Lapte cu aflatoxină depistat la două centre de colectare. Autorităţile dau asigurări că acesta nu a ajuns în comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi, care urmează să fie distrus.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu,  a spus că, în urma testărilor, a mai fost găsită aflatoxină peste limitele admise în lapte de la două centre de colectare, foarte mici, care distribuiau produsul la nivel zonal, şi nu în marile lanţuri de magazine.

Mănăstireanu a declarat că laptele a fost sechestrat şi nu a ajuns la consum, iar întreaga cantitate de lapte cu aflatoxină peste limitele admise, descoperită până în prezent la trei ferme, două centre de colectare şi doi procesatori, de aproximativ 80 de tone, va fi distrusă.

De asemenea, el a mai adăugat că această cantitate reprezintă sub 1% din producţia de lapte a României. 

Joi, în jurul prânzului, urmează să fie anunţat, de către ANSVSA rezultatul parţial al anchetei privind laptele cu aflatoxină, iar la jumătatea săptămânii viitoare va fi făcut public rezultatul final.

Ancheta vizând industria laptelui a fost demarată după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, pe 4 martie. Pe 7 martie, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

ANSVSA a făcut publice luni după-amiază, rezultatele preliminare ale analizelor făcute în cadrul inspecţiei naţionale la lapte.

Rezultatele preliminiare, care însumează peste 500 de buletine de analize, arată că în cazul a cinci dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină. Conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA principala sursă de contaminare a fost găsită la furajele cu care erau hrănite animalele.

În perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud. Cu ocazia controalelor demarate în data de 7 martie, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii  produselor lactate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite