Kovesi spune că noul Cod de procedură penală va face inutile interceptările din anchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). FOTO: Arhivă Adevărul.
Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). FOTO: Arhivă Adevărul.

Procurorul Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat recent că o nouă prevedere adusă Codului de procedura penală va face „inutile” interceptările, din pricina faptului că persoana suspectată va trebui înştiinţată că este urmarită penal, anunţă Mediafax.

„Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală şi care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a declarat şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că urmarirea penală a unui ministru, care necesita autorizaţie de interceptare, conform noilor prevederi ale Codului Penal, daca vor intra în vigoare, va necesita aprobarea Parlamentului. Practic, cel suspectat va fi anunţat că pe numele lui exista o investigaţie.

„Vă daţi seama că este o imunitate a miniştrilor. Dacă această prevedere s-ar fi aplicat astăzi, dosarul Hidroelectrica, în care s-a oprit încheierea unui contract păgubos pentru stat, nu ar fi fost posibil”, a mai precizat procurorul-şef DNA.

Codruţa Kovesi a mai vorbit şi despre eficienţa scăzuta a organelor de urmărire penală dacă noile prevederi ar intra în vigoare.

„Este extrem de important, toată lumea vorbeşte despre eficienţa organelor de urmărire penală. Haideţi să luăm exemplul unei reţele internaţionale de trafic de droguri, în care un procuror din străinătate îţi cere prin comisie rogatorie să îl interceptezi pe traficant. Noi ar trebui să îi explicăm procurorului american că nu putem să-l interceptăm, pentru că mai întâi trebuie să-l chemăm să-i prezentăm învinuirile", a declarat Kovesi.

Procurorul-şef a menţionat de asemenea că natura infracţiunilor este în sine una de confidenţialitate.

„Nu strigă cineva  «Hei, vecine, hai că vreau să iau mită, vreau să am martori!»  Este nevoie de aceste interceptări, dar nu există dosare în care să avem doar interceptarea comunicaţiilor. (...) Nu există niciun dosar făcut exclusiv pe interceptări", a mai spus şeful DNA.

Tot şefa DNA şi-a arătat îngrijorarea asupra noului raport MCV care, potrivit acesteia, nu va fi unul favorabil.

„Din perspectiva benchmark-urilor, nu cred că lucrurile vor arăta foarte bine. Din perspectiva DNA, sper ca lucrurile să fie reliefate obiectiv. Toate aceste evenimente nu vor aduce un raport de ţară favorabil”, a mai spus procurorul-şef.

Codruţa Kovesi a amintit că în acest moment există la Ministrul Justiţie un grup de lucru pentru noul Cod de procedură penala, unde DNA-ul are un reprezentant. Şefa DNA a trimis o solicitare ministerului cu privire la aceste noi modificări, însă până acum nu a primit niciun răspuns. 

Întrebată la Gândul Live despre zvonurile potrivit cărora DNA-ul ar urma să aibă o nouă structură sau să fie unificat cu DIICOT, Kovesi a răspuns că în ambele cazuri ar fi un dezastru.

„Cred că ambele situaţii ar fi dezastruoase şi de rău augur. Au existat zvonuri şi probabil că ele mai persistă. Nu am văzut niciun proiect de lege în acest sens. Ar fi un dezastru să desfiinţezi o instituţie care şi-a dovedit eficienţa. Cred că astfel de zvonuri şi încurajarea unor asemenea proiecte nu poate constitui decât o încercare de intimidare a procurorilor din DNA. În ceea ce priveşte unificarea celor două structuri, este ca atunci când faci o combinaţie între mere şi pere”, a declarat procurorul-şef, Laura Codruţa Kovesi.


Citeşte şi:

Crin Antonescu: „Am vorbit cu jurişti şi am înţeles că există anumite subtilităţi ale prevederilor Codului Penal. Cerem o reexaminare”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seară, la România TV, că a discutat cu mai mulţi jurişti despre noile modificări ale Codului Penal, iar aceştia l-au făcut să înţeleagă „anumite subtilităţi” care ar putea fi folosite „altfel” de către parlamentari. Liderul PNL a precizat că va cere o reexaminare a legii.

INTERVIU Traian Băsescu, despre modificarea Codului Penal: E o tentativă de hoţie ordinară

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut o amplă radiografie a evenimentelor scandaloase petrecute în această săptămână în Parlamentul României.

Ponta, după scandalul Codului Penal: Reacţia Ambasadei SUA a fost greşită. Am ştiut de Legea amnistiei. Crin s-a lăsat singur în ofsaid

Victor Ponta a declarat astăzi că proiectul la legea Codului Penal trebuie rediscutat. Ponta a cerut aviz din partea Ministerului Justiţiei şi spune că va trimite legea la Comisia Europeană, înainte de a o vota în Parlament. Totodată, prim-ministrul îl sprijină pe Lucian Bolcaş pentru funcţia de judecător al CCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite