Kövesi: „Există o tentaţie a oamenilor politici de a modifica atribuţiile DNA. Baronii se gândesc că sunt mai inventivi sau mai deştepţi decât procurorii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul şef Laura Codruţa Kövesi FOTO Mediafax
Procurorul şef Laura Codruţa Kövesi FOTO Mediafax

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, a declarat, duminică, la postul B1TV, că există o tentaţie a oamenilor politici de a modifica structura sau competenţele organizaţiei, din cauza investigaţiilor. Totodată, Codruţa Kovesi a precizat că baronii au impresia că nu pot fi prinşi, că sunt mai inventivi decât procurorii.

„O tentaţie a oamenilor politici de a modifica atribuţiile DNA ar putea să apară în orice moment. Deocamdată nu deţin informaţii reale. Nu avem proiecte de lege pe care să le putem comenta. Însă, din cauza investigaţiilor care au fost făcute în ultima perioadă, există această tentaţie - din partea unor anumiţi oameni politici - de a modifica structura, competenţele sau atribuţiile pe care le are această structură”, a declarat şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la postul B1TV.

Laura Codruţa Kovesi a precizat de asemenea că primul an al mandatului de procuror şef al DNA a fost unul al provocărilor.

„A fost un an al provocărilor. În primul rând din perspectiva legislativă. Au existat multe tentative de a modifica anumite competenţe pe care direcţia le are. La fel, un an al provocarilor a fost şi din perspectiva funcţiilor de conducere, pentru că uneori anumiţi procurori şi-au pierdut temporar funcţiile de conducere din cauza unor dosare investigate. Provocărilor vor continua, pentru că avem de implementat două noi coduri, cel penal şi de procedură penală”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai menţionat şi o serie de tipologii în cadrul anchetelor desfăşurate. „În mare parte am constatat că s-au comis infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, promisiuni de intervenţie pentru modificarea legislaţiei sau pentru numirea anumitor persoane în diferite funcţii. (...) Baronii se gândesc că nu pot fi prinşi, că sunt mai inventivi decât procurorii, însă iată că nu este aşa”, a mai declarat Laura Codruţa Kövesi, pentru sursa citată.

Totodată, şefa DNA susţine că declaraţiile făcute de o serie de baroni sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea instituţiei.

„Declaraţiile acestor baroni sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei. Cine este nemulţumit de activitatea noastră, poate sesiza CSM. Cred că există două caracteristici ale activităţii noastre: profesionalismul şi cooperarea cu alte instituţii. Simplul fapt că suntem eficienţi în investigarea cazurilor de corupţie nu trebuie să ducă la concluzia că DNA trebuie desfiinţat”, a afirmat procurorul şef al DNA în legătură cu spusele lui Nicuşor Constantinescu potrivit cărora DNA ar trebui desfinţată.

Laura Codruţa Kövesi a denunţat de asemenea că parlamentarii, indiferent de culoarea politică, resping avizele pentru arestare.

„Indiferent din ce partide fac parte ne-am lovit de o oarecare opoziţie cu privire la activitatea DNA. Este cunoscut faptul că în ultima perioadă toate avizele de arestare preventivă solicitate de noi au fost respinse, chiar dacă persoanele făceau parte din formaţiuni politici diferite. Nu a contat aşadar numărul de parlamentari dintr-un anumit partid, ci pur şi simplu am observat că există o voinţă unitară de a bloca aceste măsuri”, a mai declarat Kövesi.


Citeşte şi:

Şeful DNA din România, Laura Codruţa Kövesi: Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova trebuie reorganizat

Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova trebuie să treacă prin perioada de reorganizare, la fel cum au făcut-o şi instituţiile sistemului de drept din România, a declarat luni, la Chişinău, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kövesi, la un briefing de presă susţinut în comun cu ministrul moldovean de interne, Dorin Recean.

DNA: „Declaraţiile lui Radu Mazăre aduc atingere independenţei justiţiei”

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, a sesizat, marţi, Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a verifica dacă declaraţiile primarul Radu Mazăre aduc atingere independenţei justiţie.

Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost premiată de Ambasada SUA pentru curaj

Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a primit joi din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) un premiu care celebrează activitatea femeilor curajoase din întreaga lume.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite