La mulţi şi buni ani, România! Mesaje de prin lume adunate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

1 Decembrie 2013. Borna 95. O zi specială pentru milioane de români de acasă. Şi o zi specială pentru mii de tineri români care sunt astăzi departe de casă.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! Este gândul pe care îl transmit către casă, cu drag şi cu dor, mii de tineri români din întreaga lume. O parte dintre ei au urmat îndemnul Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi au dus tricolorul în locuri celebre din ţările unde studiază şi muncesc. LSRS a realizat un colaj cu aceste imagini pentru a aduce România mai aproape de cei aflaţi acum peste hotare, dar şi pentru a transmite românilor de acasă un mesaj simplu: indiferent de distanţele geografice, indiferent unde suntem în lume, astăzi ne simţim cu toţii acasă.

De altfel, UNITATEA este mesajul esenţial al zilei de 1 Decembrie. Sărbătorim astăzi Marea Unire. Se cuvine să reflectăm, astăzi mai mult ca oricând, la aceste două cuvinte, nu doar ca simbol istoric, ci ca un mesaj cât se poate de actual. Nimic nu se poate fără unitate!

Numai conştientizând pe deplin acest adevăr putem să împlinim aspiraţiile noastre comune pentru România, ca parte a unei comunităţi europene şi globale puternice. Astfel, 1 Decembrie este şi un prilej de a aduce România mai aproape de colegii noştri din întreaga lume.

Iată şi un video special cu mesajele a zeci de străini pentru noi, astăzi, de Ziua Naţională:

E bine să ne amintim, măcar din când în când, că există o mulţime de oameni care ne respectă şi ne iubesc ţara. România are deja mulţi suporteri în nenumărate universităţi şi companii globale, un capital de încredere care va creşte în timp şi pe care trebuie să ştim să-l utilizăm. Aceasta se datorează tuturor românilor care, deşi sunt departe de casă, n-au uitat de familie, prieteni şi tradiţii. Români care nu-şi pleacă privirea când li se cere paşaportul sau când sunt întrebaţi din ce ţară provin. Cetăţeni români, cetăţeni ai României, indiferent de moştenirea etnică şi culturală pe care o poartă. Români care ştiu să facă diferenţa între România noastră, aşa cum este şi mai ales cum poate fi ea cu adevărat, şi România celor care au pus interesele proprii deasupra binelui comun.

Dar astăzi se cuvine să rămânem senini, departe de scepticismul cronic şi de blazarea cotidiană. Şi, cu toate greutăţile prezentului, să ne încredem în viitor. Putem face asta revenind, pentru câteva clipe, la momentele înălţătoare de acum 95 de ani. Răsună vocea marelui Iuliu Maniu, primit la Alba Iulia ca un adevărat erou naţional: "Mulţumirea şi recunoştinţa noastră faţă de această graţie a providenţei [împlinirea României Mari] nu ne-o putem arăta decât dovedindu-ne vrednici de însemnătatea timpurilor pe care le trăim... Este adânc înrădăcinată în noi convingerea că numai un regim cu adevărat democratic ne poate întări ţara...

Nu se poate spera ca cetăţeni fără drepturi şi ţinuţi în întuneric sufletesc şi în mizerie socială să devină stâlpi siguri ai unui stat modern. Deplina libertate şi egala împărtăşire în puterea de stat a cetăţenilor este singura bază solidă a unui stat."

Ecourile acestui profund îndemn le putem auzi şi astăzi, dacă ascultăm cu atenţie. Rămâne de văzut dacă la rândul nostru vom ştii să urmăm exemplul celor pe care îi cinstim astăzi, să desăvârşim aspiraţiile şi viziunea lor, şi să ne ridicăm la înălţimea "timpurilor pe care le trăim".

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români, oriunde vă aflaţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite