La Vaslui, naşteri-record de bebeluşi prematuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

naşteri premature ca urmare a stresului ridicat, alimentaţiei nepotrivite, bolilor cronice şi acute, dar şi pentru că sunt mame care, în timpul sarcinii, prestează activităţi fizice destul de

naşteri premature ca urmare a stresului ridicat, alimentaţiei nepotrivite, bolilor cronice şi acute, dar şi pentru că sunt mame care, în timpul sarcinii, prestează activităţi fizice destul de dificile.
"În secţiile de prematuri există însă toate condiţiile pentru ca aceşti copii să depăşească problemele de la naştere. În general, problemele majore le ridică prematurii sub 1.500 de grame şi gestaţie sub 30 de săptămâni, care prezintă deficienţe funcţionale severe, dificultăţi de adaptare extrauterină, cazuri în care mortalitatea depăşeşte 30%", a precizat dr. Magdalena Cozma, medic primar pediatru, directorul Spitalului de Copii "Sf. Nicolae" din Bârlad. Întrucât s-au născut mai devreme de nouă luni, prematurii necesită îngrijiri medicale atente şi îndelungate, până ce toate funcţiile organismului intră în normalitate şi bebeluşul atinge o greutatea optimă, măcar de 2.600 grame. În secţia-pilot de la Spitalul de Copii "Sf. Nicolae" din Bârlad sunt, în prezent, nouă copii născuţi prematur, însă mămicile spun că micuţilor le merge bine, chiar dacă sunt nevoite să stea mai mult în spital. Asistentul-şef principal, Beatrice Iftode, de la Secţia Neonatologie prematuri, spune că există trei anotimpuri care influenţează venirea pe lume a copiilor prematuri. "În general, copiii prematuri se nasc primăvara, când femeile gravide nu se menajează şi merg la muncile câmpului, vara, pentru că este foarte cald şi iarna, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute", a precizat Beatrice Iftode. Cătălina Anghel a născut al patrulea copil, pe Lavinia Adriana, cu o greutate de 2.250 de grame. Acasă o aşteaptă cei trei copii, de care are grijă soţul în lipsa ei. "Este mai greu, dar trece. Aici am toate condiţiile, este apă caldă, sunt duşuri, sârme întinse pentru rufe, avem copiii lângă noi, în salon", spune Cătălina Anghel, aprobată şi de colega de salon Andrada Enache, care are o fetiţă de numai 1.700 de grame şi creşte în incubator.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite