Kovesi, explicaţii după reacţiile la decizia de a ataca la CEDO revocarea din funcţia de şef al DNA: ce a spus despre revenirea la conducerea instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovesi

Laura Codruţa Kovesi a oferit lămuriri, miercuri dimineaţă, după ce a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA. Fosta şefă de la DNA s-a prezentat la Parchetul General şi le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că demersul său nu vizează obţinerea unor despăgubiri şi nici nu urmăreşte repunerea pe funcţie.

„Nu e vorba de bani, nu am cerut asta pentru obţinerea unor despăgubiri. E o chestie de principiu.  Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv. Într-o procedură în care eu nu eram parte, nu am fost citată şi nu am avut dreptul să îmi fac apărarea, mi s-a aplicat o sancţiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuţie de revocare sau de sancţionare a procurorilor cu funcţii de conducere nu este prevăzută. E o chestiune de principiu. Mai mult, a fost o decizie definitivă, ea nu poate fi atacată. 

Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, în acest moment decizia poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere. Prin aceste atacuri se încearcă stoparea independenţei procurorilor şi înlăturarea celor care doresc să continue lupta anticorupţie. 

Prin această acţiune nu doresc repunerea pe funcţie, nici nu e posibil acest lucru“, a precizat Laura Codruţa Kovesi. 

Întrebată ce părere are despre reacţia ministrului Tudorel Toader, Kovesi a răspuns că nu comentează ce zic alţii, ce ceea ce face ea. 

Marţi, Kovesi a anunţat că a formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care a arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite