Kovesi: „Presiunile politice asupra procurorilor au avut un trend puternic ascendent”. Ponta: „Dacă aş fi procuror anticorupţie l-aş ancheta pe Băsescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la prezentarea bilanţului pe anul trecut al instituţiei că în anul 2013 a existat un trend ascendent în ceea ce priveşte presiunile politice asupra justiţiei. La rândul lui, premierul Victor Ponta, a subliniat că a răspuns invitaţiei la bilanţ pentru a nu rata ocazia de a avea parte de breaking news-ul „Ponta la DNA”.

UPDATE Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior a declarat la prezentarea raportului de activitate al DNA că o ameninţare la adresa siguranţei naţionale este corupţia şi că aceasta creează „vulnerabilităţi” statului.

„Dincolo de faptul că Serviciul Român de Informaţii este o instituţie pivot a securităţii naţionale, noi avem o cooperare deosebită cu Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că, şi la nivel de lege dar şi în felul în care percepem noi securitatea naţională, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Să ne înţelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o ameninţare pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări, şi prin aceasta securitatea naţională a statului este ameninţată", a precizat Maior.

UPDATE Preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a declarat joi că oricât de puternice ar fi instituţiile statului, la presiuni continue există riscul să nu mai reziste, precizând că de multe ori activitatea celor implicaţi în actul de justiţie a primit drept „recompensă” atacuri dure.

„Faptul că unii politicieni îşi doresc revenirea la o justiţie controlată trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toţi cei care activităm în acest sistem. Instituţiile statului, oricât de puternice ar fi acestea, la presiuni continue şi mai ales îndelungate există riscul să nu mai reziste, şi mă refer la instituţii ale statului cum este chiar Direcţia Naţională Anticorupţie”, a spus Livia Stanciu, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe 2013.

Preşedintele Înaltei Curţi a mai spus că fenomenul corupţiei a căpătat o amploare deosebită în ultima perioadă.

„Corupţia reprezintă o ameninţare majoră pentru democraţie şi trebuie să nu uităm niciodată acest lucru. Reprezintă o negare a drepturilor omului, o încălcare a democraţiei pentru echitate socială şi mai ales pentru justiţie. (...) În ultima perioadă, asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viaţă, a devenit o mentalitate, un labirint din care cu greu sau poate din ce în ce mai greu se poate ieşi”, a declarat preşedintele ICCJ.

Judecătoarea Livia Stanciu a precizat că de multe ori activitatea celor implicaţi în actual de justiţie a primit drept "recompensă" atacuri dure, „uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate”.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, răspunzând unei întrebări privind posibile intervenţii ale politicului în justiţie, că procurorii au un grad ridicat de maturitate şi sunt profesionişti, iar declaraţiile din spaţiul public, politice sau de altă natură, n-ar trebui să-i afecteze.

Ministrul Robert Cazanciuc a spus că în spaţiul public „se fac tot felul de declaraţii politice sau de altă natură”, dar procurorii nu trebuie să îşi facă probleme, întrucât activitatea lor este bazată pe lege şi pe profesionalism.

„Discutăm aici de procurori cu experienţă, maturi, care, evident, nu se sperie de declaraţiile publice. Sigur, te pot deranja, dar atâta vreme cât activitatea este bazată pe lege şi pe profesionalism, nu cred că trebuie să-şi facă niciunul probleme. Avem, mai nou, şi mecanisme legale foarte bine puse la punct, astfel că nu există niciun pericol concret real, ci doar un spaţiu public românesc care are zbuciumul lui”, a declarat Robert Cazanciuc.

Întrebat cum comentează declaraţia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, privind bugetul alocal DNA în 2013, Cazanciuc a răspuns: „Domnul procuror general a vrut să spună că DNA a primit bugetul de care avea nevoie raportat la importanţa activităţii desfăşurate. Dacă avem un buget mai mare, înseamnă că avem acţiuni prioritare pe care le sprijim. Am luat-o ca pe formă de sprijin”.

UPDATE Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că lăsarea în nelucrare a unor cauze ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) poate să producă, mai mult decât în cazul altor structuri din Ministerul Public, suspiciuni ce pot fi speculate.

„Cauzele lăsate în nelucrare, chiar mărunte, devin pentru activitatea dumneavoastră o povară, vă distrag atenţia de la cauzele importante. Rezolvarea lor operativă duce, pe termen lung, la rezultate mai bune şi în ceea ce priveşte cauzele cu finalitate judiciară, chiar dacă aparenţa este alta”, a spus Tiberiu Niţu, la prezentarea raportului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2013.

Procurorul general al României a subliniat faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a funcţionat anul trecut cu o schemă de personal incompletă, însă a arătat că gradul de ocupare al posturilor de procurori a fost peste media totală a Ministerului Public.

„Mai mult, aţi beneficiat de sprijinul a mai mult de un lucrător pe poliţie pentru fiecare procuror, de un specialist la circa trei procurori şi de un grefier la un procuror, ceea ce este foarte departe de situaţia din celelalte structuri ale Ministerului Public”, a precizat Tiberiu Niţu.

Procurorul general a mai spus că bugetul alocat DNA în 2013 a reprezentat aproximativ 11 la sută din totalul distribuit la nivelul Ministerului Public.

„Este adevărat că bugetul pentru anul 2013 a fost unul de criză, dar din totalul de 762 de milioane de lei alocate Ministerului Public, Direcţia a beneficiat de 86 de milioane, adică 11,4 la sută din totalul sumei, în condiţiile în care în cadrul structurii îşi desfăşoară activitatea cinci la sută din procurorii Ministerului Public”, a adăugat Niţu.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, la bilanţul DNA, că sistemul de justiţie trebuie să se bucure cu adevărat de încrederea covârşitoare a populaţiei, fără „scurgeri” în presă şi în care arestările preventive sunt excepţii.

Acesta a arătat că este atent la percepţia publică şi a analizat atent dacă este bine să participe la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), caz în care poate fi acuzat că ar urmări să „preia” controlul politic asupra instituţiei, sau să absenteze, ceea ce ar fi fost interpretat ca un semn de ostilitate, dar că nu a putut, totuşi, rata ocazia de a avea breaking news-ul „Ponta la DNA”.

El a arătat că DNA, indiferent de bătăliile politice, nu trebuie să fie acuzată de partizanat politic.

Premierul Victor Ponta a mai afirmat că, dacă ar fi procuror anticorupţie, l-ar ancheta pe preşedintele Traian Băsescu, deoarece acesta este „cel mai corupt om din ţară”.

Întrebat de presă pe cine ar fi anchetat în prezent dacă era procuror anticorupţie, Ponta a răspuns: „Pe Traian Băsescu, bineînţeles. Cine este cel mai corupt om din această ţară? Traian Băsescu de departe, locul doi e aşa de departe...”.

Atenţionat că şi preşedintele l-a acuzat pe el de corupţie, Ponta a conchis: „Hoţul strigă hoţii întotdeauna”.

Totodată, premierul a arătat că DNA, indiferent de bătăliile politice, nu trebuie să fie acuzată „în mod credibil” de partizanat politic.

„Cred că sistemul de justiţie şi acea parte din justiţie pe care dumneavoastră o reprezentaţi în viitor trebuie să se bucure cu adevărat de încrederea majorităţii covârşitoare a populaţiei. Contează ca cei mai mulţi dintre români să fie convinşi că sunteţi un arbitru imparţial al legii, un loc în care toate procedurile dumneavoastră se respectă, nu există scurgeri în presă - cu asta se ocupă partidele, dumneavoastră nu cred că aveţi nevoie de aşa ceva - că toate principiile europene şi internaţionale se aplică cu adevărat, arestările preventive sunt excepţii, achitările sunt cât mai rare, o echidistanţă absolut faţă de orice fel de actor politic”, a spus Ponta reprezentanţilor DNA.

Premierul le-a mai transmis acestora că, în raportul cu puterea executivă, nu au duşmani de urmărit sau prieteni de protejat, ci doar persoane care respectă sau încalcă legea.

„Oamenii politici, prin natura funcţiei lor, au o relaţie directă cu mass-media, sunt sensibili la mass-media, la agenda media. Mi-aş dori foarte mult ca dumneavoastră să nu fiţi afectaţi de acest, până la urmă, microb. Cred că, pentru dumneavoastră, ce se spune la televizor este mai puţin important, singurul lucru important este să aveţi probe şi să depistaţi”, a adăugat Ponta.

El a ţinut să îi felicite pentru cazuri concrete în acţiuni de depistare a fraudelor la rambursarea TVA şi retrocedarea imobilelor şi a precizat că Guvernul se bazează pe sprijinul DNA în cazurile false de insolvenţă a firmelor, pentru neplata taxelor, şi a altor fraude, precum cele comise la Hidroelectrica şi în procedurile de absorbţie a fondurilor europene.

Kovesi: Anul 2013 a fost unul în care s-au făcut presiuni la adresa procurorilor

„A fost desemnată o nouă echipă managerială la nivelul structurii centrale şi au fost numiţi noi procurori-şefi la nivelul unor structuri teritoriale. A fost modificată semnificativ competenţa direcţiei şi au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite în anchetele anticorupţie. Totodată, a fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un trend puternic ascendent. Este încurajator însă că această situaţie a determinat o reacţie fără precedent a societăţii civile şi a observatorilor internaţionali”, a spus Kovesi.

Mai mult, Kovesi a precizat că DNA a atins prin anchetele sale persoane şi zone care păreau intangibile.

„Ştiu că în spatele realizărilor pe care le-am prezentat astăzi este munca onestă şi dificilă pe care o faceţi zilnic, în ciuda condiţiilor, uneori, foarte grele. Am parcurs un an dificil, în care am reuşit împreună să dovedim că Direcţia Naţională Anticorupţie este o instituţie profesionistă, activă şi consecventă. O instituţie curajoasă, pentru că am atins prin investigaţiile noastre zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau imune în faţa legii", a mai arătat procurorul şef al DNA.

De asemenea, acesta a precizat că deciziile pronunţate de instanţele de judecată au infirmat acuzaţiile că DNA ar face dosare politice.

„Deşi am fost acuzaţi de mai multe ori că am făcut dosare politice, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că faptele s-au bazat pe probe solide şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o astfel de abordare. Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă, în fapt, o măsură a succesului acestuia”, a adăugat Kovesi.

La conferinţa în care este prezentat bilanţul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie participă premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, adjunctul procurorului general, Codruţ Olaru, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai ambasadelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite