La doi paşi de ruşi, avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române participă la desfăşurarea forţelor aeriene NATO în Ucraina

La doi paşi de ruşi, avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române participă la desfăşurarea forţelor aeriene NATO în Ucraina

Avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Române  FOTO M.M. IV Bogdan Aron PANTILIMON, Forţele Aeriene Române

Avioane F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române alături de cele F-15C Eagles şi C-130J Super Hercules ale US Air Force şi aparate de luptă din alte şase ţări aliate NATO (Belgia, Danemarca, Estonia, Olanda, Polonia şi Regatul Unit) vor participa la o serie de exerciţii de amploare care vor avea loc în proximitatea Rusiei, în Ucraina.

Ştiri pe aceeaşi temă

În total de 950 de piloţi militari şi ofiţeri din personalul auxiliar sunt aşteptaţi să participe la acest exerciţiu care a fost botezat Clear Sky 2018. 
 
Exerciţiul se va desfăşura în principal la baza aeriană Starokostiantyniv, situată la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Kiev. Instruirea se va axa pe supremaţie aeriana, interdicţie aeriana, integrare aer-sol, evacuarea aeromedicală şi recuperarea personalului.
 
Ce avioane de luptă mai participă
 
Anunţarea exerciţiului multinaţional Clear Sky vine la câteva zile după ce Ucraina a comunicat că va stabili o nouă bază navală de-a lungul Mării Azov pentru a contracara o Rusia mai agresivă.
 
 
Clear Sky este unul dintre mai mari exerciţii comune şi multinaţionale desfăşurate în Ucraina în acest an, menite să promoveze securitatea regională, au afirmat oficialii din domeniul apărării de la Kiev.
 
 
Avion F-15 realimentat de o aeronavă cisteră KC-135 FOTO U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Keith James
 
Partea americană va aduce la acest exerciţiu şi avioane de luptă F-15D, aparate de realimentare în aer KC-135 de la Garda Naţională a statului Illinois, dar şi drone MQ-9 Reaper care operează din baza aeriană militară Miroslawiec, Polonia. Britanicii vor veni, cel mai probabil, cu Eurofighter Typhoon, iar polonezi vor zbura, ca şi românii, cu aparate F-16 Fighting Falcon. 
 
Posibile reacţii ale Kremlinului
 
Acest exerciţiu a fost anunţat prima oară, în urmă cu peste o lună, de colonelul Roman Yurchil, purtătorul de cuvînt al forţelor aeriene ucrainene, care a precizat pentru presa rusă şi ucraineană că este  programat încă de anul trecut. 
 
 
Conform unor analişti, punerea în practică exerciţiului ar putea provoca o reacţie a Kremlinul, dat fiind că pregătirile militare ale Ucrainei şi NATO vizează în primul rând apărarea împotriva unei posibile agresiunie ruseşti şi au loc în contextul acutizării tensiunilor între Rusia şi Occident.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările