Kovesi, mesaj de susţinere de la vestele galbene din Franţa: Avem nevoie de Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestele galbene din Justiţie ce protestează în Franţa împotriva corupţiei, aua fişat un mesaj de susţinere a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru funcţia de procuror-şef european. Susţinerea este cu atât mai surprinzătoare cu cât contracandidatul lui Kovesi este procurorul francez Jean-François Bohnert.

”Pentru a lupta împotriva corupţiei gulerelor albe, Europa va înfiinţa instituţia „procurorului european”: aşa că nu lăsa pe oricine să fie numit în această funcţie! Împotriva corupţiei, avem nevoie: Laura Codruţa Kovesi”, arată o postare pe pagina de Twitter a Vestelor Galbene din Justiţie, scrie Hotnews.ro.

Alături de mesaj, apar mai multe imagini, printre care şi una în care apare poza lui Kovesi în centrul unei inimi mari, sub formă de pancartă. Pe afiş apare mesajul: procuror european împotriva corupţiei / Avem nevoie de Laura Codruţa Kovesi.

O altă imagine arată o captură a unui articol ilustrat cu şeful PSD, Liviu Dragnea, şi care relatează că Guvernul de la Bucureşti vrea să împiedice numirea lui Kovesi în funcţia de procuror general european.

Parlamentul European a reafirmat joi că Laura Codruţa Kövesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European, după ce a treia rundă de dezbateri a eşuat. Consiliul Uniunii Europene a transmis că îşi menţine susţinerea pentru candidatul francez la acest post, Jean-François Bohnert.

„Opoziţia cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităţilor române scot în evidenţa curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European. Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a declarat joi şi vicepreşedinta Comisiei de libertăţi civile din Parlamentul European, Judith Sargentini.

Susţinere din partea familiilor jurnaliştilor anticorupţie ucişi în Malta şi Slovacia

Europarlamentarul Cristian Preda a publicat vineri o scrisoare în care familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia şi a jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucişi fiindcă dezvăluiau acte de corupţie, cer Consiliului s-o numească pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

Potrivit scrisorii înaintate secretarului general al Consiliului Europei, familiile celor doi jurnalişti ucişi susţin că Laura Codruţa Kovesi este cea mai calificată candidată la funcţia de procuror şef european. 

„O prăbuşire a statului de drept în ţările noastre, Malta şi Slovacia, a dus la uciderea membrilor familiei noastre, Daphne Caruana Galizia şi Ján Kuciak. Solicităm Consiliului să aleagă candidatul cel mai curajos şi mai distinct pentru această slujbă, o femeie făcută din acelaşi şablon ca Daphne şi Ján: Laura Codruţa Kövesi.Doamna Kövesi este candidatul cel mai calificat şi s-a arătat dispusă să aducă acuzaţii atunci când toate celelalte instituţii nu au reuşit să acţioneze, un test pe care niciun alt candidat nu l-a trecut. UE nu mai poate să presupună că statele membre vor garanta statul de drept şi vor lupta împotriva corupţiei din proprie iniţiativă. Kovesi ştie ce este necesar pentru a preveni uciderea altor jurnalişti care investighează corupţia, spălărea banilor şi frauda fiscale“, se arată în scrisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite