eu nu am precizat niciun moment pentru ce subiect o caut. Am scris un material despre bârfă, demersurile făcute şi mesajul juristei pentru mine. Ea m-a dat în judecată pentru calomnie. Şi a câştigat", povesteşte Florin Budea, jurnalistul care a scris despre subiect.

„Soţul meu m-a neglijat şi m-a umilit"

Problemele dintre cei doi soţi nu sunt o noutate. În 2009, într-o scrisoare adresată enoriaşilor reformaţi din Parohia Timişoara, Edith Tökés a vorbit deschis despre problemele din căsnicie. Scrisoarea datează din 24 iulie 2009 şi, prin intermediul ei, soţia lui Tökés declină
invitaţia celor din Timişoara la aniversarea a 20 de ani de la Revoluţie.

„Nici acum, nici în data de 15 decembrie, nu doresc să particip la nicio manifestare aniversară în compania soţului meu László Tökés, care, în decursul celor 20 de ani, în repetate rânduri şi-a bătut joc de rezistenţa mea eroică şi de renunţarea mea la sine de odinioară. În cunoştinţă de cauză pot afirma că nu a meritat devotamentul meu suprem de atunci", scrie Edith Tökés. Edith Tökés a participat la Revoluţia din 1989, alături de soţul ei, ea fiind atunci însărcinată cu fetiţa lor.

„În 1989, Tökés a dărâmat zidul tăcerii (face referire la contribuţia lui la Revoluţia de la Timişoara - n.r.), dar după eliberarea noastră a demolat zidul căsniciei... iar pe mine, în calitatea mea de soţie, m-a neglijat şi m-a umilit. A făcut asta şi în public, fără nicio reţinere", spune Edith Tökés în scrisoarea ei.

Scrisoarea adresată enoriaşilor reformaţi din Parohia Timişoara

Scrisoarea adresată enoriaşilor reformaţi din Parohia Timişoara

Rugăciuni în comunitate

Problemele nu sunt străine nici de preotul care slujeşte în biserica din parohia lui László Tökés.

„La biserica noastră ne rugăm foarte mult pentru familiile enoriaşilor, precum şi pentru familia fostului episcop László Tökés. Este în interesul familiei şi al copiilor să fie restabilită pacea şi înţelegerea. Pentru liniştea în familia Tökés ne rugăm de 20 de ani", a
recunoscut preotul Veres Kovacs Attila.

Un pastor devenit celebru

László Tökés a absolvit Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca şi a fost numit pastor al unei biserici reformate din Braşov. În 1986 a ajuns la Timişoara, unde a predicat în biserica reformată. După ce a fost persecutat de Securitate, acesta a protestat faţă de greutăţi la Radio Budapesta şi la Televiziunea Maghiară.

László Tökés

La 16 decembrie 1989, Securitatea a încercat să-l ridice din casa parohială, astfel luând naştere Revoluţia.

După ‘89, clujeanul a devenit copreşedinte al Sinodului Bisericii Reformate şi preşedinte de onoare al UDMR, după care a înfiinţat Uniunea Civică. În 2007 a fost ales europarlamentar. László Tökés a renunţat la funcţia de episcop de Piatra Craiului în momentul în care a fost ales europarlamentar.

El mai slujeşte însă în parohia sa, la Biserica Olosig din Oradea, aproape de casa în care locuieşte împreună cu familia. Participă însă destul de rar la slujbe, mai ales la sărbători, deoarece este plecat la Bruxelles. „De Paşte va sluji domnul Tökés", a spus preotul Veres Kovacs Attila, cel care-i ţine locul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite