DNA: În biroul Mihaielei Moraru Iorga au fost găsiţi 400 de mii de lei neînregistraţi. Fosta procuroare DNA: „Încearcă să mă decredibilizeze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de la DNA de inventariere a dosarelor aflate în lucru şi verificare a dosarelor repartizate procuroarei Mihaiela Iorga Moraru, revocată din funcţia de procuror la DNA, a descoperit mai multe nereguli în activitatea acesteia. Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la posibile abateri disciplinare. Mihaiela Iorga Moraru susţine că se încearcă decredibilizarea sa.

UPDATE Procurorul Mihaela Iorga - acuzată de DNA că avea în birou ceasuri, un stilou ridicate în urma unor percheziţii dar neînregistrate, dar şi o sumă mare de bani care nu provenea din fondul de flagrant al DNA - a declarat că obiectele urmau să fie confiscate şi încuiate în fişetul unui poliţist, Secţia a II- a DNA, unde a lucrat, neavând un birou de corpuri delicte. Ea a susţinut că se încearcă decredibilizarea sa, potrivit News.ro.

„Am afirmat şi susţin în continuare că nu mi s-a permis participarea la inventarierea lucrărilor pe care le-am avut în lucru. Cu privire la acele bunuri (bani, ceasuri, stilou - n.r.), care ar fi fost găsite în biroul meu, spun că dosarul a fost instrumentat de mine cu un alt procuror, iar aceste bunuri au fost ridicate la percheziţii şi urmau să fie confiscate. S-a hotărât ca ele să rămână într-un fişet încuiat al unui poliţist, nu este al meu”, a declarat procuroarea Moraru-Iorga, la Antena 3.

”Nu am fost lăsată să intru în birou”, a subliniat procuroarea.

De asemenea, procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga a declarat că secţia a II-a a DNA, acolo unde ea a lucrat, ”nu are un birou de corpuri delicte” şi nu are unde să păstreze aceste obiecte, precum bani, ceasuri ori alte bunuri. Întrebată de ce crede că s-a ajuns în această situaţie, procuroarea Moraru-Iorga a răspuns: ”Cu siguranţă, pentru că încearcă să mă decredibilizeze”.

Sesizarea Laurei Codruţa Kovesi

Procurorul- şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a transmis Inspecţiei Judiciare solicitarea de efectuare de verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga şi analizării incidenţei dispoziţiilor legale privind abaterile disciplinare

Mihaiela Moraru-Iorga a fost revocată di funcţia de procuror DNA la data de 4 iulie 2017, după ce Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil. „Prin ordinul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost numită comisia de inventariere a dosarelor aflate în lucru şi verificare a dosarelor repartizate doamnei procuror din perspectiva ritmicităţii, dispoziţiilor legale şi Regulamentului de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, arată DNA, întrun răspuns la solicitarea „Adevărul”.

Care sunt neregulile sesizate de Comisia DNA

Potrivit DNA, au rezultat mai multe situaţii care au fost transmise Inspecţiei judiciare pentru a analiza incidenţa abaterilor disciplinare.

-  „într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani şi nu a fost înregistrată în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale.”
DNA precizează că dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispoziţiilor  art. 4 alin.  4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost  solicitaţi  bani din fondul de flagrant şi nici nu i-au fost puşi la dispoziţie.

-    „într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei şi un stilou în valoare de 8.117 lei) ridicate cu ocazia unei percheziţii care nu au fost înregistrate în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte. Verificând evidenţele secţiei se constată că bunurile au fost ridicate cu ocazia unei percheziţii domiciliare efectuată în cursul urmăririi penale la un inculpat care a fost trimis în judecată. În rechizitoriu, este menţionat procesul verbal de aplicare a sechestrului pentru 8 ceasuri şi un stilou, identificate cu marcă şi serie constructivă (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei şi stiloul 8117 lei), cu precizarea că acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevărului, deoarece aşa cum am menţionat bunurile au fost găsite în biroul doamnei procuror”.

Procurorii DNA arată că au fost  încălcate dispoziţiile Codului procedură penală şi dispoziţiile art. 102 pct.10  din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la înregistrarea în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte - R11 şi păstrarea în loc special amenajat până la soluţionarea cauzei de către instanţă.

- „într-o cauză penală în care erau cercetate mai multe persoane, a solicitat şi obţinut declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului necesar urmăririi penale faţă de una dintre persoane. După obţinerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripţie, împrejurare care generează consecinţe asupra întregii cauze”, mai arată DNA.

Revocaţi din DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, pe 5 iulie, ca procurorii revocaţi la solicitarea Laurei Codruţa Kovesi din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, să se întoarcă la unităţile de parchet de la care provin, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, arată News.ro

 Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, la ieşirea de la CSM, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a apărut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judicar. Lza rândul său, procurorul Doru Ţuluş a spus că Laura Kovesi nu l-a iubit niciodată, că "epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o "caricatură".

„Nu mai îndeplinesc buna reputaţie!

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i s-a reproşat că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA.

Sesizarea celor trei procurori

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite