Kovesi, inclusă de Universitatea Harvard pe lista femeilor cu contribuţii majore în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi - audiere Bruxelles / FOTO EPA
Laura Codruţa Kovesi - audiere Bruxelles / FOTO EPA

Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă de Facultatea de Drept a Universităţii Harvard din Statele Unite printre femeile cu contribuţii semnificative în domeniile drept şi justiţie. Fosta şefă DNA a fost votată, alături de celelalte 20 de femei, de studenţii şi profesorii Harvard Law.

„Laureatele reprezintă voci puternice în domeniile lor de activitate, fie că sunt magistraţi, profesoare sau activiste”, se arată în anunţul oficial, al universităţii americane, după cum informează G4media.

Printre laureate se numără Sarah Leah Whitson (director în Human Rights Watch), Stacey Abrams (politician din SUA), Gloria Allred (avocată specializată în drepturile femeilor), Monica Bell (profesor de drept), Sudha Bharadwaj (activistă pentru drepturile omului în India).

Recent, publicaţia Financial Times, una dintre cele mai influente publicaţii la nivel global, într-un editorial semnat de redactorii acesteia, şi-a exprimat susţinerea faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. În opinia publicaţiei londoneze, Uniunea Europeană are acum şansa să transforme declaraţiile pro-justiţie în fapte. 

„Eforturile lui Kovesi au inspirat milioane de compatrioţi să iasă în stradă şi să ceară clasei politice sî nu mai obstrucţioneze decontaminarea întârziată de corupţie a clasei politice din România. Dar a fost recompensată cu adversitatea PSD, partid condus de Liviu Dragnea. Guvernul a manevrat astfel încât să o revoce de la şefia DNA în iulie 2018, pornind de atunci într-o serie de încălcări repetate ale regulilor europene cu privire la statul de drept şi independenţa judiciară. Forţele anti-reformiste din guvernul României şi din justiţie sunt atât de disperate să împiedice numirea ei ca procuror european încât a fost pusă sub acuzare pentru suspiciuni firave de abuz în serviciu. Această încercare neruşinată de a o discredita pe Kovesi a coincis cu un OUG ţintit să ştirbească independenţa DNA”, au scris cei de la FT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite