La nici un an de când a fost încarcerat, Dan Voiculescu încearcă din nou să iasă din penitenciar. Mogulul are o condamnare la 10 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai puţin de un an de când a fost încarcerat. Dan Voiculescu încearcă din nou să iasă din închisoare, astfel că acesta a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de revizuire a sentinţei din dosarul „ICA” în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Voiculescu se află după gratii din 10 august 2014.

Instanţa Tribunalului Bucureşti analizează, joi, dacă va accepta această cale extraordinară de atac, de rejudecare a procesului omului de afaceri, potrivit Digi24. 

Apărarea trebuie să demonstreze că au fost detalii care nu au fost luate în considerare la primul proces. Dacă va reuşi acest lucru se va rejudeca procesul în care fondatorul afaceristul a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. 

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, pe 8 august 2014, în dosarul „ICA”, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la 8 ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la 7 ani de închisoare.

Tergiversare de manual timp de aproape şase ani

Dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pe 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti pentru a fi soluţionat de magistraţi. 

Ulterior, pe 3 martie 2009, cazul a fost mutat la Curtea Supremă, instanţă competentă să judece demnitari, după ce, pe 15 decembrie 2008, Dan Voiculescu a fost învestit în funcţia de senator. Cum situaţia devenise clară, pe 28 octombrie 2009, începe judecata dosarului, pentru ca pe 25 iunie 2012, cu puţin timp înainte ca judecătorii să pronunţe o primă decizie, cazul să fie mutat din nou la Tribunalul Bucureşti. Asta după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. 

La sfârşitul anului 2012, Dan Voiculescu devine din nou senator, iar Tribunalul Bucureşti decide să trimită din nou dosarul la Curtea Supremă.

Ce acuză DNA în privatizarea ICA

Preşedintele de onoare al Partidului Conservator a fost judecat pentru spălare de bani şi pentru că s-ar fi folosit de poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la un preţ mult mai mic decât cel real, prejudiciul fiind de 60 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la  ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.

„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7,9 milioane de euro”, mai spuneau procurorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV S-a vândut apartamentul lui Dan Voiculescu scos de ANAF la mezat. Adjudecatara a virat banii cu o zi înainte de reluarea primei licitaţii

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru mâine dimineaţă

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite