UPDATE Kovesi, pledoarie la Curtea Supremă: Am încercat mereu să apar prestigiul şi independenţa procurorilor. Să apăr onoarea profesiei de magistrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă s-ar putea pronunţa astăzi în cel de-al doilea dosar în care Inspecţia Judiciară cere sancţionarea disciplinară a fostei şefe DNA, privind refuzul său de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009. În faţa judecătorilor, Kovesi a cerut respingerea recursului IJ faţă de hotărârea CSM.

Fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus magistraţilor de la instanţa supremă că a respectat decizia Curţii Constituţionale şi că a răspuns la toate solicitările comisiei de anchetă.

„Dacă nu au fost apreciate răspunsurile, nu înseamnă că nu am răspuns. La articolul 99, litera s - observăm ca obligaţie alternativă. Este pentru prima dată când se referă la o persoană fizică o decizie. Nu am regăsit obligaţia de a mă prezenta singura. Se prevede obligaţie alternativă. Dacă CCR mă obliga să mă duc la Parlament, de ce nu a stabilit clar? (...) Avem şi decizia 411, în care CCR statuează că persoana care nu e subordonată Parlamentului să transmită în scris. Mie de ce nu mi se aplică? În 611 este alternativă obligaţia”, a spus Kovesi, potrivit Mediafax.

Kovesi a cerut astăzi respingerea recursul Inspecţiei Judiciare împotriva hotărârii CSM.

"Recursul este netemeinic. L-am citit de foarte multe ori şi am încercat să identific care norme au fost aplicate greşit de către CSM, dar nu am reuşit. Mi se reţin două abateri disciplinare. Că am refuzat nejustificat să merg în faţă comisiei şi în acest fel am afectat prestigiul Justiţiei. Eu nu sunt vinovată de comiterea niciunei abateri disciplinare. Am respectat întru totul decizia CCR, am răspuns solicitărilor comisiei, chiar dacă răspunsul meu nu a fost pe placul lor. Nu am refuzat niciodată să furnizez informaţii, dar dacă nu le am, dacă printr-o decizie definitivă dintr-un dosar penal s-a constatat că nu s-a întâmplat nimic, nu pot să aduc probe pentru nimic", a susţinut Kovesi.

Fosta şefa DNA a susţinut şi că Inspecţia Judiciară nu a a explicat cum ar fi ştirbit ea onoarea profesiei.

"De unde rezultă că cetăţenii nu au mai avut încredere în DNA, că s-au uitat oripilaţi la magistraţi pentru că doamna Kovesi nu a vrut să meargă la comisie şi a dat un răspuns scris? Tot ce am făcut am făcut că să dovedesc prestigiul procurorilor români. M-am înscris într-o procedura internaţională că să arăt profesionalismul procurorilor români. Îmi iubesc profesia pe care o fac de 24 de ani. Ce probe are Inspecţia Judiciară? Invocă o serie de articole ale unor jurnalişti", a mai spus Kovesi, potrivit Ziare.com

Inspectia Judiciară a susţinut că Kovesi trebuie sancţionată disciplinar pentru două abateri, pentru faptul că nu s-a prezentat la audierile comisiei parlamentare după decizia CCR.

"Kovesi a fost invitată la comisia de anchetă în considerarea înaltei demnităţi pe care o avea atât atunci când era invitată (procuror şef DNA - n.red.), ci şi la momentul faptelor (procuror general- n.red.) . Este vorba despre exercitarea unor atribuţii de serviciu. Noi, că magistraţi, avem o serie de interdicţii - trebuie să fim atenţi unde mergem, cu cine vorbim, pentru a nu atrage neîncredere asupra actului de justiţie", explică reprezentantul IJ.

Potrivit reprezentantului Inspecţiei, decizia CCR nr. 611 din 3 noiembrie 2017 explică faptul că persoanele care ocupă funcţii publice trebuie să se prezinte în faţa Comisiei.

„A interpreta o decizie CCR în fel şi chip, a pune virgule în dispozitiv unde ne convine nu înseamnă decât o ignorare a profesiei de magistrat, a da un semnal negativ în societate”, mai arată sursa citată.

Pe lângă audierile din acest dosar, Curtea Supremă ar putea lua o decizie şi în procesul în care Inspecţia Judiciară a contestat respingerea de către Consiliul Superior al Magistraturii a abaterii disciplinare legate de desemnarea unei judecatoare pentru exercitarea unui control la DNA.

Inspecţia Judiciară anunţa, pe 11 aprilie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă Laura Codruţa Kovesi, după ce ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate.

"Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”) pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute:

- de art. 99 lit. g) din Legea nr. 303/2004, respectiv „nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior date în scris şi în conformitate cu legea” constând în aceea că a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic: „controlul pentru situaţii deosebite şi controlul tematic se dispun de către conducătorii unităţilor de parchet şi se realizează de către aceştia în mod direct sau prin procurori anume desemnaţi", prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite